Стефани си отиде само на 18 г. Тежките думи на една майка

Силвия Димитрова обвинява лекарите от Университетска болница в Русе
28 фев 2017 17:45,
78
Стефани си отиде само на 18 г. Тежките думи на една майка
Снимка: 24 часа

Жестока история за смъртта на едно 18-годишно момиче предизвика стотици реакции в интернет.

Драмата на Стефани стигна до хиляди, разказана от майка й Силвия Димитрова в профила й във Facebook.

Съсипаната жена търси отговори на тежки въпроси и обвинява лекарите от Университетската болница в Русе за смъртта на детето си.

В писмото си почернената майка разказва за ада, през който минали с дъщеря й – от все по-честите болки в корема до жестоката диагноза рак ден преди момичето да почине.

Стефани била приета с диагноза анемия, преливали й кръв, а на неистовите й болки отвръщали, че е "глезла". Междувременно на въпросите на родителите лекарите отвръщали само с: "Много късно сте сетили".

Стефани била подготвена за операция, но така и не била оперирана.

"На 28.10. 2016 г отидох следобеда да я видя, никак не беше добре, цялото й тяло се тресеше, имаше температура, като че ли беше дрогирана, беше неадекватна. Много се уплаших и попитах какво става, отговориха ми, че е от лекарството. Постоях, но ми казаха да си тръгвам. Прибрах се, но не бях спокойна и се върнах пак в болницата към 21 часа.

Посрещна ме анестезиоложката д-р Саша Александрова, отвори ми широко вратите като преди това трудно ме пускаха, казваха ми колко минути мога да стоя, а тогава просто ме посрещна необичайно и каза, че мога да видя, че е добре. Отидох при дъщеря си, попитах я как е, отговори ми, че е добре, че не я боли. Каза: "Мамо, много те обичам" и аз я оставих да спи, след което отидох при Д-р Александрова, за да я попитам как е състоянието, при което тя ми отговори че детето ми е много зле, че има смъртоносни кървящи язви - това ми го казаха за първи път от постъпването й в болницата.

На 29.10.2016 г. сутринта в 06:00 часа ми се обади Д-р Александрова и ми каза: "СТЕФАНИ ПОЧИНА", пише майката.

След това разказва, че не се е съгласила на аутопсията, но въпреки това тя била направена, а диагнозата след нея била – карценом на панкреаса, починала от сърдечна недостатъчност.

Този случай събра на една маса девет лекари от болницата, готови да разкажат какво точно се е случило в края на октомври, съобщи БНР.

"Това заболяване не се развива за два дена, за пет дена. Детето е било дълго време с оплаквания от коремни болки, но това заболяване не е характерно за деца в такава възраст. Второто, което е, точно диагностиката, само задебеляването на стомашна стена не би дала информация за раково заболяване. То е трудно, абсолютно трудно доказуемо. Докато се стигне до диагнозата, обикновено вече разсейските са се пръснали из тялото", обясни директорът на лечебното заведение д-р Иван Стоянов.

Хирургът, отказал се да оперира Стефани, е д-р Симеон Симеонов: "Искаме да обясним, че крайният резултат хистологичен, потвърден и от аутопсията, е карцином на стомаха, с много напреднал клиничен стадий четвъри, с разсейки във всички лимфни възли и в далечните органи. Да, диагнозата "рак" не е била обявявана официално, защото няма как за 18-годишен човек да кажем, че се съмняваме, че е болен от рак, преди да излезе хистология. Казах кога е излязла - един ден преди тя да почине и тогава ние уведомихме семейството й".

Според майката на 18-годишното момиче, обезболяването с морфин в последния ден от живота й, е било прекомерно и я е карало да се чувства дрогирана и неадекватна. Отговор за това решение дава д-р Лидия Стефанова, началник на Интензивното хирургично отделение.

"Карциномните болки от метастази в прешлените са трудно поносими, затова коментарът в социаните мрежи дали сме давали морфин, или не, е бил в случая напълно резонен".

Утре ще станат четири месеца, откакто семейството е изгубило единственото си дете. Те все още не са сигурни дали ако диагнозата беше поставена по-рано, момичето им щеше да успее да се пребори с болестта. Но предположенията вече са излишни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
15
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Нали знаете приказката, че каруцата като се обърне пътища много...
2
12
 
48
 
! Отговори
Мед.сестра преди 7 години
Напълно неадекватно медицински е обяснението на лекарите.Лъжат за хистологията.Недоказуем карцином?! Неграмотници! НЕкомпетентни! Мир на праха и!
1
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не им попадаш в ръчичките на тези наши "специалисти".