Хиперактивност, буйност или нещо друго?

И какво всъщност означава "хиперактивност"?
Обновена: 14 сеп 2016 19:42 | 14 сеп 2016 19:42, Eкип на Puls.bg
4
Хиперактивност, буйност или нещо друго?
Източник: Reuters, архив

С настъпването на новата учебна година се възобновява  старата тревога за родителите, които имат по-буйни деца: "И тази година ли ще бъде такава мъка да задържим детето в клас?". Разбира се, говорим за придобилата широка популярност „диагноза“ - хиперактивност. 

"Хиперактивни" биват наричани почти всички деца, които са по-буйни, не успяват да задържат достатъчно дълго вниманието си върху учебния материал, изискват честа смяна на дейностите и, като цяло, са превъзбудени и в непрекъснато движение - както физическо, така и психично. 

Хиперактивността е понятие, идващо от Америка, и като същинско заболяване се среща относително рядко. Неговият трудно различим двойник - психомоторната нестабилност, обаче е нещо, с което учители и родители се сблъскват много често и понякога от некомпетентност, друг път удобство поставят тотално погрешната (но пък широко използвана от всички) преценка, че детето страда от хиперактивност.

Всъщност половината от съждението е вярно: детето, наистина страда, но от проблеми в семейните отношения, а необуздаността в реалното е просто отражение на случващото се в психичното.

Повече за хиперактивността сред децата може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
читател преди 7 години
Запишете децата си на спорт от ранна детска възраст, за да не са хиперактивни. Когато спортуват ще изразходват енергията си и после ще могат да се концентрират по-добре, няма да правят бели, ще станат по-организирани. От практика го казвам. Сега родителите ги мързи да водят децата на спорт, защото им развалят вечерта пред телевизора. Пък после някой друг е виновен
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТерминътХиперактивниТочно казано. Родителите бягат от отговотността да си възпитават децата, пък после бики хиперактивни .
2
0
 
8
 
! Отговори
ТерминътХиперактивни преди 7 години
хиперактивни се оказа добре дошъл, за да бъде оправдано разглезеното дете, свикнало още от малко да си мисли, че винаги може да прави каквото си ще и да нему бъде търсена отговорност, нито да бъде санкционирано.Такива са поне 90% от онези деца, които у нас през последните години биват определяни като хиперактивни.Не стига, че пречи на съучениците си и нервира учителката, ами трябва и специално внимание да му обръщат, а на него не му пука- вече е свикнало да мисли, че е нещо повече другите хора
1
2
 
0
 
! Отговори
не бе преди 7 години
само 2 пакета захар и едно нескафе. Ииии, чак такова любопитство отдавна не бях срещал.