Джипитата намаляват все повече, кой ще ни лекува?

Лекари искат таксата да е 1% от минималната заплата
Обновена: 29 яну 2023 11:30 | 29 яну 2023 09:55, Камелия Цветанова
150
Джипитата намаляват все повече, кой ще ни лекува?
Снимка: Pixabay

Броят на общопрактикуващите лекари у нас намалява. За тази тревожна тенденция алармира зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пред Нова телевизия.

По думите му има много проблеми, които засягат личните лекари в България, но фокусът е сложен върху увеличението на потребителските такси, което искат от бранша. Според д-р Брънзалов таксата трябва да е равна на 1% от минималната работна заплата.

„Тя е фиксирана цена от преди 11 години в абсолютна сума в лева и не кореспондира с никакъв обективен показател, за да може да бъде адаптирана към настоящето”, каза лекарят.

Той обясни, че 363 млн. е бюджетът на първичната и извънболнична помощ в България. Зад него стояли 35 млн. прегледа и няколко милиона ваксини.






 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: джипилекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Съгласен съм да плащам потребителска такса, но всяко джи- по с касов апарат, свързан с НАП и съответния му данък, а на мен да ми дава касова бележка като едноличен търговец.
128
0
 
1
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Джипитата са само едни администратори, които дават направления. Графиците на вратите им са смешни.Ако има някой тук в чата, който е посетен у дома от лекаря си, да се обади. Ако има някой, поканен за профилактичен преглед със съответните изследвания, пак да се обади, че да се преброим. А хората се научиха да си ходят на частни прегледи и да си плащат, въпреки че здравните осигуровки не са малки.Плащаме си двойно.
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джипитата намаляват все повече. . . . а джигитите в градовете и по магистралите все повече се увеличават! Въпросът е може ли България без джигити?
126
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таксата не е направена да печелят. Даже, ако се спазва конституцията, трябва да се премахне. Таксата е противоконституционна. Трябва да се даде жалба до Конституционния съд за отменянето и. Лекарите да работят на бакшиши и да сложат кутия за просене на пари, щом искат неконституционни и незаконни пари.
125
1
 
8
 
! Отговори
До 128 преди 1 година
Върнете това, което източихте от касата във вид на бонуси и пътеки за ковид и тогава ми обяснявай за такси и глупости.
124
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С пълно основание личните лекари искат по- висока потребителска такса, поне 1% от МРЗ. Безплатен обяд няма. А българите вместо да критикуват, да се погрижат повече за здравето си. Да се хранят по- здравословно, да спортуват повече, да не консумират големи количества алкохол, и да не пушат. При джипитата да ходят предимно за профилактични прегледи, и да не мрънкат постоянно,
123
2
 
9
 
! Отговори
1 преди 1 година
Да ги махат всичките джипита и без това нищо не правят освен да източват здравната каса. Ще се лекуваме сами.
122
0
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
До Медик:Посочете грешките на хилядите починали от Ковид, на останалите живи с много последици от него. Как много от Вас лекуваха по телефон, ако въобще дигаха телефоните си. Какво не направиха в БП, което правиха в други страни, та не мряха като у нас. Пак ще кажете застаряло население, болно( защо ли) и затова. Още и още.
121
0
 
2
 
! Отговори
едно исъщо преди 1 година
До Пациентточно описание на целия процес. Опишете реакцията в бърза помощ, много ми е интересно да сверя
120
3
 
0
 
! Отговори
медик преди 1 година
До До ВъзмутенА твоите грешки да посоча ли?
119
1
 
4
 
! Отговори
такса 20...лева преди 1 година
До АнонименЗатова вместо да търсим личен лекар, ходим до аптеката. Или направления нямат, или за деня часовете са заети - едни гимнастики едни хленчения, и си внушаваш, че че те са по-болни от теб.
118
4
 
8
 
! Отговори
Как кой ИЗКУСТВЕН AI преди 1 година
Този OpenAI GPT изкуствен интелект ще върши отлично работата на ДжиПи-тата, които по принцип са средно квалифицирани общо практикуващи лекари Излишни са ако е нещо елементарно пускат рецепта с хапчета иначе пренасочват към други лекари, които са истински лекари специалисти в съответната област на медицината.
117
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много недостатъци има нашето здравеопазване, но да се благодарим, че не е като в Англия...
116
3
 
13
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
две баби си говорят.пено *** бива ли го твоят личен лекар.-хич го няма,от едно те лекува от друго си умираш,а твоя.-моят от каквото те лекува от това си умираш.днешните джипита не лекуват,само направления пишат
115
2
 
4
 
! Отговори
kirilenko преди 1 година
путин на фронта и забравяш за всички болежки
114
4
 
0
 
! Отговори
Отдавна преди 1 година
вички се лекуваме помежду си, както се лекува чужда булка. К,ъв го искате повече. Дедо ви.
113
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живея в Испания над десет години, оперирали са ми скъсано ахилесово сухожилие и поради онкологично заболяване. Никога не са ми искали никакви пари за прегледи било то при личния лекар или специалист, изследвания, рехабилитации или процедури. Обичам България, но намирам някои политики за абсурдни дори граничещи със гавра и геноцид
112
2
 
13
 
! Отговори
До 114 преди 1 година
Лъжеш. Аплодисменти ли искаш пак? А и аз съм здрав, защото не се поддадох на лекарската пропаганда да се ваксинирам с компоти.
111
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медиците ще си върнат авторитета и уважението само тогава, когато върнат това, което източиха от касата по време на лъжливата пандемия във вид на пътеки и бонуси. Но това няма да се случи никога, така че ще търпим вечното им хленчене.
110
3
 
5
 
! Отговори
.до 106 преди 1 година
Преди демокрацията братовчед ми кандидатства стоматология и за окръга имаше 4 места. Сега само от класа на сина ми са приети 4-***...!!!!