Проф. Христова: COVID-19 все още дава усложнения

Хората не се тестват и лекуват правилно, заяви тя
12 яну 2024 22:23, Александър Попов
24

Едновременно циркулират голям брой вируси, заболеваемостта се увеличава, а в края на месеца се очаква и пикът на грипа. Едновременно с него продължава да циркулира и COVID-19.

"И януари и февруари ще бъдат с доста голям брой случаи. Ковид-19 се кара по-тежко, защото е системно заболяване, но с годините SARS коронавирус доста се промени, облекчиха се симптомите. Вече се изкарва почти като грип с няколко дни вкъщи. Има уловка, защото Ковид засяга целия организъм, дава късни усложнения. Остана си коварно заболяване. Неглижира се регистрацията, а тя идва от това, че хората не се тестват, а трябва да го направят, защото лечението е различно", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова пред Bulgaria ON AIR.

По думите й няма съществен натиск към болниците.

Специалистът уточни, че при грип е важно навреме да се приемат необходимите медикаменти, защото това блокира размножаването на вируса и стопира клиничната симптоматика.

По думите ѝ някои противовирусни медикаменти могат да се използват и превантивно с по-малка дозировка, когато около нас има болни от грип и имаме близък контакт.

Тя обясни и какви са усложненията след изкаран COVID-19.

"Ако постоим вкъщи, рискът от тях е по-малък. Поне седмица трябва да лежим, за да избегнем влошаването и късните усложнения. Късните усложнения са при всеки четвърти пациент и са свързани с нарушения на микроциркулацията, с микротромбози в съдовете и всеки орган може да даде такива усложнения. COVID-19 е отслабил интензивността си, но все още дава тревожност, безпокойство, безсъние и пневмонии", заяви д-р Христова.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: грипCOVID-19Ива Христова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не само витуса,но и самата ваксина дават усложнения.Често удря в мозъка.Много хора се оплакват със загуба на паметта.За да се възтановите трябва да четете повече без значение какво...само да ви е интересно.Четете и спете повече като избягвайте алкохола(за наркотици да не говорим).
14
16
 
2
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 месеца
Ама то не е късно, също и не е задължително да е SARS вирус. Може едно кротко инфлуенца A вирусче а ла испанското, на ваксинираните им се разминава, а неваксинираните - намаляват рязко, без да намаляват наличните дози ваксини :). А, да, щях да забравя, увеличаване в пъти на натовареността на багеристите и на работещите в крематориумите :).
13
17
 
3
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 месеца
А колко прекрасно щеше да е вирусчето да беше мутирало хаотично в България до едно по-кротко такова, дето да предизвиква цитокинова буря в рамките на 24 часа от първия имунен отговор на инфекцията... Много бързо щеше да се редуцира броя на всеверующи в конспирации антиваксери, 5G, 6G, 7G, ..., хомеопати, врачки, баячки, знахари, народни церове, пиене на белина etc. :). В един по-добър свят такива щяха да бъдат оставени на естествения подбор, със забрана за достъп до медицнската наука :).
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Готвят ни нова пландемия. 2025-2028.
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Хората не се тестват и лекуват правилно, заяви тя"............Това изобще не е вярно. И при Делта и при Омикрон се тествах за да мога да си почина седмица-две вкъщи с платен отпуск по болест. Също така изобщо не съм се лекувал.
10
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ковид, до преди него животът беше нормален, монотонен, нямаше климатични затопляния, промени, нямаше кризи, имаше евтин газ и ток и всичко.:)) дойде ковид и какво стана, ваксини, скъпа газ, ток от борсите всичко, хвръкна нагоре и криза след криза, финансова, глобално затопляне, климатични промени, зелени промени, разнообразие голямо дойде и то само от един ковид грип, ама много мощен, всичко промени.:))
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Евробойко и Европеевски изкараха 3 пъти ковида и са с нарушена микроциркулация на малкия мозък. затова само мучене и цвичене издават. Казват нещо, мъчат се, не се разбира нищо.
8
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проф. Христова е много хубава жена. Да е жива и здрава и да радва с хубостта си мъжкото око.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До тик-так Eeee, поне нещо да "функционира" на този ЕС /Ковид-а/, за разлика от Шенген-а. Ако не беше Ковид-а нямаше да разберем що за *** ни управляват и оттук и оттам.
6
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никога няма да забравим, никога няма да простим! Карантини, КПП-та, маски, къртене на пейки, фашистки сертификати....Възмездиееееее!!!!!!!!!!!!!!!
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия дали усещат каква жега идва от запад за марионетките на СЗО? Скоро ще им изгори чергата.
4
2
 
24
 
! Отговори
тик-так преди 3 месеца
Гарантирано ще даде усложнения за всички участници в постановката. Знаеш ли какво е наказанието за геноцид, лелче?
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Личи си, че ти е усложнил мозъка.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А на тая нищо не и дава :)))
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Mутира в главата на Румен Радев.