18-годишно момче с дробове на 70-годишен мъж. Заради е-цигарите?

Адам едва не умрял, след като година и половина пушил от цигарите
15 сеп 2019 22:15, Нели Христова
64
18-годишно момче с дробове на 70-годишен мъж. Заради е-цигарите?
Снимка: CNN

Миналият месец 18-годишният Адам Хергенредър влиза по спешност в болница. От близо година и половина той има един лош навик – постоянно да пуши електронни цигари.  Той е един от многото случаи на хора, разболяли се от новата болест, свързана с вейповете, която взе няколко жертви.

Адам едва не умира. Успява да пребори болестта, но според докторите дробовете му вече са като на 70-годишен мъж. 

"Стряскащо е като си помисля, какво това малко устройство причини на дробовете ми“, казва  Хергенредър пред CNN.

Експертите все още не знаят какво точно причинява мистериозното заболяване. Едно е ясно – хиляди млади хора в САЩ са получили усложнения в следствие на електронните цигари. За това те искат повече регулация, а администрацията на Тръмп вече взима мерки. Те планират да забранят различните вкусове за електрони цигари и да оставят само този на тютюн.

Повече от една четвърт от учениците в САЩ използват електронни цигари. Най-често с вкус на ментол, плодове, алкохол и дъвка.

Преди да влезе в болница Адам е тренирал борба. Но сега се притеснява, че дробовете му няма да се възстановят на 100% и за него вече е свършено със спорта.

"Това е много физически спорт, а дробовете ми могат да не успеят да издържат на това напрежение... Това е тъжно“,  казва Хергенредър.

Според повечето проучвания, тийнейджърите мислят, че електроните цигари са много по-безопасни от нормалните. Това било и мнението на Адам. Любимият му вкус бил на манго.

"Започнах да пуша електронни цигари, за да се впиша, защото всички го правеха. Нямаше вкус на истинска цигара. Беше вкусно“, разказва Адам. Той признава, че на някои места не са му искали лична карта, когато си купувал течности. Пушил всяка сутрин, а след това кашлял.

Момчето отишло и по-далеч - от свои приятели или дилъри, той взимал тетрахидроканабинол, основното вещество в марихуаната. След време започнал да трепери, без да може да се контролира. После се появило и повръщането.

"Повръщах постоянно в продължение на три дни. След това отидох на педиатър“, спомня си той. Първоначално докторите не свързват симптомите на Адам с пушенето на електронни цигари. Дали му медикаменти, които не помогнали. Повръщането продължило. Тогава той признал, че често пуши. Лекарите правят снимка на белия му дроб. Тогава виждат щетите, нанесени от цигарите по него.

"Ако знаех какво ще причини на тялото ми никога нямаше да го докосна. Но не бях достатъчно образован“, признава момчето.

Адам изважда късмет. Приет е в болницата навреме. Само два или три дни по-късно белите му дробове щяха да се сринат напълно.

Сега той си е вкъщи. Но все още му е трудно, дори да качва стълби, тъй като се задъхва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
9
 
! Отговори
бг преди 4 години
Типично , сега ще ги съди....Затова на тютюн..... да си караме....И в двата случая пълним на свинята джоба
18
3
 
6
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
Правенето на много, много дим се нарича cloud chasing.
17
0
 
7
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Правил в "vaping". Което не е точно електрона цигара е специално устройство за много много много дим, с който се опитва да прави фигури и прочие. Това няма как да не е отрова ...
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи преди да почне да пуши е имал дробове на 68 годишен младеж
15
3
 
19
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
Защо не пишат нищо за тези с нагряване на "тютюн"? Много просто там има акциз, държавата прибира сигурно $9 от $10-те които струва една кутия. Иначе случая е класика - THC от улични дилъри, пък после вейпа му виновен.
14
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 12 Никога не съм пушил, брат! Опитвал съм един път обаче- изгоря ми белия дроб догато дръпнах наътре пушека преди 30 години и оттогава не съм лапвал цигара...бях на 10 години.А пия алкохол всеки ден от 16-17 годишен..вече 25 години. Бих дал всичко да спра с тоя порок и да не съм зависим както не съм зависим като пушачите!Повярвай ми- алкохолната зависимост е като наркоманията- толкова силна!Няма нищо общо с тютюневата!
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Наблюдател 5Взшмам една фуния и почвам да ти наливам акъл. Явно и ти си типично американско ***** . Няма как да шзлетиш в космоса без малко ъпдейт......С фуния са те наляли теб след като баща ти се е подмокрил от плиткоумие!
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е че никой не знае как и колко ни увреждат новите пушеци.Тази химия би трябвало да замести тютюнът който е отровен,но знае ли се до каква степен и как се уврежда главният и костният мозък.Да не говорим и за респираторните заболявания като на този младеж.Определено имунната с-мс не е в състояние да изчисти организма от тази химия.Електронните цигари се зареждат и със ,,специални'' разтвори,и това ще навлиза повече и повече в ежедневието ни.Съвсем спокйно се дрогирваш на публични места.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой знае какво е пушил и сега се опитва да се изкара жертва за да прилапа милионите обезщетение.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Адам е грешник- обяснимо е
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 8 Само че 100 грама уиски ми стигат само ако се върна вечер късно от работа. Днес цял ден почивам и вече съм на може би половинка домашна + кило вино.Не е хубаво да безделничат алкажи като мен!
8
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100 г уиски е за предпочитане пред 10 или 20 цигари на ден. Даже е по-полезно от литър кола или 3-4 кафета.
7
0
 
8
 
! Отговори
Алов преди 4 години
У нас е модерно, наргиленце ала-бала
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е навредил на друг, освен на себе си.
5
6
 
3
 
! Отговори
Наблюдател до 3 преди 4 години
Взшмам една фуния и почвам да ти наливам акъл. Явно и ти си типично американско ***** . Няма как да шзлетиш в космоса без малко ъпдейт.
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моята приятелка не пие алкохол, но пие по 3-4 кафета на ден и пуши поне 20 цигари на ден- 1 кутия. Аз не се научих да ги пуша, но пък пия 300 грама концентрат + кило вино на ден.И сега е въпросът: Кой кого иска да отучва от нас двамата от порока или и двамата да продължаваме да си пушим и пием, докато тялото ни предаде.
3
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Наблюдател 1Типично американско ***. Вярва само на рекламите и упътванията към стоките. Няма грам собствено мнение........Нали, само в България пръщите от "собствено мнение" и акъл за целия Космос и Вселена - лаййннннарррции и клошарци до гроб!
2
5
 
10
 
! Отговори
Язека преди 4 години
Тукашните са с нагряване на тютюна, а в щатите са парите на течност...Няма да да е зле някой по-запознат да ни светне допълнително, че нищо интересно не казахте.
1
12
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Типично американско ***. Вярва само на рекламите и упътванията към стоките. Няма грам собствено мнение.