Заразените деца с коклюш в първите дни нямат симптоми

Кунчев: 60% от всички болни в Европа са имунизирани
Обновена: 23 апр 2024 14:45 | 23 апр 2024 14:45, Камелия Цветанова
17
Заразените деца с коклюш в първите дни нямат симптоми
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Децата, заразени с коклюш, в първите дни нямат симптоми, и ако училищните власти преценят, съгласувано със здравните инспекции, може да организират онлайн обучение. Това каза  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от БТА. Доц. Кунчев участва в семинар, посветен на ваксините, в рамките на отбелязването на Европейската имунизационна седмица.

Епидемията от коклюш не беше неочаквана за страната, каза още той и посочи, че според него заразените с болестта са две-три хиляди. Утре се очакват препоръките от Националния експертен съвет по имунизации по повод предложението първото имунизиране на бебета срещу коклюш да се извършва при навършване на месец и половина след раждането. По думите му ваксината срещу коклюш се прилага по този начин и в други европейски държави. Ако бременната жена се ваксинира срещу коклюш, ще предаде антитела на бебето, каза още той.
Заразяването с коклюш ще засегне хиляди деца, прогнозира доц. Кунчев. Коклюшът е познато заболяване, смъртността се движи в рамките на 1-2%, но при сегашната ситуация големият риск е за малките деца, добави той.

По думите му "страшното е за децата до едногодишна възраст, особено за бебета, които не са навършили двумесечна възраст. Усилията трябва да бъдат насочени към бебетата". Предстоящата ваканция би намалила разпространението на болестта, каза още доц. Кунчев. Експертът посочи, че 60% от всички болни от коклюш в Европа, са имунизирани. По думите му ваксинираните преминават през болестта много по-леко в сравнение с неимунизираните хора.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: коклюшКунчев
Още от Здраве
Как да свалите килограми след 40?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
анаа преди 1 седмица
Лъжат ви како за такива коклушуви не сме чувало в мааалатъ
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи и тази вакса е бошлаф, като ковид компота. Чакат те във Вма, мошеник. Боди се и отиваѝ да караш 2 месеца лек коклюш с тръбата в гърлото.
14
0
 
2
 
! Отговори
факти преди 1 седмица
Кунчев говори за смъртност 1-2%, Христова онзи ден плаши с 2-4%. Доклад "ОСТРИ ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2020 г.", наличен в интернет: 52 починали през 2020 г., от тях: БММЕ пневмококов - 3 починали (27.27%), БММЕ други - 9 починали (32,14%), Вирусни менингити и менингоенцефалити - 9 починали (13,04%), Западнонилска треска - 1 починал (100%), Листериоза - 2 починали (50%)... Коклюш - 0 починали (0%). Може би причината е, че 2020 година Коклюш все още не се "доказваше" с PCR, а с посявка?
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Румъния имаше големи проблеми ,но нашите докторя подцениха проблема
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"По думите му ваксинираните преминават през болестта много по-леко в сравнение с неимунизираните хора." Колко познато звучи :)))) Май това го беше казал и по повод една друга "ваксина".
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сериозно ли казва това за смъртност 1-2% все едно е нещо нормално?! Това значи на всеки 100 болни деца да умре 1(или две). От коклюш. През 21ви век! Вие нормални ли сте?
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега отворих да видя кои са одобрените ваксини от ЕС за коклюш и гледам в състава им алуминий. Аз дори алуминиево фолио не използвам при готвене заради риска от рак, но иначе няма проблем да си го набием на нас и децата ни
9
1
 
7
 
! Отговори
СтатистикФактолог преди 1 седмица
ако 60% от Разболелите се са Имунизирани, то Означава, че Ваксината няма Никакво значение от Статистическа Гледна Точка и дали ще се Разболеете или Не е просто въпрос на Чист Късмет и Случайност, а не на това дали сте Ваксиниран. така, че по-добре си спестете един канцероген - лъсна истината, че Ваксините и Ваксинацията са една добре поддържава измама, вече с Векове! Блажени са Вервующите както Представителите на една друга 2000 годишна Измаме - Обичат да Казват!!
8
1
 
8
 
! Отговори
Муахаха преди 1 седмица
"Кунчев: 60% от всички болни са имунизирани" - ама 3то Иглен, то Тоя Факсина, като Оная Факсина - май само Сасиреците са Реални или да Питаме Принцеса Кейт!
7
2
 
10
 
! Отговори
Т преди 1 седмица
Така ни лъжеха и за страшния "вирус", че три-четири дни бил в гърлото, па после се спущал надолека!
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този "доцент" си въобразява , че е някакъв специалист, но всъщност той говори само срещу заплащане. Интересно , какъв е хонорарът му, за да всява паника сред хората?
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Във ВМА още му пазят тръбите и са опънали чаршафите на койката му. Той се е заел да плаши дечицата с коклюш.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
украинците нямат ваксини
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Идва от емигрантите, които Австрия ни връща, тихо мълком, по въздушния Шенген и от укрите!
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Жандармерия и карантина околко всички ромски махали, докато епидемията не изчезен!
1
0
 
13
 
! Отговори
Заразата преди 1 седмица
Идва от тези, които довлякоха всякаква *** от света у нас!