14-дневна карантина за контактните от коклюш

Лекари алармират, че сме пред епидемия
Обновена: 23 апр 2024 09:32 | 23 апр 2024 09:32, Инна Ангелова
36
14-дневна карантина за контактните от коклюш
Снимка: WOKANDAPIX от Pixabay

Лицата, които са били в контакт с болни от коклюш и не са боледували или имунизирани, подлежат на 14 дневна каратина. Това съветват лекари и здравни експерти на фона на увеличаващите се случаи на позабравеното заболяване, пише "Труд". В момента в страната са регистрирани общо 314 случая на заболяването, като най-голяма част са в столицата, следвани от Варна, Бургас, Благоевград и Кюстендил.

Най-високата заболяемост има при децата до годинка, затова и лекарите съветват бременните жени да се ваксинират в третия триместър от бременността.

Проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, заяви, че в момента сме в предепидемична ситуация. По думите на проф. Христова не са малко болните, които предават заразата дори без да знаят, т. е. или са безсимптомни, или са с малко симптоми и нетипични.

“91-92% е покритието при новородените на 2-3-4 месеца, когато се прави първата ваксинация. След това намалява. На 12 години вече е малко под 90%. Така че засилено в момента и у нас се правят ваксинации на тези, които са изпуснати”, посочи Христова.

Заради многото случаи на коклюш, някои от паралелките в столичните училища са преминали към дистанционен режим на обучение. Карантинирани има цели паралелки за 14 дни.

Коклюшът се причинява от грам-отрицателния бактерий Bordetella pertussis. То е ваксинопредотвратимо, остро респираторно заболяване. Коклюшът обикновено се асоциира с инфекция, причинена от Bordetella pertussis, но Bordetella parapertussis също може да е причина за коклюшо-подобни симптоми, описват заболяването от Българската асоциация на микробиолозите. Ваксинацията против коклюш не предпазва от инфекция с паракоклюш и не се наблюдава кръстосан имунитет между тях.

Затова при наличие на коклюшо-подобни симптоми като продължителна кашлица с пристъпи, повръщане след закашляне, е целесъобразно да се диагностицират и двата причинителя за да се направи разлика между инфекция с Bordetella pertussis и Bordetella parapertussis, особено в популации с високо ваксинационно покритие срещу коклюш. Възможна е доказване и на коинфекция с коклюш и паракоклюш.

Заради паниката от предстояща епидемия, ваксината Boostrix, която се намираше в аптекарската мрежа, вече е изчерпана. Ваксината е предназначена за лица над 4 години и е за реимунизация срещу дифтерия, тетанус и коклюш. Цената и е 33 лева.

Инфекционистите препоръчват не само бременни, но и всички възрастни, които имат съприкосновение с пеленачета да се ваксинират срещу коклюш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от Свободно време.
Оправдаха пиян шофьор - бил болен, стомахът му произвеждал алкохол
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много зарази станаха и сред малки и големи. Е как нещо, което го нямаше в Бг толкова години, изведнъж се появи и то при деца.
31
0
 
2
 
! Отговори
Урсула-Мърсула преди 1 седмица
Върнете мръсните хохли в пробитата им *** и ще видите как всички болести ще изчезнат!!! Точно те докараха всичко това в Ойропата!!! Коклюш,туберкулоза, морбили и какво ли още не!!!
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мислех, че поне на тези ваксини може да им се доверим. Явно са решили съвсем да ни откажат.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ваксинираните го карали по-леко, някои безсимптомно, затова ходели и разпространявали болестта. Значи???
28
0
 
7
 
! Отговори
Генерал Годжи преди 1 седмица
Айде сега всички под строй за ваксинация, за да няма Падни-Стани! Аз междувременно отивам да изкъртя пейките пред НДК-то! Още вчера ще сложим КПП-та пред всяка метро станция и ще измерваме температурите на всички преминаващи пътникопотоци!
27
2
 
8
 
! Отговори
бай Колио преди 1 седмица
ухааа - пак ше бодат хората - то направо по един абокат и да ти вливат експиременталките
26
2
 
9
 
! Отговори
бееееее преди 1 седмица
Така става, когато уфтсете помнят от 12 до обед... набутаха ги в обора, натровиха ги.. а те седят и си мислят - за какво да се занимавам, то всичко мина... и след година-две същата манджа претоплена наново...
25
3
 
9
 
! Отговори
Щурия ваксинист преди 1 седмица
Ще се набода тутакси с коклюшна ваксина и с ковидна ваксина едновременно, още сега ще отърча.
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А бустери ще има ли, бустери? Щото като не работи ваксината да си сложим малко бустери, може те да проработят? Ще има ли бустери?
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доколкото помня по времето на ИТН във фейса на външно министерство обявиха, че сме спечелили конкурс за да има натовски лаборатории на наша територия. Това според вен са био еко украинските. Този коклюш бум има ли нещо общо с тях, защото те със сигурност разполагат с този вирус или е случайност?
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ваксината не предпазва от разпространение, значи е безполезна. ТОВА каза професорката. Предишната пък имала много странични ефекти. Значи не е била безвредна. Алооу
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
да слагат генерала пак да са разпорежда и да се свършва и с тоя локдаун - туй мине са не мине две три години и хоп - за Великден ти измислят нещо пландемично -ай ше му са и не види
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
О, аз нямам нищо против едно малко, бутиково локдаунче по празниците, колкото да не ми дойдат ордите с роднини на гости и да не се налага да ги изхранвам и гледам с дни. Има си и плюсове ако е малко и навреме. Само да не се задържи прекалено дълго. Например две седмици ще е добре. Обаче да не ги хване когато вече са дошли, че ще стане по-лошо.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ваксинирана съм от коклюш като дете, тогава го наричаха магарешка кашлица и още на около 10-12 години се заразих и преболедувах вируса, но кашлицата ми беше жестока и продължителна. Помня, че не можех дори да спя. Ефект от ваксината при мен със сигурност нямаше. А за препоръките на Мангъров да се ваксинират бременни жени против коклюш ми се струва абсурдна. Бременните трябва да внимават дори с хранителни добавки, а той ваксина ще им слага, която дори не действа хаха
18
0
 
18
 
! Отговори
Язе преди 1 седмица
А коги ще къртим пейките по парковете? Постъпите към планината блокирани ли са вече?
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Предни път с ковида беше "Стойте си вкъщи, спасете баба!", а сега е "Стойте си вкъщи, спасете бебе!"... Нямат никакво въображение тия хора!
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
2 от всеки 3 случая са в София - затворете столицата, сложете им КПП-та, спрете заразата към останалата част от страната
15
1
 
14
 
! Отговори
Този път преди 1 седмица
Ще го ду ха те под вода докато изсъхне! Народа си осъзна какво си случва със тези тестове и измислените ви от рови наречени ваксини! Проф.Невена Станчева гледайте,ако ни варвате на мен! Лек ден на нормалните хора!
14
1
 
15
 
! Отговори
Коко преди 1 седмица
затваряйте училищата и работните места - само барове и заведения да работят както по време на ковид
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Предлагам новият локдаун да се обяви на Великден - таман ще са се събрали хората в домовете си на маса и по-лесно ще бъдат затворени. После ще сложим КПП-та по пътищата и ще си стоят по родните места. Ще затворим моловете и ще изкъртим и пейките в парковете, за да насърчим близкото общуване между хората у тях си, това ще подобри и демографията. Мутафчийски ще си изглади черната униформа и вечер ще им изнася шоу по телевизията, за да ги забавлява. Ще пазаруват онлайн. Всички ще живеят щастливо.