България с рязък скок в безработицата през 2010 в ЕС

Единствено Гърция и Литва ни изпреварват в тази класация
Обновена: 1 фев 2011 16:06 | 1 фев 2011 14:50, Красимир Ангелов
143
България с рязък скок в безработицата през 2010 в ЕС
Снимка: Булфото

България се нареди сред страните в Европейския съюз с най-рязък скок в равнището на безработица през изминалата година.

То се е покачило от 8,6% в края на 2009 година до 10,1% през декември 2010 година и е над средното за ЕС ниво на безработица от 9,6% през последния месец на миналата година.

Преди две седмици Агенцията по заетостта съобщи, че равнището на безработица в България е било 9,24 на сто през декември.

Данните на Евростат се различават от тези на Агенцията по заетостта заради различната методология, с която си служи европейската статистическа служба, за да направи данните за безработицата в отделните страни от ЕС съпоставими.

Единствено Литва и Гърция ни изпреварват по увеличение на безработицата през този период, показаха публикуваните от Евростат данни за пазара на труда в ЕС.

В Литва делът на безработните от работната сила е нараснал от 14,3% до 18,3%, а в Гърция – от 9,7% в края на 2009 година до 12,9% за декември 2010 г. След нас по темпове на ръст на безработицата застава Словения с увеличение от 6,4% до 7,8%.

За разлика от нас състоянието на пазара на труда се подобрява в Малта, Швеция, Германия и Финландия, където са били отчетени най-бързите понижения в равнището на безработица от съответно 7,3% на 6,2% в Малта, от 8,9% на 7,8% в Швеция, от 7,4% на 6,6% в Германия и от 8,8% на 8,1% във Финландия.

Най-ниска остава безработицата в Холандия (4,3%) и Австрия (5%). На отрицателния полюс се нареждат Испания с 20,2 на сто безработица през декември, следвана от Литва и Латвия с по 18,3%.

Данните на Евростат подчертаха за пореден път големите икономически различия между страните в ЕС и еврозоната – докато центърът се възстановява с бързи темпове, страните от периферията продължават да страдат от по-ниската си конкурентоспособност и последиците от кризата с държавните дългове.

През декември средното равнище на безработица в еврозоната остава на ниво от 10% за втори пореден месец, докато за страните от ЕС то възлиза на 9,6% също за втори пореден месец. Средната безработица в ЕС почти не се е променила през 2010 година, защото нарастването на заетостта в Германия, Швеция и други по-стабилни икономики е неутрализирано от растящия брой на безработните в Гърция, Испания, Португалия и прибалтийските страни.

Оценките на Евростат показват, че към края на декември 2010 безработните в ЕС са били 23,18 млн., от които близо 15,76 млн. са от страните в еврозоната.

Още икономически новини от Европа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
0
 
! Отговори
a1 преди 12 години
novi-mneniq.blogspot/
132
0
 
1
 
! Отговори
marketing-college преди 13 години
Безработицата откъсна главите на много хора. Фирмите не бяха гъвкави досатъчно да запазят персонала си, които в някои случаи е трениран с години.
131
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Безработицата е в мнго по-голями размери, тъй като има много хора които не се унижават да ходят в бюрата по труда и да се редят на огромни опашки за да се подписват всеки месец сякаш са престъпници. Така или иначе работа от там няма да им намерят и съответно те не са регистрирани, но дефакто са безработни. Журналистите да се надигнат с камерите и да ходят да снимат опашките на които са принудени хората да чакат и ако не се яват на деня започват да ги санкционират. Нямам думи.
130
1
 
5
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
Стъкмистиката пак лъже ние сме на първо място само дето замазват очите на скотовете.
129
0
 
14
 
! Отговори
МИЕТ преди 13 години
Най-лошото за българите е , че липсва стратегия и визия от страна на всички български политици за развитието на икономиката , селското стопанство и изобщо на регионите и населението на България. От това идват и проблемите , част от които е сегашното непрекъснато увеличение на безработицата. Положението по селата и селското стопанство е истинска катастрофа. Точно сега е времето за промяна , защото в света има засилено търсене на екологичните храни и стоки. Икономиката ни е обезглавена , а сега има бум по света на нови технологии и можем да създадем нови съвременни предприятия предоставящи нови работни места. Никой от управляващите и останалите политици не мисли за съживяването им , защото се занимават със собствените си скандали , които започвам да си мисля , че създават нарочно , за да отклоняват вниманието на хората от тоталния спад на равнището на живота и отдалечаването ни от цивилизованите страни. Далече сме вече и от Полша , Чехия , Словакия , Унгария , а дори и от Румъния.
128
3
 
