Стефани си отиде само на 18 г. Тежките думи на една майка

Силвия Димитрова обвинява лекарите от Университетска болница в Русе
28 фев 2017 17:45,
78
Стефани си отиде само на 18 г. Тежките думи на една майка
Снимка: 24 часа

Жестока история за смъртта на едно 18-годишно момиче предизвика стотици реакции в интернет.

Драмата на Стефани стигна до хиляди, разказана от майка й Силвия Димитрова в профила й във Facebook.

Съсипаната жена търси отговори на тежки въпроси и обвинява лекарите от Университетската болница в Русе за смъртта на детето си.

В писмото си почернената майка разказва за ада, през който минали с дъщеря й – от все по-честите болки в корема до жестоката диагноза рак ден преди момичето да почине.

Стефани била приета с диагноза анемия, преливали й кръв, а на неистовите й болки отвръщали, че е "глезла". Междувременно на въпросите на родителите лекарите отвръщали само с: "Много късно сте сетили".

Стефани била подготвена за операция, но така и не била оперирана.

"На 28.10. 2016 г отидох следобеда да я видя, никак не беше добре, цялото й тяло се тресеше, имаше температура, като че ли беше дрогирана, беше неадекватна. Много се уплаших и попитах какво става, отговориха ми, че е от лекарството. Постоях, но ми казаха да си тръгвам. Прибрах се, но не бях спокойна и се върнах пак в болницата към 21 часа.

Посрещна ме анестезиоложката д-р Саша Александрова, отвори ми широко вратите като преди това трудно ме пускаха, казваха ми колко минути мога да стоя, а тогава просто ме посрещна необичайно и каза, че мога да видя, че е добре. Отидох при дъщеря си, попитах я как е, отговори ми, че е добре, че не я боли. Каза: "Мамо, много те обичам" и аз я оставих да спи, след което отидох при Д-р Александрова, за да я попитам как е състоянието, при което тя ми отговори че детето ми е много зле, че има смъртоносни кървящи язви - това ми го казаха за първи път от постъпването й в болницата.

На 29.10.2016 г. сутринта в 06:00 часа ми се обади Д-р Александрова и ми каза: "СТЕФАНИ ПОЧИНА", пише майката.

След това разказва, че не се е съгласила на аутопсията, но въпреки това тя била направена, а диагнозата след нея била – карценом на панкреаса, починала от сърдечна недостатъчност.

Този случай събра на една маса девет лекари от болницата, готови да разкажат какво точно се е случило в края на октомври, съобщи БНР.

"Това заболяване не се развива за два дена, за пет дена. Детето е било дълго време с оплаквания от коремни болки, но това заболяване не е характерно за деца в такава възраст. Второто, което е, точно диагностиката, само задебеляването на стомашна стена не би дала информация за раково заболяване. То е трудно, абсолютно трудно доказуемо. Докато се стигне до диагнозата, обикновено вече разсейските са се пръснали из тялото", обясни директорът на лечебното заведение д-р Иван Стоянов.

Хирургът, отказал се да оперира Стефани, е д-р Симеон Симеонов: "Искаме да обясним, че крайният резултат хистологичен, потвърден и от аутопсията, е карцином на стомаха, с много напреднал клиничен стадий четвъри, с разсейки във всички лимфни възли и в далечните органи. Да, диагнозата "рак" не е била обявявана официално, защото няма как за 18-годишен човек да кажем, че се съмняваме, че е болен от рак, преди да излезе хистология. Казах кога е излязла - един ден преди тя да почине и тогава ние уведомихме семейството й".

Според майката на 18-годишното момиче, обезболяването с морфин в последния ден от живота й, е било прекомерно и я е карало да се чувства дрогирана и неадекватна. Отговор за това решение дава д-р Лидия Стефанова, началник на Интензивното хирургично отделение.

"Карциномните болки от метастази в прешлените са трудно поносими, затова коментарът в социаните мрежи дали сме давали морфин, или не, е бил в случая напълно резонен".

Утре ще станат четири месеца, откакто семейството е изгубило единственото си дете. Те все още не са сигурни дали ако диагнозата беше поставена по-рано, момичето им щеше да успее да се пребори с болестта. Но предположенията вече са излишни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
28
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
Университетска болница - като знаем какви са студентите, виновни са всичките. Защото сме в България...Аз се лекувах в университетска болница, но във Франция. Там са толкова кадърни и толкова много научени, че ви е бедна фантазията. Студентите там знаят повече отколкото доцентите тук. Спасиха ми живота. Добре че бях във Франция. Толкова много внимание, лечение и диагнози с точност... просто не вярвах че се случва. А тук... студенти не учат, доценти чакат нещо под масата - ето резултат.....
42
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спрете да защитавате лекарите в България. Та те се превърнаха в бездушни търгаши ...Погледнете това красиво момиче -не ви ли е неудобно пред погубения млад живот да продължавате да говорите че лекарите не били получавали достатъчно пари ....за пари ли, за пари ли е всичко ????????????????????????????????????????? или е до морал и способности А
41
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук много влизат да учат за лекари като преди това са ходили на частни уроци за да схванат химията . Корупция е хора , залагам си главата зад това . Най умните заминават зад граница , тук остават некъдърниците и корумпираните лекари ...Има геноцид срещу младите , само критики, само плювни срещу тях ....мъчно ми е , много ми е мъчно и плюя на тази корумпирана държава
40
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква заплата взема 1 лекар?За работата която вършат, нищо не вземат! Затова няма добри лекари.Аз съм програмист, не бачкам кой знае кво - 3500лв чисто съм.А лекаря е поне 5 пъти по трудна работа!Отделно че *** консумират сигурно 50% от ресурса за здравеопазване а нищо не внасят.Еми затуй ще сме на тоя хал и ще става по зле.Всички го знаем ама се правим на ударени.
39
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лекарите в случая не са виновни. Писна ми от гнусното ганьово отношение към тази професия. Елате да видите в САЩ какви са лекарите- да не попадаш в болница. Същото важи за Великобритания, за Германия. Неслучайно е пълно с наши лекари там. Кадри- няма. Нашите лекари ги търсят из цял свят, а ние ги обиждаме. Обиждат и обвиняват слабите и необективните. Жалко за детето, но майка му да не търси вина в някой, който се е опитал да помогне. Това го казвам като ИТ специалист, не като лекар.
38
6
 
