Защо щитовидната жлеза е толкова важна?

Тя е най–голямата ендокринна жлеза в тялото ни
3 юни 2016 16:37, Eкип на Puls.bg
2
Защо щитовидната жлеза е толкова важна?
Източник: Reuters, архив

Наскоро дочух една жена да пита: "А какво е това щитовидна жлеза?"... Съотвено веднага получи пояснения като гуша, стягания на гърлото и т.н. Тогава се замислих колко малко знае всъщност човек за човешкото тяло, а ние се опитваме да говорим за неговата патология, използвайки при това сложна терминология.. .Затова нека започнем отначало, а именно от анатомията и физиологията на основни структури в нашия организъм.

Щитовидната жлеза е най – голямата ендокринна жлеза, т.е жлеза със секреция вътре в тялото. Тя има два дяла, свързани с тесен провлак помежду си. Покрива част от щитовидния хрущял, т. нар. гръклян, както и трахеята като е свързана с тях посредством съединителна тъкан. Затова при гълтане се движи заедно с тях и може да се палпира. Зад нея се намират гълтача и хранопровода, а отстрани минават важни съдове за мозъка. Локализацията на жлезата е от особено важно значение, тъй като болестно увеличената жлеза може да доведе до притискане на тези структури и да се прояви съответната симптоматика.

Обвивката на жлезата представлява тънка капсула, изпращаща в дълбочина преградки и разделяща по този начин паренхима и на отделни делчета. Основна структурна единица е фоликулът, който е изпълнен с желевидно вещество –колоид и е покрит от един ред клетки – тироцити. Тироцитите изработват хормоните – тироксин ( Т4 ) и трийодтиронин ( Т3 ), които се свързват с белтъци и образуват тироглобулин. За образуването на тези хормони е нужен йод. Процесът на преминаването им в кръвното русло е сложен и е последван от свързване с транспортни белтъци, с които достигат до прицелните клетки и участват в клетъчното активиране. Активността на тироцитите е под контрола на хипофизата.

Повече за щитовидната жлеза четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Питайте доктора, кво четете глyпости тука.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
like the virgin Mary said ... come again