Виното и соковете вредят на зъбите ни

Те увеличават чувствителността на устната кухина
6 авг 2015 18:00, Румяна Тасева
5
Виното и соковете вредят на зъбите ни
Ройтерс, архив

Няма нищо по-изкусително от глътка леден фреш, която да разпръсне лятната омара, но надали подозираме за вредата, която привидно безобидната напитка може да нанесе на красивата ни усмивка.
 
Резултатът се нарича зъбна ерозия и представлява необратима некариозна лезия на зъбния емайл, а при напредналите форми и на дентина, която се характеризира с кръгла или овална форма, променена транспарентност на емайла, тъмножълт до светлокафяв цвят, с твърда и блестяща повърхност. Предилекционно място за развитието ѝ са повърхностите на зъбите откъм бузите и устните, по-рядко откъм езика. Обикновено ерозията се развива на места, нехарактерни за кариеса.
 
Причината за появата на този тип увреждане е излагането на денталния емайл на действието на химични фактори - киселини от вътрешната и външната среда на организма, но без участието на микроорганизми. Когато pH в устната кухина се понижи под 5,5, разтварянето на хидроксилапатита (минерала, изграждащ зъбите) става необратимо и постепенно промените в емайла се задълбочават, стават видими и напредват към дентина. Децата са по-уязвими от възрастните, поради по-слабо минерализираните временни и непълно минерализираните наскоро пробили и пробиващи постоянни зъби. По-подчертано е влиянието на киселите напитки и храни върху денталния емайл при честата и регулярна консумация, отколкото при редкия прием на големи количества.

Как да се преборим с чувствителните зъби ще научите от здравно-медицинския сайт Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление хората не фотосинтезират, а слънцеядите са единици.
3
0
 
0
 
! Отговори
malart преди 8 години
Истината е в мярката. Един път на ден няма нищо да навреди, особено ако след това си изплакнем устата с вода. Важно е да не са подложени зъбите на по-честа атака през целия ден от захари и киселини. За мен по-важното за българите относоно устната хигиена е да спрат рупат вафли през целия ден. На Запад да видиш някой да плющи вафла е невероятна рядкост. Даже не съм сигурен дали има такова животно из магазините.
2
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
А кока-кола и дъвките какво правят?Повишават имунитета?
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Офффф, писна ми от такива "новини". Ами карайте тогава на вода и сухари.