Милиони здравни специалисти не достигат в цял свят

СЗО: Няма здраве без работещи в здравеопазването
7 апр 2023 20:16, Елка Василева
16
Милиони здравни специалисти не достигат в цял свят
Снимка: архив, БГНЕС

По случай 75-годишнината си Световната здравна организация (СЗО) предупреди за нарастващия недостиг от персонал в световната система за здравеопазване, предаде ДПА, като се позова на изявление в Женева на генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

До 2030 г. в света ще има недостиг от около 10 милиона специалисти, каза Тедрос Гебрейесус.

"Докато светът се възстановява след пандемията от КОВИД-19, призоваваме всички страни да предпазват и да инвестират в работната си сила в областта на здравеопазването", посочи той.

"Няма здраве без работещи в здравеопазването", каза генералният директор на СЗО.

От началото на пандемията досега в този сектор е регистрирано приблизително 50% напускане на персонала. Дори преди това да се случи, много от тях е трябвало да работят за твърде ниско заплащане и при опасни условия, каза Тедрос Гебрейесус.

Освен това, въпреки че жените съставляват почти 70% от здравните работници, те са по-малко от една четвърт от ръководителите и често са подложени на насилие на работното си място, добави той.

Световната здравна организация е основана на 7 април 1948 г., когато влиза в сила Конституцията на СЗО. Оттогава според Тедрос Гебрейесус средната продължителност на живота в световен мащаб се е увеличила значително, а смъртността при майките и децата е намаляла рязко през последните десетилетия. Големи успехи са постигнати и в борбата срещу маларията, туберкулозата и при ХИВ позитивните.

Въпреки това се наблюдава драстично увеличение на диабета и затлъстяването. Генералният директор на СЗО изтъкна също така, че почти 2 милиарда души по света изпитват финансови затруднения, тъй като трябва да плащат медицинските си разходи от своя собствен джоб.
(БТА, Светослав Танчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не му достигат корумпетата на Аденом Гейбрейсус, малцина си плюха на фасона да лъжат за "пандемия" и да бодат с "ваксини". Това му е проблемът на етиопския престъпник.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за искуствен интелект да помогне !
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно са украински яйцата в Лидъл и Кауфланд. То си пише. Няма да им ги купувам.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Бога братя, видяхме що за специалисти са. Прецакаха цял свят с фалшива пандемия..Ако имаше още няколко милиона подобни специалисти, щяхме вече да сме редуцирани до минимум като бройка.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гола вОда сте! Не ограничихте радиоактивните яйца от Украйна, за да помогнете на войната. Само, че аз яйца няма да ям.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Асан 9. Добре че ги внася, защото без тях вече клонят към нулата тези специалисти. В ОК над 95% от джипитата и младшите лекари са от пакистански корен. Защото са ученолюбив етнос и не се боят от работа.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами няма да има. Яко и продължително учене се иска, тежка и отговорна работа. Нема вече за такава, бате. Всичко живо иска нещо смътно, благо и добре платено, без образование или с проформа диплома.
7
1
 
12
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Урсула внася доктори и инжинери талибани :)))
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Световната здравна организация е основана на 7 април 1948 г., Оттогава според Тедрос Гебрейесус средната продължителност на живота в световен мащаб се е увеличила значително" Викаш, след като са свършили световните войни, продължителността на живота се е увеличила значително? Няма проблеми, пишете си го на заслугите, и да пратите някой лев на автора на любимата книга на Б.Гейтс - "Как да лъжем със статистиката"!!
5
2
 
12
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
Световната здравна организация (СЗО) e една ФИРМА. Един офис с някакви служители и някаква дейност. Нищо "световно" няма в тях. "Здравното" вече го видяхме, платната се въртят според вятъра на икономическите интереси, нищо общо със "здраве" няма. Някакви офис-плъшоци, избрани нито с гласуване, нито според умения, а по някакви никому неизвестни съображения, обясняват на цял свят кое как трябва да бъде. Моля, осъзнайте колко абсурдно и смехотворно е това!
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е няма да достигат, всеки знае защо, не е страшно, искуственият интелект ще ги замести, нали натам отиват нещата.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Европа нямаме проблем, Меркел ни напълни със здравни специалисти като този горе.
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете и за взрива в лабораторията Вектор в Сибир през септември 2019 г.
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете,за данните изнесени от руснаците,за биолабораториите в Украйна .