България с рязък скок в безработицата през 2010 в ЕС

Единствено Гърция и Литва ни изпреварват в тази класация
Обновена: 1 фев 2011 16:06 | 1 фев 2011 14:50, Красимир Ангелов
143
България с рязък скок в безработицата през 2010 в ЕС
Снимка: Булфото

България се нареди сред страните в Европейския съюз с най-рязък скок в равнището на безработица през изминалата година.

То се е покачило от 8,6% в края на 2009 година до 10,1% през декември 2010 година и е над средното за ЕС ниво на безработица от 9,6% през последния месец на миналата година.

Преди две седмици Агенцията по заетостта съобщи, че равнището на безработица в България е било 9,24 на сто през декември.

Данните на Евростат се различават от тези на Агенцията по заетостта заради различната методология, с която си служи европейската статистическа служба, за да направи данните за безработицата в отделните страни от ЕС съпоставими.

Единствено Литва и Гърция ни изпреварват по увеличение на безработицата през този период, показаха публикуваните от Евростат данни за пазара на труда в ЕС.

В Литва делът на безработните от работната сила е нараснал от 14,3% до 18,3%, а в Гърция – от 9,7% в края на 2009 година до 12,9% за декември 2010 г. След нас по темпове на ръст на безработицата застава Словения с увеличение от 6,4% до 7,8%.

За разлика от нас състоянието на пазара на труда се подобрява в Малта, Швеция, Германия и Финландия, където са били отчетени най-бързите понижения в равнището на безработица от съответно 7,3% на 6,2% в Малта, от 8,9% на 7,8% в Швеция, от 7,4% на 6,6% в Германия и от 8,8% на 8,1% във Финландия.

Най-ниска остава безработицата в Холандия (4,3%) и Австрия (5%). На отрицателния полюс се нареждат Испания с 20,2 на сто безработица през декември, следвана от Литва и Латвия с по 18,3%.

Данните на Евростат подчертаха за пореден път големите икономически различия между страните в ЕС и еврозоната – докато центърът се възстановява с бързи темпове, страните от периферията продължават да страдат от по-ниската си конкурентоспособност и последиците от кризата с държавните дългове.

През декември средното равнище на безработица в еврозоната остава на ниво от 10% за втори пореден месец, докато за страните от ЕС то възлиза на 9,6% също за втори пореден месец. Средната безработица в ЕС почти не се е променила през 2010 година, защото нарастването на заетостта в Германия, Швеция и други по-стабилни икономики е неутрализирано от растящия брой на безработните в Гърция, Испания, Португалия и прибалтийските страни.

Оценките на Евростат показват, че към края на декември 2010 безработните в ЕС са били 23,18 млн., от които близо 15,76 млн. са от страните в еврозоната.

Още икономически новини от Европа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
7
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Не мога да разбера тези правителства защо нямат желание да се строят предприятия, хората да работят, икономиката да се развива, животът да се подобрява и т н ---- Не искам да вярвам, че нямат представа от какво се нуждае една държава ----- Е какво тогава пречи ---- Това, че получаваме някакви пари ОТВЪН след ИЗПЪЛНЕНИЕ на някакви критерии не е нито успех, нито напредък, нито пък е нещо, с което да се гордеем
112
3
 
6
 
! Отговори
зоро преди 13 години
глупости пишат и си вярват безработицата е 60% и нагоре свиркадчии
111
1
 
2
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
"65" или "българин" или "GEro" - ВСЕ ЕДИН И СЪЩ !!!
110
0
 
3
 
! Отговори
PARIS преди 13 години
DO 113В БГ както във Франция пенсионните фондове се изградени на солидарността между младите и пенсионерите т.е. младите дават пенсията на старите.Докато в Англия има фонд пенсия където парите не харчат ни на банките се дават да играят на борсата.Надявам се че ме разбра ИМИГРАНТ
109
1
 
4
 
! Отговори
GEro преди 13 години
До мнение 82Не можеш колко си прав и точно поради тази причиха всички ще са против теб! Защото ти им казваш истината в очите, но те искат някой да ги дундурка и да им осигурява всичко наготово. А, те когато искат да работят, когато не искат - няма да работят! Но те гледат само кой колко взима в чужбина, въобще не се интересуват от подробности като производителност, ресурсоемкост на производството и т.н. Дай им да плюят и да са с големи претенции!
108
3
 