5
 
! Отговори
e преди 13 години
TOVA SE NARI4A GENOCID. SPORED PLANA RAN-AT, V MUTRESTANIQ TRQBVA DA OSTANAT POD 4 000 000 DU6I. NO KAKTO VARVQT NE6TATA VE4E SA OKOLO 3 000 000. VSI4KO 4ITAVO I KADARNO SE IZNASQ OT MUTRESTANIQ. SAMO ZA POSLEDNATA GODINA I POLOVINA, SA SE IZNESLI NA 500 000 4OVEKA. V MUTRESTANIQ SA OSTANALI. MUTRITE, MUTRESITE, BABI4KITE, STARCITE, BOLNITE, SAKATITE, I TEZI KOITO AKO OTIDAT V 4UJBINA, NQMA DA MOGAT DA SE REALIZIRAT.
127
0
 
0
 
! Отговори
до126 преди 13 години
от такива като вас нема нужда стоите си там тука за съжаление има към 300 000 хил от вас разбира се не е пречка но и останалата част е в дълбог сън
126
0
 
2
 
! Отговори
баи ви ган. преди 13 години
kwo искате политиците са едни от вас тоест нема разлика помежду ви а тва че заплатите са малки на тия дето бачкат ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО В БГ Е ВИНОВНО тикви и папагали тва е населението на бг доказателства много ....
125
4
 
3
 
! Отговори
разтревожен мениджър преди 13 години
127Държавата не е неучастваща, но участието й е незначително. Трагедията е в ниската съзидателност и икономическа активност на населението, упорития отказ от поемане на лична отговорност за собствената съдба и от здрава работа! Вместо това - чакане държавата да те нахрани и крадене!Просто матряла е много долнокачествен! Тоя факт докато не се признае, анализира и контраатакува, подобрение няма да има!
124
0
 
13
 
! Отговори
7777 преди 13 години
За дойдат инвеститори в БГ,например Цитроен,те трябва да са сигурни че народа ще купува колите,както са в Китай,да ама народа е беден,няма пари за нова кола,затова те правят заводите там където има консумация Китай.А защо сме толкова бедни,попитайте политиците,къде ходят парите,при положение имаме средна икономика която спокойно ще нахрани 7 милиона българи.
123
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 13 години
124: 1. напротив - през цялото време обяснявам, че най-голяма е вината на престъпните политици и корумпираната администрация, но ти си твърде глупав, за да разбереш дори най-простите тези на събеседниците си.2. Нямам нищо общо с Геро или какъвто и да е там в този форум никога не пиша с друг ник.3. Познавам собствениците на сайта, но не работя за тях, напротив, твърде често ме банват тук.4. Би трябвало да знаеш, че пишенето с големи букви е равносилно на крещене и е невъзпитано.Това от мен
122
1
 
6
 
! Отговори
до разтревожен менид преди 13 години
Това днеска в училище ли го учихте?Правителството (държавата) прибира ли ни данъците? Кой решава как да се харчат ? Значи не е неучастваща.Управляващата партия прави партиен подбор на коя община колко ще се отпуска и коя фирма ще спечели дадена поръчка. И повярвай ми, когато могат пречат. Даже и с некадърност.
121
0
 
5
 
! Отговори
do 124 преди 13 години
Народа не е вновен за нищо,проблема е в корупцията и мафията.Инвестициите зависят от политиката на БГ,ама с тия корумпирани политици на никoй не му стиска да дойде у нас.Да си свалят правителството и президзнта и да си извоюват демокрацията ако искат децата им да имат коректен живот
120
3
 
6
 
! Отговори
LONDON преди 13 години
Няма да се разбереш с тия промити мозъци,на тях думата демокрация не им do 121говори нищо а и няма откъде да я знаят.Те страхуват от боко,гоце,полицията,режима,иначе кой народ в европа ще ти мълчи за турски новини по националната телевизия.И най интересното е че те поддържат политиците които ги крадят.Български феномен
119
3
 
