Болните от коклюш бебета не кашлят, задушават се внезапно

Експерт: Не целувайте пеленачетата, спазвайте дистанция
22
Болните от коклюш бебета не кашлят, задушават се внезапно
Снимка: Pixabay

По думите на Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория в Берн, в
Европа навсякъде има осезаемо покачване на нивото на коклюш.

„В Германия например в първите четири месеца от годината, до момента имаме толкова случаи, колкото за цялата минала година. Документирани са около 900 случая. Коклюшът в по-малки количества, винаги е съществувал“, подчерта експертът пред bTV.

Той съобщи, че за момента Хърватия е държавата с най-много документирани случаи на заразата.

„В Хърватия има над шест хиляди документирани случая. Причините са много комплексни. Една от тях е, че имаме намаляване на ваксинационното покритие в цяла Европа. Също така ваксината за коклюш отслабва с времето“, обясни Аспарух Илиев.

„Имаме рекордно ниско ваксиниране на много деца в Европа. А за да успеем да ограничим тези заболявания, трябва да имаме много висок процент на ваксинация. В момента в много държави имаме пропуски на ваксинирането“, добави той.

Експертът обясни, че трябва да правим разлика между детските ваксинации и ваксинациите при възрастни..

„Срещу коклюш се ваксинират както децата в ранна възраст, така и на всеки десет години се налага реваксинация при възрастните“, каза той.

Според Аспарух Илиев задължителната ваксинация няма да помогне да се постигнат по-добри резултати.
„Най-уязвими са пеленачетата. Проблемът е, че ако те се заразят, заболяването протича с температура, но без кашлица. Много често започва с внезапно задушаване. Ако едно новородено се зарази с коклюш, рискът за тежко протичане е много висок. Хубаво е в първите два, три месеца след раждането на бебетата, да не се целуват и прегръщат постоянно. По-добре е да се спазва дистанция“, поясни експертът.

По думите му ваксинираните хора, които се разболяват от коклюш, боледуват значително по-леко.

Той коментира и мерките, които България предприе, за да се ограничи разпространението на заболяването:
 „Това, че държавата поема разходите са ваксините е изключително важно, тъй като говорим за суми, които не са по джоба на всеки. Това е най-правилната политика.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: коклюш
Още от Здраве
4 упражнения, с които може да изгорите много калории
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Интересно.! Антиваксърите използват всеки повод, всяка болест, всяка ваксина , за да лъжат , да ограничават, да ръсят конспирации и откровени лъжи!
19
3
 
5
 
! Отговори
вече видяно преди 2 седмици
Интересно... И тази п(л)андемия се ръководи по добре познатия модел: отново имаме "безсимптомно" протичане, същите лица излизат да подгряват публиката, полезната информация се цензурира и зорко се трие, за да нямат алтернативни варианти хората и да са принудени да "се доверят на специалистите"...
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато пли нас се поставяше ДТК ваксината, проблеми като този нямахме.
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Огромни суми се харчат да правят индивидуализирани генни тирапии, а деца умират от обикновен коклюш! Това е модерното американизирано здравеопазване!
16
6
 
0
 
! Отговори
К9 преди 2 седмици
Има един много елементарен, но същевременно супер ефикасен метод, с който задуха при дете с коклюш, направило пристъп се елиминира за секунди. Когато моят син беше болен, една 98 годишна баба ми го каза и на практика спаси детето ми от почти сигурно задушаване. Ако обаче го напиша тук, ще бъда цензуриран(без да има нищо нецензурно в метода) и коментара мие бъде изтрит.
15
3
 
4
 
! Отговори
боледувал на 10 г. преди 2 седмици
Аз преди два-три дни писах точно това. За задушаването. И не само при бебетата. Бях 10-годишен! Нооо от Днес.бг изтриха мнението ми не знам защо. И повече няма да пиша по тази тема. В изтритото мнение описвах в общи линии как е протекло заболяването при мен и какви са рисковете за децата боледуващи от коклюш. За да знаят днешните родители как протича, от какво да пазят децата. Обаче след като се трият мнения с полезна информация като написаното от мен, не намирам за нужно повече да пиша по темат
14
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мангъра би трябвало да си изяде дипломата, както беше обещал. Нищо от прогнозите му не се сбъднаха. Едно бръщолевящо старче!
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Старата ваксина се прилагане 5 пъти на децата. Имунитет- траеше около 5 години. Много тежки странични реакции имаше. За какво ревете за стари ваксини?
12
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Доц. Мангъров би трябвало да направи национална кампания, държавата да си възстанови производството на ваксини по изпитани формули. Не виждам кой няма да го подкрепи!
11
5
 
5
 
! Отговори
"медицина" преди 2 седмици
Това се нарича безсимптомно "боледуване". хи хи хи
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Търговските "медицински"дружества пак се канят да източат държавата чрез създаване на психоза. На доктор вяра да нямаш!!!*
9
12
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
в магазините е пълно с колички с бебета никаква хигиена никои не носи маскакихат кашлят на воля пипат хляба и плодовете с ръце
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вместо да раздава по двеста милиона лева за добър ден, Държавата да финансира Държавното си предприятие да възстанови собственото си производство на ваксини!
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аспарух Илиев е от списъка с ковидпрестъпниците. Думите са излишни
6
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Къде е Мутафчийски с черната ватенка?
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
При Осем милиарда на година за здравеопазване!
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прокуратурата да се самосезира кой, кога и при какви обстоятелства въвежда универсални ваксини!
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Срам и позор на СЗО, Мафията Ковид19, Некадърната Урсула фон Дер ***, грантаджиите от ЕС и техните медии и местни шефчета и генерали. Бебета умират от коклюш заради икономия на отдавна утвърдени ваксини!
2
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не можахте да ни изплашите с фалшивия ковид, сега се целите в младите родители. Дано Оня отгоре да си свърши работата. Бави, но не забравя.
1
5
 
1
 
! Отговори
И преди 2 седмици
Докато вампирите обучават момчето на баба