СЗО за транссексуалността: Не е умствено заболяване!

Това щяло да допринесе за приемането на тези хора в обществото
20 юни 2018 09:45, Петя Славова
54
СЗО за транссексуалността: Не е умствено заболяване!
Снимка: архив, Булфото

Световната здравна организация (СЗО) счита, че транссексуалността - усещането, че принадлежиш към другия пол, не трябва повече да се приема за умствено заболяване, съобщи АФП.

Това става ясно от 11-ата Международната класификация на болестите, която трябва да бъде ратифицирана от членуващите в организацията държави през 2019 г., пише БТА

Новата версия на Международната класификация на болестите, публикувана от СЗО тази седмица, ще бъде представена на Световната здравна асамблея през май 2019 г. в Женева, за да бъде приета от страните-членове и да влезе в сила от 1 януари 2022 г. В нея има нови глави, от които една е за сексуалното здраве.

Там е вписано "несъответствие на пола", или транссексуалност, класифицирана досега сред умствените заболявания.
Един от "много големите проблеми" е, че "свързването на транссексуалността с умствените болести е стигматизиращо", обясни Лале Саи, която ръководи дирекцията по репродуктивно здраве към СЗО.

СЗО очаква новата класификация на транссексуалността да "намали стигматизирането, а това може да допринесе за по-добро приемане на тези хора от обществото . . . и дори да им осигури по-добър достъп до здравни услуги".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12Според мен, перверзията също се корени в някакъв психичен проблем.Никой не може да ме убеди, че тези хора не са болни.
21
0
 
5
 
! Отговори
Becker преди 5 години
Бай *** не разбира, Бай ти *** ще реагира :)
20
0
 
11
 
! Отговори
до цензора на Днес преди 5 години
Добавка към края на коментар 10. Психично заболяване е някой да се има за Наполеон, а е съвсем нормално някой да си има правото черво за ***.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре,ако си мислиш че си трамвай а се самоопределяш като парен локомотив,но всъщност си човек това според тия не е болест нали?
18
1
 
19
 
! Отговори
И по ръце да тръгнат преди 5 години
политици, журналисти и други гяволи, пак няма да ме убедят, че тези са нормални, нито ще ме излъжат, че обратните са безопасни.Шарениите и гюрултиите им привличат вниманието на хлапета, някои от които са гладни в истинския смисъл на думата, други пък са податливи на манипулации.Ще подлъжат хлапето,ще го почерпят, ще му подарят нещо и после - травмиран(а) за цял живот, защото е имал(а) интимен контакт с някой от ЛГБТ или пък направо ще се причисли към тях завинаги.Твърдо НЕ на тази пропаганда!
17
2
 
16
 
! Отговори
Не хомофоб, отвратен преди 5 години
Тия природата ги е бракувала, а ние ще ги приемаме в обществото си! Ай сиктир!
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Gender Dysphoria-та какво е бе? Точно псисхично отклонение е!
15
2
 
13
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
А какво отклонение е научно обосновано, хормонално, ДНК, комплексно - хормонално и психично?Какво води до честите им самоубийства, дори след смяна на пола ?
14
0
 
17
 
! Отговори
Не хомофоб, отвратен преди 5 години
За мен тия, цялото ЛГБТ, педофилите, содомитите и т.н. извратеняци са на един кантар и нямат място в нашето общество. Ние имаме деца, които възпитаваме и не можем да си кривим душата, да им обясняваме, че извращенията са нормални.
13
1
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 5 години
Защото родителите им са ги объркали "малко" в началото. Какво имам предвид? Родителите желаят дете от един пол, а се ражда дете от другия и те го отглеждат като дете от желания от тях пол.
12
3
 
11
 
! Отговори
Американеца преди 5 години
За нас е важно европейците да споделят нашите ценности. Гей парадите са създадени от нас американците и са основен стълб на демокрацията. Ако Европа не иска да влиза в конфлик с нас, тя трябва да промотира трансексуалността, гей културата и гей парадите. Обезпокоени сме, че България още не е подписала Истанбулската конвенция. Говорили сме с Меркел и сме изказали опасенията си. Браво и на СЗО. Трансексуалността не е болест, а дар!
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е умствено заболяване, перверзия е. Това обаче не значи, че трябва да приемаме перверзници в нашето си общество, да си стоят у тяхното - на перверзниците.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТРАНССЕКСУАЛНИТЕ НЕ СА ГЕЙОВЕ!!ТЕ НЕ ИСКАТ ДА ГО ПРАВЯТ С ХОРА ОТ ТЕХНИЯ ПОЛ ЩОТО СЕ ВЪЗПРИЕМАТ КАТО ХОРА ОТ ПРОТИВОПОЛОЖНИЯ ПОЛ :D СБЪРКАНА РАБОТА Е :D
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно полит поръчка както и последното издание на DSM-5, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, kъдето тия с прекъснатото полово развитие ги набутаха в по-променливата категория на "confused". В заключение каква е разликата между някой, който си мисли, че е Наполеон и накой, който си мисли, че......
8
5
 
28
 
! Отговори
хомо преди 5 години
Забележете, че за премахването на транссексуалността от списъка със заболяванията се използват политически аргументи, а не медицински такива.
7
6
 
17
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Явно в СЗО вече работят само ***... тежко и горко на човечеството!!!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХИСТОЛОГИЧЕН ДИСБАЛАНС Е !!ТИЯ ОТКРИХА ТОПЛАТА ВОДА!!!!--------------ТУК НЕ ГОВОРИМ ЗА ГЕЙОВЕ!!!ТЕЗИ ХОРА НАИСТИНА СЕ ВЪЗПРИЕМАТ КАТО , ЧЕ СА ОТ ДРУГИЯ ПОЛ И ТО ОЩЕ ОТ МАЛКИ!
5
6
 
6
 
! Отговори
Вензи преди 5 години
Факт е, че са психичноболни, толерантноста да не се превърне в глупост и да бъдат приемани нормално, защото между 2ма мъже или 2 жени няма нищо друго от чист секс и само секс.
4
7
 
23
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Четейки между редовете разбирам, че в момента и до 2022 все пак ще си е болест, а в същото време ние даваме 160 000 лева да охраняваме парада на психично болни, вместо да ги лекуваме!
3
4
 
10
 
! Отговори
келеш преди 5 години
Толкова по-зле за анормалните в сексуално отношение. За нищо не могат да се оправдаят вече.Извратеняци.