За да ги задържим – 1260 лв. на доктор, 840 – за сестра

КНСБ: Началните им заплати трябва да се определят по нов начин!
2 мар 2016 17:07, Анисия Иванова
70
За да ги задържим – 1260 лв. на доктор, 840 – за сестра
Снимка: Bulgaria On Air

1260 лв. стартова заплата за доктор и 840 лв. за медицинска сестра. За това настояха от КНСБ. Мотивът на синдикалистите е с увеличението на възнагражението на медите, да се преодолее дефицитът на кадри в сектора.

"Остър недостиг на квалифициран медицински персонал", "Липса на медицински сестри и педиатри" - подобни заглавия често заемат челни места в родната преса и неслучайно. Хиляди лекари са напуснали страната в търсене на по-добри условия зад граница. От 16 години Даниела Димитрова работи в системата на родното здравеопазване. Трудностите пред нея не са по-малко, но все още има какво да я държи тук.

"Доста пъти съм се замисляла, но съм от хората, които смятат, че човек тежи на мястото си. Още повече, че трябва да има кой да се грижи за нашите родители", каза тя пред камерите на телевизия Bulgaria ON AIR.

След влизането на България в Европейския съюз вълната от напускащи лекари е голяма. Точно тогава завършва медицинското си образование Йордан Бирданов. 9 години по-късно той е началник на хирургично отделение в частна болница у нас.

"Заплащането между България и чужбина е несъизмеримо, но в България в момента също се откриват възможности да работят лекарите, да имат един приличен доход, който разбира се никога няма да достигне този в Западна Европа или в Щатите. Заплащането е основната причина за изтичането на кадри от едни страни членки на Европейския съюз в други. За девет години над 500 хиляди българи в трудоспособна възраст са напуснали страната, като сред тях попадат предимно образовани и квалифицирани кадри", каза докторът.

И въпреки че минималната заплата у нас се вдига, крайният резултат не е задоволителен.

Числата и процентите са добри динамики, но от това ниско ниво трябва да продължаваме с по-бързи темпове – 10, 12 , 15% на годишна база, за да можем да изтеглим на такова ниво доходите, така че хората да бъдат мотивирани да останат в страната, а не да търсят само реализация навън. За да спре изтичането на медицински персонал, синдикатите предлагат началните заплати в сектора да се определят по нов начин.

Идеята е възнагражденията на медицински сестри и лекари да станат съответно два, три пъти по-високи от минималната заплати за страната. Въпреки недотам добрите условия на труд към този момент в сектора, Даниела е от малкото, които не мисли да напуска.

"Когато един лекар работи в чужбина, той винаги ще си остане чужденец, той няма да получи необходимото отношение, нито необходимото признание. Откакто сме влезли в Европейския съюз около 80% от всеки випуск студенти по медицина напускат България. За последните четири години близо 2 хиляди български лекари са заминали да практикуват зад граница. Много от тях нямат намерение да се върнат тук", каза тя.

По темата вижте и репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
грешка преди 8 години
Първо не са дадени тези суми ,Второ - не е отб4лязано дали това ве са брутните суми итрето .....такова едно неподкрепено с действия ,хвърлено в пространството "твърдение" само ще генерира злоба и завист
57
2
 
4
 
! Отговори
Позитано 20 преди 8 години
Решението на проблема е много ***.Стартова заплата две СРЗ , и да се вдигат автоматично както на депутатите.Това да важи само за държавните болници и спешна помощ.Частните болници да са на пазарен прицип.
56
2
 
12
 
! Отговори
лекар преди 8 години
Не се пънете,няма да стане.Завършил съм преди 27 години и знам как беше тогава и как сега.След 10 години няма да има български лекари.Ние старите ще измрем,по младите ще са избягали,а новозавършили няма да има защото медицината е непрестижно занимание.В медицината просто няма хляб.Имам колега,синът на който имал желание да следва медицина.Колегата го заварил да чете учебника по анатомия и....го бил с него докато учебника се скъсал.Така вразуменият днес има друга професия и прилични доходи!
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
''отношение'' ? жилище се купува с пари,ток,вода храна -също с пари ,здравните вноски -с пари се плащат ..така стоят нещата в съвремието ...държавата ппказва отношението си към гражданите чрез стандарта на живот и заплащането .държавата Бгълагрия ясно показа на българите че г и смята з а *** ,420лв -500 лв -600 лв /почти подобна мизерия осигуряват/ ... приказките за ''отношението'' не вървят /вБг отдавна хората се чувстват като чужденци
54
4
 
10
 
! Отговори
Gania преди 8 години
Една от причините да напусна Българia беше именно споменна как аз разревана, 15 годишна девойка бях оставена насред снега с неподвижната си баба, която любезния доктор определи като зеленчук. За да ме закарат обратно, лекаря И шофхора на линейката изкопчиха 100 кинта...ако се чудите защо линейките се бавят толкова...
53
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз беден доктор не познавам. Основният проблем е в гнилата система и точенето на здравната каса. Без да си платиш никой лекар не ти обръща внимание. Защо плащаме осигуровки????
52
14
 
