Цената на медсестрата: Начална заплата 1500 лева!

Столична болница вдига мизата в опит да спре изтичането на кадри
5 юни 2016 10:11,
93
Цената на медсестрата: Начална заплата 1500 лева!
Снимка: архив Reuters

Възможно ли е заплатите на медицинските сестри у нас да се вдигнат значително и те да престанат да търсят препитание в чужбина?

Столична болница прави опит да даде отговор на този въпрос. Управата й е решила да даде висока начална заплата на медсестрите, за да сложи край на изтичането на ценни кадри.

Още по темата
Университетската "Света Екатерина" обяви, че дава 1500 лв. начална заплата за медсестри, пише "Стандарт".

Търсят се 10 - половината за Операционния блок, а другите - за Реанимация. Шефът проф. д-р Генчо Начев обясни, че назначените в хирургията ще бъдат обучавани от няколко екипа по европейски модел.

Идеята е така да натрупат различни знания и да не са застопорени на едно място.

Те ще работят с водещи хирурзи, трупали опит в чужбина.

Офертата е към опитни кадри. Но в болницата са готови да вземат и току-що завършили медицински сестри.

"Предложението е примамливо. Това са доста добри пари за нашия стандарт", коментират бели престилки.

В момента заплатите на медицинските сестри са масово 500-600 лева. Наскоро здравният министър Петър Москов обяви, че медсестрите трябва да взимат 1000 лева и тази година екипът му ще направи всичко възможно те да започнат да ги взимат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
7
 
18
 
! Отговори
мн преди 7 години
До АнонименЗащото учат 4 години висше-бакалавър и след това магистратура 1.5 години.Ти колко си учил?
47
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До касандра Не съм съгласна с Вас! Има много качествени и добри сестри в провинцията! Защо си мислите че само най-добрите заминават!!!
46
5
 
81
 
! Отговори
честит преди 7 години
Упадъка на държавата е в действие. Липсата на кадри: медици, учители по количествени науки и езици, инжинери води до това, че основните системи на държавата (публични или частни) образование, здравеопазване и прочие престават да работят в един момент.Вече и сервитьорки няма. Когато и *** по строежите избягат- тогава вече можем да кажем че всичко е приключило.Простотията, неработещата държава, липсата на сигурност и алчните работодатели доведоха до текущия резултат.
45
10
 
55
 
! Отговори
касандра преди 7 години
Късно е чедо, най качествените сестри и доктори отдавна напуснаха България.
44
7
 
42
 
! Отговори
as преди 7 години
В бг заплатите са ниски. В бг повече от 400 лв чисто не съм видял. Търсил съм работа в цялото бг. Работил съм в различни фирми. Все същите заплати и изисквания високи 1-2 чужди езика, стаж и други глупости. Храна и квартира трябва да си плащаш с тея 400 лв. Сега работя в европейска държава. Квартирата и храната ми се плащат от работодателя. Заплата получавам каквато в бг за 10 години стаж не съм виждал. Език не знам, но го уча. някой търси ли работа в бг в каквато и да е област да види Европа
43
49
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре , че ГЕРБ са на власт за да почнат да оправят заплатите и пенсиите на хората . Другарите от БСП-ДПС-Атака само крадяха и нищо друго не ги интересуваше .
42
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименГоворя за краденето,което става сега в системата.Не говоря за историята.Погледнете в какъв мащаб се краде тук и навънка.Ако там се крадеше както тук тогава нямаше как и западните системи да работят.При нас е страшно бе хора.Няма чиста болница.Всичко е прогнило до дъно.Не искат да направят реални проверки,защото тогава ще лъсне напълно трагедията.А тя е голяма и става все по-голяма.А при нас се краде по легален начин,измислен от самите крадци опакован в закон норматив.Просто и ясно..
41
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И под 500 лв. има заплати, и то в софийски болници. Заплатите им се изравняват почти с минималните, откакто започна да ес вдига минималната работна заплата.
40
29
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ще има ли контрол? Защото сестрите сега са свикнали да им се дава на ръка за да обърнат внимание на някой пациент. Колко му е да продължат по същият начин? Грешна е схемата. Не може едни пари да им се дават наготово. Така винаги могат да си искат още.
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСъгласен съм,че навсякъде се краде по света.Проблема е,че при нас това е в такъв мащаб,който задушава цялата система и малко по-малко отиваме към леталитет
38
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заплатите се вдигат и ще се вдигат от самосебе си. Ако сте забелязали, заплатите в България растат доста бързо, от друга страна заплатите в Западна Европа и САЩ растат с 1-2% годишно. Когато всички хора се преместят там, а тук не остане никой, няма как да е другояче. Това е търсене и предлагане. Просто този процес отнема време, но вече сме на средата на пътя.
37
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1500 лв. няма да стане никога минималната заплата за мед.сестра в БГ,докато не се спре теча на пари.Много се краде,ама много.Парите не са достатъчно,но кражбите са колосални.Системата към този момент не може да издържи да дава минимални заплати.Смятам,че дори 1500лв са малко,при положение,че в Европа сестра където и да е не взема под 2000 е.Това е минималното.Направете си справка и ще видите.Много са зле нещата тук,не знам как ще се измъкваме или може би няма да можем просто е вече твърде късно.
36
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво стана с оня фишек на Москов, че в Спешна помощ заплатите станали 1500 лв?Лъснаха ли гадните лъжи на червените мутри?
35
2
 
10
 
! Отговори
овчар с диплома преди 7 години
и аз искам 1,5к на месец
34
1
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Ама вие не четете - писал съм среден брутен доход- в Бг за 2016 е 937 лв месечна заплата- -- ама никой не ги взима ) повечето - в САЩ един взима 30 000 годишно а друг взима 3 милиона годишно - накрая средно е 2014 е --124 587-долара за семейство- Това е като -----Всички българи на Великден са яли агнешко с спанак - само че едните са яли агнешко -а другите само спанак - )))
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 5Голям праз че нямало да има армия?! Сега съществуващата едва може да напълни един стадион хора. Скоро ще минем на билко лечение и знахари!
32
3
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
до 40 -- Чудак ))--Ами като в БГ бе френд- нали ти вдигат доходите )) а дали инфлацията ти ги изяжда -си е твой проблем -- Нали ми говориш че замразили доходите в САЩ и не са пипани от 1970 г -- бъди по точен )) Доходите им се увеличават )) в БГ преди 20 г 100 долара бяха много - сега са нищо) ама взимаш 300 д месечно - а тогава си взимал 100 д - Така че доходите се увеличават- просто много по бавно от бързата инфлация ))
31
4
 
25
 
! Отговори
Ромбо преди 7 години
Естествено че трябва да взимат високи заплати медиците! Те се срещат с най неочаквани стресове по болниците! Хелял да им е и 2000 лв?
30
1
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
до 31 Не вярвам 70 г да са взимали 3000 долара минимална заплата-- дай да бъдем реалисти- тогава имаше една приказка - -Красив си като 1 милион долара--(това беше огромна сума) сега вече не е толкова много--- всяко второ триетажно хотелче по Черноморието струва толкова-- 1970г семейният доход е бил 64 778 д за година- 2014 е --124 587-долара- или казано като в БГ - среден брутен доход на глава )))
29
1
 
5
 
! Отговори
До 28 преди 7 години
Много правилно казано....но явно плановете за България са други.....при положение че сме бедна страна,корупция,престъпност и голяма безработица,сравняват ни със третите страни не че има нещо лошо но България не е Шри Ланка,Уганда,и др.защо ни приеха във НАТО,ЕС