България с рязък скок в безработицата през 2010 в ЕС

Единствено Гърция и Литва ни изпреварват в тази класация
Обновена: 1 фев 2011 16:06 | 1 фев 2011 14:50, Красимир Ангелов
143
България с рязък скок в безработицата през 2010 в ЕС
Снимка: Булфото

България се нареди сред страните в Европейския съюз с най-рязък скок в равнището на безработица през изминалата година.

То се е покачило от 8,6% в края на 2009 година до 10,1% през декември 2010 година и е над средното за ЕС ниво на безработица от 9,6% през последния месец на миналата година.

Преди две седмици Агенцията по заетостта съобщи, че равнището на безработица в България е било 9,24 на сто през декември.

Данните на Евростат се различават от тези на Агенцията по заетостта заради различната методология, с която си служи европейската статистическа служба, за да направи данните за безработицата в отделните страни от ЕС съпоставими.

Единствено Литва и Гърция ни изпреварват по увеличение на безработицата през този период, показаха публикуваните от Евростат данни за пазара на труда в ЕС.

В Литва делът на безработните от работната сила е нараснал от 14,3% до 18,3%, а в Гърция – от 9,7% в края на 2009 година до 12,9% за декември 2010 г. След нас по темпове на ръст на безработицата застава Словения с увеличение от 6,4% до 7,8%.

За разлика от нас състоянието на пазара на труда се подобрява в Малта, Швеция, Германия и Финландия, където са били отчетени най-бързите понижения в равнището на безработица от съответно 7,3% на 6,2% в Малта, от 8,9% на 7,8% в Швеция, от 7,4% на 6,6% в Германия и от 8,8% на 8,1% във Финландия.

Най-ниска остава безработицата в Холандия (4,3%) и Австрия (5%). На отрицателния полюс се нареждат Испания с 20,2 на сто безработица през декември, следвана от Литва и Латвия с по 18,3%.

Данните на Евростат подчертаха за пореден път големите икономически различия между страните в ЕС и еврозоната – докато центърът се възстановява с бързи темпове, страните от периферията продължават да страдат от по-ниската си конкурентоспособност и последиците от кризата с държавните дългове.

През декември средното равнище на безработица в еврозоната остава на ниво от 10% за втори пореден месец, докато за страните от ЕС то възлиза на 9,6% също за втори пореден месец. Средната безработица в ЕС почти не се е променила през 2010 година, защото нарастването на заетостта в Германия, Швеция и други по-стабилни икономики е неутрализирано от растящия брой на безработните в Гърция, Испания, Португалия и прибалтийските страни.

Оценките на Евростат показват, че към края на декември 2010 безработните в ЕС са били 23,18 млн., от които близо 15,76 млн. са от страните в еврозоната.

Още икономически новини от Европа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 13 години
93 - разбира се - да се разплати държавата с частният бзнес - пари няма - но когато е да се хрантутят мръсните *** - няма проблем да се хвърля над милиард на година, нали ?!?Ето затова НИКОЙ няма да инвестира в тая държава, работилите във фирмите, фалирали заради бандитското правителство, ще стегнат багажът, докато накрая останат само борисов, дянков, цецо *** с техните любими ***... само дето не знам кой ще им плаща данъци на първите и кой ще храни вторите.
92
2
 
2
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
обикалял съм *** бе *** некадърен бездарник такъв, виждал съм СТОТИЦИ хиляди съдби, плачат хората, нямат какво да ядат, сума къщи със спрян ток от 6-7-8 месеца, мило и драго дават НЕЩО ДА РАБОТЯТ - БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КАКВО : селскостопанство ли, животновъдство ли, тежка работа каквото и да е НО НЯМА ! ВСЕКИ С 2 КУФАРА И ПЛЮЕ И *** НА ТАКИВА БЪЛБОЧЕЩИ САМО ГЛУПОСТИ И ФАНТАЗИИ родени от глупавия ти мозък в тоалетнта или докато лежиш. *** , излез и виж РЕАЛНОСТТА ! не говори НАИЗУСТ !
91
0
 
0
 
! Отговори
65 преди 13 години
ДениЧе са тиквеници не отричам. Да, правя разлика и считам че не са чак такава болка за умиране. А и къде съм ги споменал изобщо? Данъци има навсякъде! Не може без тях. Но каквито са кадрите в управлението такива са и в здравеопазването, образованието и науката и т.н. Но не може вечно с тях да си измиваме ръцете!
90
1
 