3
 
! Отговори
vivian преди 8 години
Мед сестрите пък за какво реват? След нощна смяна почиват по два дни и не носят отговорността на лекарите. При работно време от 15 дни в месеца ....
51
0
 
19
 
! Отговори
Да ,ама Не преди 8 години
1200лв мед. сестра, 2400лв начинаещ доктор, 5000лв спициалист - Е така ше ги задържиме !Пари има -крадът се от "доктори",които се водят на 5 места и си докарват по 20 000лв и взимат по 160лв за преглед.Тотална реформа- Пълна чистка отгоре -началници на болници и техните деца,любовници и сродници
50
1
 
1
 
! Отговори
loyko преди 8 години
Po sveta nikoi ne go interisuva otkade si,a kakvo mozesh.Tova s tezeneto na kamaka e ala-bala.Prosto niamat uverenost v sebe si i se samniavat v svoite vazmoznosti,zatova e izmislena tazi teorija,Ne sa malko istinskite specialisti po sveta koito sa priznati i uvazavani.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те не вдигнаха заплатите на асистентите, които са с издържан конкурс и докторска степен, а ще вдигнат на медсестрите. Сега един асистент в БАН, с докторска степен взема по-малко от чистачката. И направо му се казва, само в чужбина можеш да се надяваш на добро заплащане.Ми тогава да закрием университетите, то и без това половината деца няма да изкарат и седми клас. Такава им е традицията на ромите. Ко да ги прайш?
48
0
 
8
 
! Отговори
до 11 преди 8 години
Дръж ги още на минимална даплата, червено куче
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При средна заплата 880 лв, минималната сестринска трябва да е поне 1100 лв, а началната лекарска 2500 лв. Трябва да има и таван в държавните , да речем 3 пъти минималната. Сега има лекари с 530 лв, а има и с 50 000 .
46
1
 
10
 
! Отговори
до 43 преди 8 години
Какво с за с- р Божков?Искал пари за труда си?Ами много правилно е постъпил, щом центърът е мастен, ще си плащат.В Ппавителствина си плащат. В Пирогов си плащат. В миналото не плащаха, сега е друго време Тук няма никакво морално извращение.Има семейство простаци, които смятат, че светът по някакъв начин им е длъжен и са решили да си приберат дълга насила.След като ти се казва, че в този кабинет се плаща, значи се плаща.
45
2
 
10
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До ТролТова което казваш е вярно, учители и лекари и други подобни по важност за обществото професии трябва да са най-платени. Защо не са? Би било логично да са нали? Това идва от комунизма, има един документ на Сталин как да се администрират завладените от съветската армия български земи и едно от нещата там е да се държат заплатите на учители и подобни ниски. Защо? За да не отиват най-качествените хора в тях и за да не са независими и родолюбци а контролируеми п0слушковци.
44
3
 
5
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Отношение и признание? Човек отива на работа главно заради парите които изкарва - фиксираната заплата която го държи на едно и също ниво, ако тя е ниска той е беден. Колегиалната среда също е важна, както и що за ръководител имаш. При лекарите може и да е различно, но ако погледнем средностатистическия БГ бизнесмен отношението и "признанието" му е доста по-лошо от това което вероятно ще получиш в чужбина дори да работиш там като хигиенист а тук като професионалист.
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямам нищо против да взимат високи заплати лекарите и сестрите. Сложна и тежка професия е. Но това означава филма с парите на ръка и тарикатлъците да спрат моментално. За жалост навика е много силно чувство.
42
5
 
10
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Вече няма смисъл да ги задържаме ! Здравеопазването е в колапс ! То не ни лекува а ни убива ! Безсмислено е да продължава да съществува само за себе си ! Ние умираме и с и без него ! Няма смисъл здравното министерство да испълнява само социални функции! Да разпределя само пари за заплати в "здравеопазването " !Честита ви демокрация !
41
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При започване на обучението студентите по медицина да подписват договор за работа в България за 10 примерно, защото какво е сега- силно субсидирано образование, а вече с диплома се гнусят от опосканата си Родина и си стягат багажа. И друго- не може с тия здравни вноски и кражби в системата да е качествено здравеопазването. Между другото, ВИЕ плащате ли си вноските както трябва!?
40
14
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
ИСКАТЕ ЗАПЛАТИ ДА ВИ ДАДАТ.....??!!!!!!!!!!!!!!!!А , ВИЕ ....КВО ШЕ ДАДЕТЕ ,БЕ.....??!!!САМО "ПРИСЪСТВИЕ" .......НА "РАБОТНОТО МЯСТО" ЛИ...??!!
39
2
 
24
 
! Отговори
Трол преди 8 години
Чета ви коментарчетата и дребните ви сметчици!!Не народ,а ***!!Кога ще разберете,че лекарите и учителите трябва да са най-високо платените в едно общество,ако това общество иска да прогресира и да е добре!!На ония маймуни в парламента заплатите им комически за да рушат държава,а тези които ни изграждат,като личности и ни лекуват с мизерни заплати.Не съм медицинско лице,не ми се нахвърляйте.Даже на скоро искаше един да ми вади апендицита..ей така...да не скучае на смяна.И все пак съм за тях!!

Спонсорирани публикации