Бърнаут – това е краен вариант на умора или изтощение

Модерната болест на амбициозните хора и перфекционистите
22 фев 2024 09:10, Елка Василева
5

Състоянието бърнаут или познато също като физическо или емоционално изтощение се проявява сред по-голяма част от хората, но често то може да се обърка с депресия или с прекалена преумора.

"Това е един краен вариант на умора или изтощение. Доста други състояния си приличат, но въпросът е, че освен всичко останало в бърнаута се включва и депресията. Човек, ако има депресия, също може да помисли за това дали в крайна сметка няма и бърнаут. Тънка е границата, даже тя се размива, защото едното е част от другото и няма как да го различиш", каза д-р Анна Йорданова в студиото на "България сутрин".

Първите признаци на бърнаут са неспецифични и лесно могат да бъдат пренебрегнати - лека умора, проблеми със съня, лека нервност. Макар и несериозни, тези симптоми могат да доведат до по-крайни състояния, които впоследствие да отключат и други заболявания.

Бърнаутът е състояние, което основно засяга работещите хора, особено амбициозните и перфекционистите.

"Доста често бърнаутът е свързан с личностни характеристики и нашия характер. Ако ние сме перфекционисти, не е материализмът, който ни води, а това да искаме да изпипаме всеки един детайл. Обикновено бърнаутът обаче не е само и единствено в кариерата, това е най-честият провокатор, но той не е единственият", поясни д-р Йорданова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че макар и това състояние често да е свързано с хората на над 20 години, които работят активно, е възможно и да се появи при по-младите, които не си осигуряват достатъчно време за почивка от задълженията си.

За предотвратяване на такова състояние е необходимо да си осигуряваме достатъчно сън - между 7 и 9 часа, правилно хранене и най-важното - почивка, когато ни е нужна.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ако си амбициозен и перфекционист, ти вече си болен човек! Това са мании които те съсипват...
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
бърнаут 3 и парадайс са най добрите бърнаут :)))
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вчера нали ни информирахте да са вардим. Не мина рекламата на тая ли ?