Цената на медсестрата: Начална заплата 1500 лева!

Столична болница вдига мизата в опит да спре изтичането на кадри
5 юни 2016 10:11,
93
Цената на медсестрата: Начална заплата 1500 лева!
Снимка: архив Reuters

Възможно ли е заплатите на медицинските сестри у нас да се вдигнат значително и те да престанат да търсят препитание в чужбина?

Столична болница прави опит да даде отговор на този въпрос. Управата й е решила да даде висока начална заплата на медсестрите, за да сложи край на изтичането на ценни кадри.

Още по темата
Университетската "Света Екатерина" обяви, че дава 1500 лв. начална заплата за медсестри, пише "Стандарт".

Търсят се 10 - половината за Операционния блок, а другите - за Реанимация. Шефът проф. д-р Генчо Начев обясни, че назначените в хирургията ще бъдат обучавани от няколко екипа по европейски модел.

Идеята е така да натрупат различни знания и да не са застопорени на едно място.

Те ще работят с водещи хирурзи, трупали опит в чужбина.

Офертата е към опитни кадри. Но в болницата са готови да вземат и току-що завършили медицински сестри.

"Предложението е примамливо. Това са доста добри пари за нашия стандарт", коментират бели престилки.

В момента заплатите на медицинските сестри са масово 500-600 лева. Наскоро здравният министър Петър Москов обяви, че медсестрите трябва да взимат 1000 лева и тази година екипът му ще направи всичко възможно те да започнат да ги взимат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
22
 
! Отговори
Съвет до 19 преди 7 години
Давай по 3000лв. заплата и няма да имаш проблеми със съзнанието на работника. Гарантирано! И изпитано!
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема ни сега е, че капитализма ни е червен, затова не вървят нещата. Опитахме и със син капитализъм, но и тогава не стана. Затова българина трябва да прояви творчество и въображение и да експериментира с кольора на капитализма - да се заложи на нещо по радикално, напромер пембян капитализъм, а защо не пепитен. Просто трябва да проявим творчество и въображени и заплатите ще станат по 4 хил евро като в Швейцария ако въведем пепитен капитализъм.
26
1
 
18
 
! Отговори
e преди 7 години
Българите са маймуни, да работят за банани !
25
1
 
14
 
! Отговори
до 29 преди 7 години
Става въпрос само за една болница. Ако и останалите болници в страната увеличат заплатите, колкото да не задминават лекарските, може и да се закърпи положението. Мой приятел във Варна е съдов хирург-специализант и взема 1300.
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой учи за сестра две години бе.......
23
2
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
до 25 --Понеже ми задаваш "умен" въпрос - ще ти кажа - "умно" )) в САЩ заплатите падат - защото от 1 г петрола е най евтиният от десетки години назад- и бензина им е евтин )))- и затова - както в БГ - когато е Гьоргьов ден - цената на агнешкото скача- -- на Великден яйцата струват два пъти повече- и когато Светът не е в криза - БГ е пак в криза- - заплатите на САЩ още от 2000 г падат - но за емигрантите и простата работа - миене на чинии- носене на кашонии т.н.- Сега дано си ме разбрал-
22
2
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
До 19 -- Френд тука няма капитализъм - тук е взето всичко лошо от капитализма и е смесено с мутрокомунизъм -- Докато има такъв строй (да не си плащаш данъците печалба осигуровки на работници и заплати--да си искаш ДДС ) това е един комунизъм за капиталистите- ами да -- най страшните капиталисти са - бивши комунисти- те не спазват никакви правила- затова 2.5 мил българи избягаха- сега си работете с индианци !! Като чуя думата предприемач- освен смях друго не предизвиква в мен- смотяняк!
21
1
 
24
 
! Отговори
Фактите преди 7 години
Икономиката е саморегулираща се система - когато някъде има дефицит на кадри, този дефицит се запълва чрез подобрено заплащане, социални придобивки и др. материални и нематериални стимули. Няма да останем нито без лекари, нито без сестри. Просто ще има временни кризи за регулация на сектора. Много е просто - плащаме под масата за здраве, защото това което е над масата не е правилно пресметнато или разпределено. Не достига защото се краде ... истините обикновено са прости и разбираеми.
20
0
 
7
 
! Отговори
Войвода преди 7 години
Значи можело...дотук добре.Ами с младите гопода доедин мечтаещи за кариера на "Иво Андонов",тях как ще ги стимулираме???
19
1
 
18
 
! Отговори
777 преди 7 години
терминал 2
18
13
 
12
 
! Отговори
Предприемач преди 7 години
Ах, този "алчен бизнес" и само "чорбаджии-изедници" в тая държава. Явно за 45 години съзнанието на работника е доведено до тези 2 определения за капитализма. Докато тия клишета не се избият от главите, заплатите все ще са "мизерни", а бизнесмените все ще са "чорбаджии-изедници".
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майната и на България евала на Швейцрия...
16
1
 
33
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
В Бг вече липсва всякакъв персонал -- единствено персонал за Народното събрание (депутати) не липсва-- там наплива е голям -- на второ място са митничари (я пак дай)- трето е палка хранилка( фарът ти не свети) и учудващо на последни места са кандидати за гвардейци пред Президенството и желаещи за Армията (лежанка и изхранване до дълбока старост)- Явно в БГ ще има парадокси липсващи в Европа и Света- ние направихме най лошият преход и сега сме пак в преход- Този път агонията на алчният бизнес)))
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Болницине отдавна "бръснат на сухо" пациентите без избор . Крайно време е част от тези огромни парични суми да влизат и в джобовете на нисшия медицински персонал. В противен случай някои заслужено презабогатели къдърни лекари ще трябва да правят клизми и са сменят ***.Като цяло нищо особено несе е случило - пазар. Търсене и предлагане.
14
21
 
12
 
! Отговори
москов преди 7 години
майната й на българия и българите
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не вервам по няколко причини:1. Връзки 2. Злоба и завист.
12
2
 
42
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Съвсем нормално се развиват нещата в БГ - Бизнесът над 10 г постоянно крещи да не се увеличава мин заплата- понеже били пред фалит - а после се оказва че за едно лято искат по 10 -20 мил печалби -Сега след пълното замразяване и десетилетие назад най малки и смешни заплати- сега няма кадри ??))- И сега всеки бизнесмен се спасява поединично- почва да вдига заплати с голямо мрънкане - НО чак сега Алчният бизнес почва да разбира че без работници -бизнес няма- това е желязното правило в Света !!
11
2
 
26
 
! Отговори
Здр.работник преди 7 години
Има скоба тук-сестри за Опер.блок и Реанимация.Значи не всички са под общ знаменател.Винаги е бил по-платен труда на сестрите в споменатите звена.Не може опер.сестра и сестрата в кожна клиника да взимат равни заплати.
10
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Aааа, значи можело. Само дето е малко късно.Така е във всеки сектор в България.
9
2
 
7
 
! Отговори
ььььььь преди 7 години
ЗНАЧИ ВСЕКИ БЪЛГАРИН ПРЕДПОЧИТА ДА БЪДЕ ПАЗЕН ОТ НЕМСКИ ПОЛИЦАИ И ВОЕННИ ЗАЩОТО БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИЦАИ СА БИВШИ ЗАТВОРНИЦИ ВИЖ ИСТОРИЯТА КОЛКОТО ДО БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ КОИТО СА СПАСИЛИ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЖИВОТИ ПРОДЪЛЖИ