2
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
до "65" или "българин" , че ВСЕ ЕДИН И СЪЩ на всичките ми коментари има х1 минус само за това си тука, за това жиивеш а, мааама ти наркоманска ! :-]
107
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Емигрант, те хората като прочетат твоите постове и моите, ще си направят изводът кой от двама ни е наркоман, няма какво да ти кажа повече. ;-)))
106
3
 
2
 
! Отговори
Българин преди 13 години
"Българино, от сега ти казвам, работа при теб няма да почна. Щял да ми плаща колкото си изкарам. че ти за какво си ми, ако аз сам си ги изкарвам бре? ***!"Анонимнико, ами няма проблем, бе !!! Върви си ги изкарвай. Защо не си ги изкарваш, а питаш колко ще ти подхвърлян от Бюрото по труда, а? - Седи си в къщи, гледай си турските сапунки и си чеши *** по цял ден и реви по форумите.Мога и заплата да ти давам, ама ще ти сложа план за изпълнение. Така ще го направя плана, че да печеля по минимум 1500 на месец от тебе, а заплатата ти ще е 900 лева... ама ако не ми вършиш работа, ще те изгоня и няма да ти плащам Навит ли си? По ли ти харесва, отколкото да получаваш всичко, което си изкарал?Хм, а може би ти трябвам, за да ти плащам заплата, а ти да си глатиш любимата част от тялото по цял ден? - Съжалявам, ама тогава ТИ на мене не ми трябваш.И последно - аз си имам добри доходи, при това без да се съсипвам от работа, ти ще висиш пред бюрото по труда... така че кой от нас е смешникът?
105
1
 
0
 
! Отговори
65 преди 13 години
емигрант !!!Всички коментари от мен са си с тези инициали. Кой земеделец бе? Тоя дето оре с магарето ли? Ако ще да махаме наркоманите ти трябва да си първия. Айде че влизам в среща...
104
3
 
2
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
ДО НАРКОМАНА ( "65" или "българин" , че ВСЕ ЕДИН И СЪЩ ) БАБА ВУНА Е РАБОТИЛА 43 ГОДИНИ - И НЕ Е ЗАСЛУЖИЛА НИТО 155 ЛВ ПЕНСИЯ , НИТО ДА НЯМА КОЙ ДА И ИЗМЕРИ КРЪВНОТО ! РАЗБРА ЛИ БЕ НАРКОМАН , ТЯ ННННННННЕ Е ЗАСЛУЖИЛА ЗА ТАКАВА МИЗЕРИЯ ! ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ СА ИЗТОЧЕНИ , КАКТО ТИ СИ ИЗТОЧВАШ НАРКОМАНСКИТЕ *** ДО ПОСЛЕДНА ДРЪПКА И КАПКА . ОЩЕ ПО-ТРАГИЧНОТО Е ЧЕ И СЕГАШНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ СА ПРАЗНИ ЗАЩОТО СА ПИРАМИДИ , ПАРИТЕ СА НАВЪН , НЕ СА В БУЛГАРСТАН , РАЗБИРАШ ЛИ НАРКОМАН ?
103
0
 
5
 
! Отговори
do 93 преди 13 години
По принцип не споря с некомпетентни, но надъхани с клишета, ама хайде!Как да "няма пари" като лично Дянков задели 600 милиона за това и ги блокира в банката за разплащане?Как да "няма пари" като се намериха 100 милиона (сравни с горните 600!) за ЕДНА ЕДИНСТВЕНА спортна зала - приоритетът на приоритетите?И не ми говори за "горници". Защото големите като ГБС си ги имаха и си взеха парите, а изгоряха дребните които са без такива горници.И въобще разсъждаваш типично за гербер.
102
1
 
4
 
! Отговори
65 преди 13 години
Дени,Факт. Но не са чак такава болка за умиране и се преодоляват. Осъзнайте се бе хора! Никой не инвестира в момента. Няма как да дойдат чужди инвестиции, при положение че повечето държави са пред... да не казвам фалит. Защо си мислим че България е изключение от правилото?
101
3
 
