Как високата кръвна захар вреди на здравето ни

Може да увеличи симптомите на депресия
5
Как високата кръвна захар вреди на здравето ни
Снимка: Istock

Модерният начин на живот и все по-голямото знание и разбиране за това как функционира тялото ни, задава и нови граници на това кое е здравословно и кое не. Теми, които бяха табу допреди няколко десетилетия, към днешна дата се обсъждат от широката аудитория.

Превенцията на сериозните заболявания става по-лесна, тъй като не липсват адекватни методи за анализиране на конкретните показатели и евентуалните техни отклонения.

Ако сте загрижени за здравето си, препоръчително е да правите редовни изследвания поне два пъти годишно, като се посъветвате с вашия лекуващ лекар за това кои са основните стойности, на които да обърнете внимание. Със сигурност кръвната захар е един от тях. А какви могат да са последствията за организма от високите ѝ нива? Ето и някои от тях:

Увеличава риска от развитие на диабет тип 2

Обхватът на тази сериозна болест е почти пандемичен. Диабетът е заболяване, което често пъти има фатален край, като той е и причина за намаляването на продължителността на живота. Все още няма проучване, което да е доказало връзката между повишената употреба за захар и диабета, но са налице много сериозни индикации за това. Със сигурност можем да кажем, че продължителната консумация на продукти, съдържащи високо количество захари предизвиква резистентност към инсулина (хормон, който се произвежда в панкреса и регулира нивата на кръвна захар).

Може да увеличи симптомите на депресия

Диета, в която преобладава консумацията на добавена захар и преработени храни, може да допринесе за промени в настроението и емоциите. Ако се стремите към по-здравословно хранене, можете значително да подобрите не само нивата си на енергия и настроението си, избягвайки сладки храни.

Според редица проучвания, високата консумация на захар може да доведе до когнитивни увреждания, проблеми с паметта и емоционално разстройства като тревожност и депресия (според публикация в healthline.com). Няколко изследвания доказват връзката между високият прием на добавени захари и увеличеният риск от развитие на депресия. Прекомерната консумация на захар може да доведе и до хронични възпалителни процеси, инсулинова резистентност и нарушена допаминергична сигнална система.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Диабо преди 7 месеца
До АнонименГлюкомер показва повишена стойност на кръвната захар,нормата е до 120
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Показаното на снимката е високо кръвно налягане.Кръвната захар е с нормални стойности от 3,5-6.
2
0
 
6
 
! Отговори
nimportequi преди 7 месеца
Преди пиех кафето със захар но от около 2 години го пия чисто. Свиква се.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Глупости...............високата кръвна захар не води до депресия...........даже обратното, като сте депресирани хапвате малко шоколад и се чувствате по-добре...............кой ги пише тия глупости..................ужас!!!!