Пресни или сготвени моркови е по-здравословно да ядем?

Морковите са богати на фибри
5
Пресни или сготвени моркови е по-здравословно да ядем?
Снимка: Istock

Морковите са много полезен кореноплоден зеленчук. Те са невероятен източник на бета-каротин – антиоксидант с голямо значение за здравето на очите, кожата, косата, кръвоносните съдове, нервната система.

Свикнали сме да смятаме, че пресните зеленчуци и плодове са винаги по-здравословен избор от сготвения им вариант. Наистина ли е вярно това твърдение? Можем ли да сравним ползите за здравето от пресните моркови и сготвения им вариант?Морковите са чудесен пример за това как един и същи продукти може да има различни ползи за здравето, когато е поднесен по различни начини.

Пресните моркови са много богати на витамините А, С, К, минералите калций, желязо, както и множество фибри. Според клиника Кливланд, антиоксидантите в морковите помагат не само за зрението, но и в борбата с образуването на ракови клетки. Те са много важни и за сърдечносъдовата система, намалявайки риска от редица сърдечносъдови заболявания.

Наличието на витамини, минерали и антиоксиданти, както и въздействието им върху организма, зависят от това как се консумират продуктите и как са приготвени. Готвенето има най-голямо влияние върху бета-каротина и витамин С.

Как готвенето влияе на хранителните вещества в морковите?

Процесът на готвене може да повлияе върху качествата на хранителните вещества в морковите, според Scientific American, цитиран от healthdigest.com. При готвене, клетъчните стени на съединенията в морковите се разрушават. Това позволява на тялото ни да абсорбира веществата в тях по-лесно, отколкото ако бъдат консумирани сурови. Ако морковите се варят или готвят на пара, техните нива на антиоксиданти се повишават многократно, особено на каротеноидите.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
аз ги приготвям така:..-Морков /един,два/,нарязан на ивици,една гъба печурка,също на ивици,една червена чушка,нарязана на ивици,олио,сол,черен пипер ,малко вода,увивам ги в алуминиево фолио и ги .. "бйтам" за един час във фурната при 250 градуса..Получава се нещо великолепно..Понякога добавям и резенчета лилав лук,или шайби от тиквички..
3
1
 
3
 
! Отговори
Химик преди 2 години
Морков единствено и само заедно с растителна мазнина. Каротините са мастно разтворими вещества. Да хрупаш суров морков вероятно е полезно единствено за венците.
2
4
 
5
 
! Отговори
What's up doc преди 2 години
Оставете морковите, слагайте зелето.
1
4
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Жената ги обича само по твърди и дебели сварените са меки :)))