Как здравето ни се подобрява, ако ядем чиа всеки ден

Нивата на холестерола ви може да спаднат
12 фев 2022 17:52, Михаела Лазарова
21
Как здравето ни се подобрява, ако ядем чиа всеки ден
Снимка: Istock

Чиата е семе, което става все по-популярно. Тя е едно прекрасно средство да добавите свежест към ястията си, да ги желирате, без да добавяте желатин, да си набавите повече здравословни мазнини, фибри, протеини и антиоксиданти. Редовната консумация на чиа, според healthline.com, може да намали риска от някои опасни заболявания, като рак, сърдечносъдови проблеми, висок холестерол и други. Тези и други свойства чиата дължи на антиоксидантите и прекрасните хранителни вещества в състава си.

Какво ще се случи с тялото ви, ако добавяте чиа всеки ден към менюто си?

Сърдечносъдовото ви здраве може да се подобри

Според Американската сърдечна асоциация, ежедневната консумация на малки количества чиа намалява апетита. Протеините, мазнините и минералите в тези семена са изключително полезни за сърцето. Чиата е източник на алфа-линоленова киселина, вид омега-3 мастна киселина, която се среща в рибата и която има благотворни ефекти върху сърдечносъдовата система.

За по-здрави кости

Според summithealth.com, костната плътност е важна мярка за състоянието и здравината на костното вещество. Редовната консумация на чиа може да подпомогне образуването на костно вещество и да подобри плътността на костите, намалявайки риска от остеопороза, според изследване от 2018 година, публикувано в списание Nutrients.

Може да допринесе в отслабването

Чиата може да е вашият нов приятел в контрола на теглото. Според проучване от 2016 година, публикувано в списание Nutrition, цитирано от healthdigest.com, съществува връзка между чиата и контрола на теглото, особено при страдащи от диабет тип 2, затлъстяване, метаболитен синдром. Това е така, защото чиата е с нисък гликемичен индекс, а полезните мазнини и протеини в нея помагат за поддържането на оптимални нива на кръвна захар. Като полезен ефект от това е намаляването на обиколката на талията.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Даринче, преди 2 години
Вземам всичко,... ноако неми стане... как ще се разбереме... ??
14
1
 
0
 
! Отговори
А ла.на ?? преди 2 години
Яште, яште и се обадете...Аз не мога, мъки изживях,... когато ме "натискаха", жената даси пие урината,...а също и да ходи,... в някаква си там...Плевенска Ракова Лечебница...!
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само не припадай заради менюто, моля те.
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това за умерените тренировки го написах, точно така: умерени. И означава точно това. Никой не казва нищо за авторката. Много си е добре статията. Идеята е, че се увличате по чиа и други неща. Полезна е, да. Но трябва от всичко умерено. А що се отнася до мен, не съм на 30г. а на 55. Тренирам и тичам на стадиона, а тренирам от 12годишен. И от 1990г. ям само 20 продукта. Основно свинска пържола, кашкавал, мляко и сирене. Другото е за разнообразие. Зеленчуци не ям, защото не съм тревопасно.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам агресията срещу авторката на статията. А чията не е толкова скъпа колкото се пише. Давате пари за прocтотии, а за нещо елементарно като закупуване на продукти, които помагат за здравето са табу. И някои "специалисти" като 10 са пълни тъпaнapи, но имат огромно самочуствие, че знаят всичко за живота. Кардио тренировките изобщо не са "умерени", но за дебелаци, които не са спортували като ученици, а също на 20 или 30 години, каквито сте тук, естествено, че може само "умерени" тренировки.
10
0
 
10
 
! Отговори
Кака Мара преди 2 години
Очаквам скоро Съюза на лекарите, аптекарите,НОИ и пенсионното, да поискат забрана на чия-та! Че много здравословна , бе???
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подмладяването става с умерени тренировки, използване на ума и умерено ядене с истински продукти. Яжте само чиа, пък чакайте подмладяване.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба ми изкара до 98г. и 10месеца. Почина 1981. Това е защото ядеше чиа вместо боб. И свинското го хвърляше, а в паничката си сипваше чиа. И вместо мента пиеше ракия от чия.
7
1
 
3
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Може да може, може и да не може... Чия, мия...дрън,дрън. Свършиха се новините.До чията пак опряхме.
6
0
 
12
 
! Отговори
Лекарства за нос преди 2 години
в южна америка ядат чиа ако нема пари за хлеб, ние си подобряваме здравето. нещо за копривата и щавляка ше има ли, че като гледам сметката за ток...
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато не ядяхме чия,а истинска храна,бяхме много по-здрави.Май някой вносител го е закъсал с търговията,щом ще ни спасява с чия.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много добре чисти червата. Като четка е.
3
2
 
7
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 2 години
Представям си как един наш пенсионер ще благодари за препоръката и от утре ще премине изцяло на чиа. Михаелке, дъще! Не знам твоите родители какви доходи имат или ти ги продуволствуваш? И вероятно те могат да си позволят да започнат веднага с подмладяването. Не знам у нас къде може да се купи чиа, вероятно във веригите, в Германия цената му в зависимост от качеството се движи някъде от 8 и стига до 26 и повече евро/кг.. Бъди здрава и продължиавай с твоите препоръки!
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко ви пратиха за да пишете глупости?
1
1
 
26
 
! Отговори
grep преди 2 години
Баба ми едно време само чиа жулеше.