1
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
до 100 ( да не пиша "65" или "българин" , че ВСЕ ЕДИН И СЪЩ ) КВИ 80% ПУСТЕЕЛА ЗЕМЯТА БЕ НАРКОМАН НАДРУСАН !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Я ВЗЕМИ ПОПИТАЙ НЯКОЙ ЗЕМЕДЕЛЕЦ , ЗЕМЕДЕЛЕЦ , ЗЕЕЕЕЕЕЕЕЕМЕДЕЕЕЛЕЕЦ , ИЗСТИНСКИ ЗЕЕЕЕЕЕЕМЕДЕЛЕЦ ОТ 15 ГОДИНИ И ГО ПИТАЙ ДАЛИ И 20% ИМА ПУСТЕЩАТА ЗЕМЯ ОТ ОБРАБОТВАЕМАТА, НАРКОМАН ! МАХАЙТЕ ГО ТОЯ ОТ САЙТА БЕ , БЛОКИРАЙТЕ ГО БЕ, ТОЗИ Е НАРКОМАН И НЕ ЗНАЕ КАКВО ПИШЕ, МАХАЙТЕ ГО БЕ , У !
100
2
 
2
 
! Отговори
65 преди 13 години
емигрант - Абе ти нали изчезна уж? Не пич, виждам как работи икономиката. Почети малко за принципите на пазарната икономика и тогава дрънкай. Искаш баба ти Вуна да взима 500 лв пенсия ли? ОК, нямам против. *** нали знаеш вноската за пенсия колко трябва да стане като процент от заплатката ти. *** кво да ти обяснявам. Имаш ли завършено трето отделение?
99
0
 
5
 
! Отговори
Дени преди 13 години
До 65 Добре ,съгласна съм ,че са такива ,но за какво тогава е тази власт ? За какво имаме правителство и парламент .Нали те предлагат и те коват законите .Не може да искаш от даден инвеститор 43 документа и да го спъваш на всяка крачка. Дреме им на хората ,че има ниски данъци , просто няма приходи . Ако ще и да 20 % да е ,има ли работа ,има ли бизнес среда не е трудно да се плащат тези налози. Кризата си е криза ,но нямаше адекватни мерки за справяне. Приходи няма ,а само безумни разходи
98
1
 
1
 
! Отговори
65 преди 13 години
БългаринЕвала за втория коментар!
97
0
 
2
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
ЕЙ 96добавен от: 65ти наркоман ли си, мазохост ли си, *** ли си - КАЖИ НИ, ЧЕ ЩЕ ВКАРАШ СУМА ХОРА ВЪВ ФАНТАСТИЧНИЯ ТИ ПСИХО-ТРЪЛЪР, ЧЕ И БЕЗ МАЛКО ЩЕ ТИ ПОВЯРВАТ И БЕЗ ТОВА ЛАБИЛНИТЕ ХОРА . кой е виновен бе, Бай-Дойко или баба Вуна, дето вземат 155 лв пенсия а само 1 от лекарствата им за месец струват 100 лв, а ? те ли са виновни ? за това че ги изсмукват с данък КЪЩУРКА-ХРАЛУПА, или са виновни онези които си купуват за 100 лв винетки а шарнири и амортисьори НОВИ на 15 000 км пробег ?
96
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БългаринНали знаеш ако не се плаща на *** кво ще стане? Не че го подкрепям. И аз съм за тяхната ефтаназия, *** ако не се плаща на тях, не трябва да се плаща и на безработните българи, които не са малко, на бременните, болничните... *** какво може да се направи?
95
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 13 години
97 - толкова напират да работят в селското стопанство, че 80% от обработваемата земя пустее.Тия, дето ги цитираш са като тебе - силни в оправданията и хленченето, ама като е за работа, крият се.
94
2
 
2
 
! Отговори
65 преди 13 години
емигрантТи нали си се спасил от това? Кво мрънкаш? И кво предлагаш? Да направим държавни фирми, които да осигуряват работни места ли? Като при бай Тошо, които да произвеждат компоти, а не компютри ли? И тогава всички да сме доволни? И да коленичите пред краля слънце? А колко е глупав мозъкът ми има кой да го оцени. Но не си ти :)

Спонсорирани публикации