Как да бъде контролиран метастатичният колоректален карцином?

Ракът на дебелото черво често започва като полип
21 дек 2021 08:30, Александър Попов
Как да бъде контролиран метастатичният колоректален карцином?
Снимка: Istock

Ракът на дебелото черво или колоректалният карцином често започва като полип, който се развива във вътрешната лигавица на ректума (крайната част на дебелото черво)  или колона, расте и се преобразува бавно в продължение на няколко години. С развитието си той може да навлезе в стената на дебелото черво или ректума и да обхване кръвоносните или лимфните съдове.

Сред рисковите фактори за развитие на колоректален карцином са: напреднала възраст; история на предишен рак или наличие на полипи в дебелото черво; възпалителни състояния на червата; наследствени синдроми, които увеличават риска от рак на дебелото черво; фамилна анамнеза за рак на дебелото черво; хранене с ниско съдържание на фибри и високо съдържание на мазнини; заседнал начин на живот; диабет; затлъстяване; тютюнопушене; залоупотреба с алкохолни напитки.

Често срещани симптоми на колоректалния карцином са: запек, диария, наличие на кръв в изпражненията, ректално кървене, болки/крампи в коремната област, умора, необяснима загуба на тегло, анемия. За съжаление симптомите се проявяват в по-късните стадии на развитие на рака и нерядко, когато вече е метастазирал. Това означава, че се е разпространил в други части на тялото. Най-често това са черният дроб, белият дроб или перитонеума. Може да се разпространи също в костите или мозъка.

Ракът на дебелото черво се развива в 4 стадия, като последният се нарича метастатичен колоректален карцином. По данни на Националния раков регистър за 2017 г. в България има 2531 случаи на колоректален карцином, като 557 от тях са в 4-ти стадий.

Конкретните симптоми на метастатичния колоректален карцином зависят от това в коя част на тялото се е разпространил и от размера на тумора. Сред тях са: подуване на корема при разпространение на рака в черния дроб; задух при разпространение в белия дроб; костна болка и фрактури при разпространение в костите; замаяност, главоболие или гърчове при разпространение в мозъка.

Специалистите препоръчват профилактичните изследвания за рак на дебелото черво да започнат след 50-годишна възраст. Ако са налице рискови фактори и най-вече фамилна анамнеза за заболяването, се препоръчват по-чести и по-ранни прегледи.

Основният метод за диагностика на колоректален карцином е колоноскопията, заедно с биопсията и други изследвания на клетките и тъканите. Що се отнася до това дали ракът на дебелото черво е метастазирал, то това се открива чрез образни изследвания като компютърна томография, ултразвук, ЯМР, рентген, ПET скенер.

Лечението на колоректалния карцином зависи от редица фактори, включително степента на разпространение и размера и местоположението на туморите. Възрастта, здравният статус и потенциалните странични ефекти от лечението при конкретния пациент също се вземат предвид.
По данни на СЗО от 2019 г. ракът на дебелото черво и ректума е сред топ 10 причини за смъртност на населението в България, нареждайки се на 5-то място след сърдечно-съдовите инциденти и заболявания, ХОББ и рака на белия дроб.

За съжаление метастатичният колоректален карцином рядко е напълно лечим. Целта на лечението е по-скоро контролиране на заболяването, удължаване на преживяемостта и облекчаване или предотвратяване на симптомите. Най-често лечението представлява самостоятелно или комплексно прилагане на химиотерапия, лъчелечение, таргетна и имунотерапия. В допълнение към това често специалисти предписват медикаменти за управление на болката, гаденето и други потенциални или странични ефекти от основното лечение.

Целият материал четете в Puls.bg тук

Материалът е създаден със съдействието на Амджен България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: AmGenАмджен
Още от
Спонсорирано съдържание