3
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
до ----> 120добавен от: LONDON преди 3 минути ей, ЛОНДОН, тука има един ***, ПИШЕ СЕ : или 65 или Българин или GEro ИЛИ НАЙ-ВЕРОЯТНО Е НЯКОЙ НА КОЙТО СЕ ПЛАЩА ДА ПОДДЪРЖА ИНТРИГАТА , ТА ...... той каза , че не били виновни политиците или администрацитя ( което е едно и също ама той е НАРКОМАН и не знае какво говори ) а КОЙ ТОГАВА АКО НЕ ДЪРЖАВАТА ( ПОЛИТИЦИТЕ ) И АДМИНИСТРАЦИЯТА, ОБИКНОВЕНИЯ СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИ БЪЛГАРИН ЛИ ? ТОЙ ЛИ Е ВИНОВЕН , ЧЕ РЕНО НЕ ИНВЕСТИРА ТУК ! Дядо Господ !
118
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 13 години
И да - тук няма условия за инвестиция, няма ред и сигурност.Решил си да инвестираш - да построиш фабрика.1. Искат ти цяла бала с документи.2. За всеки документ чиновника иска да му бутнеш нещо под масата, за да ти позволи да работиш.3. Преборваш се, правиш фабриката - почват данъци - Дянков всеки ден нещо ново измисля.4. Работиш все пак... идват банда ***, разграбват ти фабриката. Викаш полиция, ушевите стоят отстрани и гледат как грабят частната собственост.Е, КОЙ ЩЕ ИНВЕСТИРА ТУК?
117
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 13 години
120 - много точно го каза.118 - много е просто - защото тях ги интересува да крадат, за да си купят и следващите избори. Никой в това правителство няма виждане на държавник. Костов също крадеше... ама и градеше. "Царя" и той крадеше и тия край него също. Ама поне част от тях си разбираха от работата - а способният крадец е за предпочитане пред некадърника с власт.
116
1
 
3
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
ДО -------------> 118добавен от: галактика преди 3 минути ( АХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ, ЧЕ НЯМА ГОЛЕМИНА НА ШРИФТА , ЧЕ ДА ТИ СЛОЖА "Tahoma 100" ) чети бавно, препиши и запомни : ЗАЩОТО НЯМА КАДЪРНИ ПОЛИТИЦИ , НЯМА РАЗБИРАЧИ , НЯМА КОМПЕТЕНТНИ , НЯМА РЕЖИМ А НА ВСИЧКО ОТГОРЕ И ПЪЛНО СЪС ЗАВИСТ И ЗЛОБА. НЯМА ЯКА РЪКА НА ГОЛЯМА СИЛА ( ДЪРЖАВА ) КОЯТО ДА СМАЧКА И СЛЖИ племето *** ВСЕКИ НА МЯСТОТО СИ !
115
4
 
7
 
! Отговори
LONDON преди 13 години
80% от Рено се произвежда в Азия,Румъния защото работната ръка е по евтина и печелят печалбата е по голяма,това е само един пример.В БГ няма да дойдат инвеститори защото БГ се свързва с мафия и корупция на висиките постове,(политиците).Дори туристите ги е страх да дойдат на почивка.Това се говори за БГ в чужбина.Свалете и забранете всички партии зад които се крият комунистите и инвеститорите ще дойдат.От вас зависи бъдещето на БГ
114
4
 
2
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
до ------------> 117добавен от: зоро преди 36 секунди ааа тези дето са на работа щото пък и те толкова на работа или пък нормални заплати сигурно вземат а ????????????? наблъскаха целия Булгарстан с ХРАНИТЕЛНИ ВЕРИГИ една до друга, ХИПЕРМАРКЕТ ДО ХИПЕРМАРКЕТ , сложили там едни мрафки-бачкатори на 400 лв заплата , ЦЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЛ МЕСЕЦ ЗА 400 ЛВ аз ако бачкам - ЩЕ СЕ ОБЕСЯ, НЯМА СМИСЪЛ ДА МЪРСЯ ВЪЗДУХА.