Световъртеж – причината често е в ухото, не в мозъка

Болестта на Мениер е основна причина за това състояние
Обновена: 12 апр 2018 15:10 | 12 апр 2018 15:00,
0
Световъртеж – причината често е в ухото, не в мозъка
Източник: Reuters

Още през XIX век френският лекар Prosper Meniere си осигурява вечна слава, описвайки класическия симптомокомплекс на безименната тогава болест, сътоящ се в периодични кризи на световъртеж, променливо отслабване на слуха в едното ухо и шум в същото ухо. 

Не само че ги описва, но и той успява да свърже тези нарушения именно с болестен процес, развиващ се в ухото, а не в мозъка – както се е считало до тогава. Тези му открития са довели до кръщаването на Мениеровата болест на него. В действителност съвременната медицина, колкото и да е напреднала, все още не успява да надгради кой знае колко от това, което д-р Мениер е описал за заболяването.
 
Днес все още малко или повече класическата Мениерова болест остава енигма що се отнася до причините за нея. Установено е, че много други болестни съсояния в тялото могат да доведат до подобни симптоми, но тогава не става въпрос за болест на Мениер, а Мениероподобен синдром (наричан още псевдомениер).
 
Механизъм
 
Наблюдавайки развитието на болестта, през годините лекарите са развили множество теории за това кое именно довежда до нея. Облягайки се на наблюденията си, те са стигнли до няколко основни извода и теории.
 
Счита се, че болестта на Мениер е първично заболяване, а не последствие от друг болестен процес. Появява се при здрави хора без други значими заболявания. Също така е прието, че това е полиетиологичен процес, в който множество от фактори се намесват преди появата на болестта. Всички тези фактори съвкупно довеждат до ендолимфатичен хидропс (повишено количество на течността ендолимфа, която се намира във вътрешното ухо).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари