Половината от българчетата – без ваксини!

Проблемът е при интелигентните родители, смята д-р Нигяр Джафер
20 апр 2016 13:52, Анисия Иванова
90
Половината от българчетата – без ваксини!
Архив: Булфото

Над 94 % е обхватът на децата на възраст до една година, които подлежат на ваксиниране, съгласно Имунизационния календар на страната. Тревожни са данните при задължителното ваксиниране на по-големите деца, стана ясно по време на дискусия за имунопрофилактиката, проведена в Стара Загора.

Според бившия председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Нигяр Джафер е тревожен фактът, че обхватът на задължително ваксиниране при децата над 1 година и половина пада на 65%.

"Напоследък не само малцинствените групи не ваксинират децата си, проблемът е при интелигентните родители. Така наречените антиваксинални движения получиха разцвет през последните години и това не е само в България. Проблемът е, че институциите не дават професионална информация, а остават тази информация да се получава от сайтове със съмнителна достоверност", смята д-р Джафер.

По думите й от раждане до 1-годишна възраст обхватът на ваксинираните деца е от 90,4 % до 95,8 %.

"Констатацията е за тревожно състояние при децата на 1 и половина години за ваксинация за дифтерия, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце – 65 % е обхватът. Особено безпокойство се изразява от имунизационото покритие при децата в предучилищна възраст, при което ваксинацията за дифтерия, коклюш, полиомиелит е едва 49,4%", обясни тя пред БНР.

Повечето майки споделят, че са "за“ ваксините, казват, че се притесняват, но са убедени, че това е за доброто на децата им. Някои са на мнение, че трябва да има по-добра информираност относно положителните и отрицателните ефекти от ваксинирането.

Българската педиатрична асоциация настоява за изработването на стандартни процедури за изпълнение на Имунизационния календар в условия на недостиг и замяна на продукти, за да знаят как да реагират при кризисни ситуации.

Безпокойство за спада в обхвата на ваксинираните деца изразяват освен от Педиатричната асоциация и от Районните здравни инспекции. Те искат уеб базиран регистър, който да може във всеки един момент да даде информация колко са имунизираните деца, с какви ваксини са имунизирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: ваксинадеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
12
 
! Отговори
ФарМафия преди 8 години
Необяснимо появили се болести и проблеми след като човечеството решава да се ваксинира:Аутизъм, Епилепсия, Астма, автоимунни заболявания, алергии, стирилитет, Синдром на Даун, парализа, слепота, глухота .... Природата си знае работата, тялото на жената прави редовно проверка на плода и ако има отклонения стимулира аборт, идеята е да се роди здрав плод, как може тяло на същество на няколко минути да се инжектира с химия и кой казва, че е безвредно?
35
1
 
3
 
! Отговори
до Жибор преди 8 години
ей ***, кланящ се на козата, и юдеите, и американците - не си желан в България, изчвезвай
34
1
 
5
 
! Отговори
Ей Жибуняк преди 8 години
най-големите тапири - псевдо демократите, след 25 години демокрация, в американски бази в България, в Европейския съюз, изнася злато за Дънди Прешъс, унищожи армията си, унищожи производството, затваря болници и училища, съкрати българите с 1/3 и пак реве срещу комунизма.Ей червей, това е прехвалената ти демокрация. Това са ти избрали господарите от САЩ.Слепите прогледнаха, само тъпите НЕ.
33
4
 
4
 
! Отговори
друг разбирач преди 8 години
В малки количества тежки метали има и е рибата и много други храни но ги консумираме така че аиде излизите от филмите вече
32
4
 
1
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Емигрирай ти,русофилистико- *** да помагаш на лидера си Зидаров да боядисва паметници,или се пръждосвай в Сибир! ***-аааршшш от родината ни,криминален елемент!!!
31
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от какво не се ваксинирам не се разболявам - факт.. Ако искате пък аутизъм за децата си ги инжектирайте с ваксини в които има (незнайно защо) алуминий и живак... Те били в безобидни количества.Все едно да ви предложа да инжектирам в детето ви "безобидно количество" циан-калий или формалдехид, или син камък, или препарат за чинии..
30
1
 
3
 
! Отговори
до Жибор преди 8 години
емигрирай бе долен, тук не си желан
29
0
 
8
 
! Отговори
ФарМафия преди 8 години
До Анонимен 49НЕ знам коя мафия е била тогава но в семейството ми имам пример с убийствената им сила и съм против на 100%, тези които се разминават без видими проблеми са късметлии! Защото може 20 години след ваксинация да се чудиш що си стерилен и да ти казват че е генетично примерно ;)
28
2
 
1
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Отворете границите на Северна Корея,но без да гоните червения ш-опар,който дерибейства начело и ще видите такова всенародно бягство,каквото историята никога и никъде не е виждала- до 5 години в страната няма да останат и 300 хиляди души от 24-те милиона,затворени в нея от тамошния червен бандит Ким ча Мун!
27
0
 
3
 
! Отговори
до 48 преди 8 години
появил се обратен, на който му харесвали шарени паради на обратните. Такива, като тебе през комунизма трошаха камъни.. днес се хвалят, че всички щели да станат, като тях - обратни. *** им с ... Пречели му военните паради
26
1
 
2
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Отворете границата на Северна Корея,но без да гоните червения ***,който стои начело и ще видите всенародно бягство,каквото историята никога и никъде не е виждала- до 5 години в страната няма да останат и 300 хиляди души от 24-те милиона,които са затворени от тамошния червен бандит Ким ча Мун!
25
0
 
2
 
! Отговори
Ханс преди 8 години
Абе който иска да не се ваксинира, после статистиката ще покаже кой крив кой прав. Дали едните са по-болни от другите и от какво и в каква степен...
24
2
 
7
 
! Отговори
ФарМафия преди 8 години
Браво, щом вече пускат такива новини явно почва да ги боли! Фармацевтичната мафия започва да губи едни от най-сигурните си приходи - за това е тази новина, щото хората започват да се усещат...
23
2
 
7
 
! Отговори
до Жибор преди 8 години
ей Жибор, ела да ти опъна един приклад в празната глава и да лягаш да спиш. 25 години демокрация и пак реве, че комунизма е виновен. Ти си патологичен случай, абсолютен, ненужен червей.През 89 българите са 9млн, през 2016 са под 6. *** се хвърли някъде да облагородиш нацията
22
4
 
3
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
При условие че от най-високо държавно ниво (министърът на здравеопазването) се "доставят" ваксини със съмнително, вероятно отровно съдържание, нищо чудно, че хората не искат да си имунизират децата.
21
4
 
0
 
! Отговори
до 33 преди 8 години
обясни тъпата си теория на хилядите родители, чиито деца стават Даунисти след ваксиниране. Аз лично познавам 2 семейства - трагедия.Пожелавам ти да го преживееш, за това че учиш хората на глупости..
20
0
 
3
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Комунизма-русофилизма е роден от червените мозъци,докарани в Русия от Америка,а кой командва Америка- вярвам всички знаете! Това са внесени от чужбина "ценности"- българинът не е длъжен да им се кланя нито да ги тачи понеже те са важни не за нас,а за чужденците!
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бийте си ваксини, после ходете на ин-витро да се чудите що не хващате...
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бас държа, че ако питате и 4 годишно дете дали иска да е болно или инвалид със синдром на Даун, ще избере да покашля някой друг ден. Дайте шанс на децата си!!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
проблема е ,че и интелигентните станаха много прости,както другите природно прости.