Следенето на костното здраве е важно при деца с остра лимфобластна левкемия

Следенето на костното здраве е важно при деца с остра лимфобластна левкемия
Снимка: Istock

Острата лимфобластна левкемия (ОЛЛ) е най-често срещаният рак сред децата и юношите. Заболяването се среща при приблизително 1:2 000 деца на възраст под 15 години, като факторите за появата му могат да бъдат както екзогенни (например инфекция), така и ендогенни (например възпаление, оксидативен стрес) и генетичен фон. След 5-десетиелтната успешна еволюция на химиотерапията и клиничните изпитвания, процентът на успеваемост на лечението на остра лимфобластна левкемия се е повишил до 90% в развитите държави.

Ендокринните нарушения са широко разпространени сред онкологичните пациенти. Това важи и за пациентите, страдащи от остра лимфобластна левкемия. Ендокринна дисфункция се среща при педиатрични пациенти с остра лимфобластна левкемия както по време, така и след терапията. Усложненията най-често включват компрометиран растеж, хипергликемия, дисфункция на щитовидната жлеза, адренокортикална недостатъчност, дисфункция на половите жлези, синдром на неподходяща секреция на антидиуретичен хормон и деминерализация на костите.

Растящата кост е уязвима към левкемичния процес и химиотерапевтичните лекарства. Остра лимфобластна левкемия е класическо злокачествено заболяване, водещо до развитие на скелетни заболявания като болка, фрактури, намалена костна минерална плътност и хронично увреждане на костната функция. Остеопорозата, произхождаща от остра лимфобластна левкемия, се предизвиква от множество фактори, включително левкемична инфилтрация на костите, намалена здравина на костите поради неподвижност, лош растеж, предизвикан от хранителен дефицит, и употребата на различни остеотоксични лекарства.

Костният растеж по дължина при деца с остра лимфобластна левкемия не се различава от този при здрави деца, но костната плътност намалява заради по-ниския костен обмен. Проблемите с минерализацията и намаленото костно образуване се разпознават при повечето деца с остра лимфобластна левкемия още преди започване на лечението. Самият левкемичен процес се явява преобладаващ рисков фактор за намалено образуване на кости, често причиняващ болка в костите и остеопения. Именно костната болка е най-често срещаният симптом за подобен проблем при деца, страдащи от остра лимфобластна левкемия.

Още за заболяването четете тук

Материалът е изготвен със съдействието на Амджен България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: AmGenАмджен
Още от
Спонсорирано съдържание