14
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Колеги лекари, сега разбирате ли що ни бият ?За бой сме си.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
те кадърните лекари се изнесоха. останаха тези,дето могат само от настинка да ни лекуват...........защото понякога не могат да познаят грипа.
36
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в същото време дейвид рокефелер получи миналата година 8-мото си сърце на 101 години, след като изкара с последното едва 2 годининормалните хора измират докато чакат за трансплантация с години, и на хора над 70 дори не предлагат да чакат, но ако си богат няма грижи, сърце се намира на момента, дори и да си от някоя от редките кръвни групиа обикновените хора кучетата ги яли, все пак тва са просто заменими роби от които има предостатъчно, и тепърва предстои да станат тотално излишни
35
16
 
17
 
! Отговори
Един мъж преди 7 години
Бащата да гръмне лекаря.
34
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
99% от лекарите ни са бездарни, некадърни темерутиизобщо не им дреме, а уменията им са толкова ограничени, че и със случаите по учебник често не се справят, камо ли нещо, което да изисква действителна мисълама така е то, евроатлтизъм, всичко е за ПАРИ, болните са само статистика, колкото са лежали, колко са минали под ножа, а дали са оздравели или били затрити, няма никакво значениев същото време комунистическа изолирана Куба има най-доброто здравеопазване в света...
33
2
 
6
 
! Отговори
А1 до Анонимен преди 7 години
Ние вече се реализираме. Не бери грижа за езиковите ни познания!----------Не, твърдя че част от вас не владеят чужди езици достатъчно добре за да могат да работят в чужбина, но за голямото болшинство от вашите колеги, дори българския (да не говорим за латиницата) е предизвикателствоедво!Успех!, в бъдещата ви професионална реализация, където и да сте!
32
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Много лекари се изнесохме от тук и заради отношението на пациентите към нас. Не стига, че трябва да търпим ниското заплащане"Ниското заплащане у нас важи за почти всички професии. Как решихте, че лекарите сте най-специалните и най-ощетените?Ако тъпите ви глави не осъзнават, че и други професии са жизнено важни, проблема си е ваш.Що не пробвате да ядете камъни и дърве, да ви питам как се оцелява?
31
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние вече се реализираме. Не бери грижа за езиковите ни познания!
30
9
 
13
 
! Отговори
А1 до Анонимен преди 7 години
Пациентите ще започнат да ни уважават чак като им се наложи да чакат месеци за един преглед. Явно твърде много колеги са останали в Бг.-------И къде ще се реализирате като доктори без да владеете перфектно езика на държавата в която ще емигрирате?А, да, сетих се!Пациентите ви в чужбина ще трябва да учат български или може би специално за вас болниците в чужбина ще трябва наемат преводачи на които също ще трябва да плащат?Тежкото състояние на здравеопазането в Бг е комплексно!Това е факт!
29
0
 
22
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
Тъжна история! Жалко много жалко!
28
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъжна история.Разбирам и лекарите,които са безсилни пред една толкова напреднала и жестока болест,разбирам и майката,която не може да се примири,че единственото й дете в едната седмица живота е бил пред него,в следващата е вече мъртво.Лека й пръст,на момичето вече му е леко.А за живите-просто не се разболявайте в България.Могат да ви изкарат и от най-тежките животозастрашаващи състояния,могат и с най-елементарната интервенция да ви пречукат.Здравеопазване=руска рулетка,всеки с късмета си.
27
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не обвинявайте Държавата, защото тя е само една фирма с мноооого калпавв персонал!"*** народ - слаба Държава!"
26
6
 
19
 
! Отговори
Еколог с джип 4,7лит преди 7 години
Девойката е в рая ,но ада е за родителите тук на земята...Обществена тайна е ,че рака задмина инфаркта по причина за смъртност.В световен мащаб е 25% от всиички починали.ГМО,Консерванти.Знаете ли ,че Лимонената киселина-лимон тозу е канцероген който атакува директно ДНК нуклеотидите-има го навсякъде .Изследването не беше огласено от медиите щото ще им фалират рекламодателите.
25
20
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стив Джобс умря от същия вид рак и нито един от милиардите му в страната с най-напредналата медицина не беше в състояние да го спаси.Спрете се малко! Много лекари се изнесохме от тук и заради отношението на пациентите към нас. Не стига, че трябва да търпим ниското заплащане, ами и коментарште на сульовци и пульовци! Пациентите ще започнат да ни уважават чак като им се наложи да чакат месеци за един преглед. Явно твърде много колеги са останали в Бг.
24
7
 
37
 
! Отговори
Цял един народ преди 7 години
Лекарите некадърни.Политиците лъжливи.Полицаите подкупни.Съдиите подкупни.Чиновниците надменни.Учениците неграмотни.Учителите глупави.Поповете развратни.Родителите непукиси.Разбирате ли, че целия народ е смоотан. Целия, без изключение.Затова Държавата е на този хал.