4
 
! Отговори
Безнадежден преди 13 години
емигрант Къде точно ти е обосновката? Подкрепям думите си с факти! А ти ... едно смислено изречение не каза. *** айде със здраве. Вече не си проблем на държавата и на обществото!
89
0
 
7
 
! Отговори
Дени преди 13 години
До 65 Администрацията не е ли държавна и общинска ? Ти правиш ли разлика между данъци и такси ? Това ,че има плосък данък не означава ,че няма други налози ,които се плащат .Това ,че има евтина работна ръка не означава прилив на инвестиции. Аз писах -Лошо държавно управление ,лошо здравеопазване , лошо образование и лоши условия.А корупцията е един от факторите. И най-важното -Живее ни се в Бг ,но нормална България с кадърни управници ,а не палячовци!
88
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
89Как да плати, като в държавата няма пари? Как да стане според теб? Да ги напечата като Виденов ли? Фирмите, щом са спечелили обществени поръчки, значи могат да ги изпълнят с отложено плащане. Това е заложено в 90% от изискванията. Ако беше толкова зле, щяха ли всички да се натискат за ЗОП-оповете? Където печалбите са по 40% (и горница). Дали не се компенсират забавянията според теб?
87
1
 
1
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
65 :)ТО И АЗ МОГА ДА ТИ КАЖА, ЧЕ СИ МНОГО ЗЛЕ - пречи ли ми нещо ? не, нали !?но за разлика от тебе АЗ И ЩЕ СЕ ОБОСНОВА защо съм го казал само че си ми БЕЗИНТЕРСЕН И ЯСЕН и за това - НЯМА да си губя времето с тебети си БЕЗНАДЕЖДЕН !
86
1
 
7
 
! Отговори
65 преди 13 години
Емигранта,Много си зле! Няма кво да коментирам ... Радвам се че си се изнесъл от България. От това държавата само печели!
85
3
 
1
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
до -----> 88добавен от: 65 преди 2 минути що бе, вестник ли издаваш, че ти трябва РЕДАКТОР ? мммммм ? или имаш банка, че няма кой да надписва/осребрява чековете ? фондова борса ли имаш , КО ? къде ти влизат на тебе неговите правописни грешки, В НАЙ-ТЪМНОТО ТИ МЕСТЕНЦЕ ли !!! ? я се замисли, че той е най-добрия търговец-плаьор, какъвто в *** не си виждал и сигурно ОЩЕ 50 ГОДИНИ НЯМА ДА ВИДИШ ( защото бугарите НЕ стават И ЗА ТЪРГОВЦИ ! ) а ? сърбят те пръстите, така кажи.
84
0
 
4
 
! Отговори
до мениджъра преди 13 години
Не, не ги храни Меркел. Но и не им пречи, а създава условия да се справят по-добре и по-бързо.Само един пример - вдигна дефицита за да подкрепи автоиндустрията на която им е закачена около 1/3 от икономиката. Това - тамТук Дянков спря държавните плащания към фирмите (за вече свършена работа) и на който си иска парите друсна "доброволен данък" 7%. И всичко това след няколкомесечно протакане. А фирмите вече си бяха внесли ДДС-то.Схвана ли тънката разлика?И това е само една от стотината !
83
1
 
1
 
! Отговори
65 преди 13 години
213Написал си 2 коментара с по 5 правописни грешки. Как да те взема на работа бе приятелю, а кажи ми. Ако ще и 200 СиВи-та да пуснеш!
82
3
 
1
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
до ------- 85добавен от: Не вярвам на ЕС ! преди 2 минути ами да, то тъгата като стигне ПИКа и на човек му превъртат шайбите и откача, започва на смях да го избива, и после обратнто, мдааа И АЗ ЩЕ СЕ ВЪРНА В БЪЛГАРИЯ лятото, с група англичани заедно, че така съм по-привилигирован, като съм в група от чужда дестинация, и права имам, и ям на корем, и после и парите мога да си искам обратно и то 2 пъти че и неустойки, ще дойде да пусна някой лиричка в гърлото на някои българска GIRL-ла.
81
4
 
4
 
! Отговори
65 преди 13 години
ДениДържавата не те спира с нищо. Спира те проядената от корупция администрация, заселяваща долните етажи на властта. Условията за инвестиции си ги има:1. Ниски данъци;2. Евтина работна ръка;3. Няма ограничение в износа на капитали (което е по-скоро проблем за нас)Спрете се малко. Като не ви се живее в България прав ви път. Идете в занзибар ако искате. Яд ме е на психологията на българина, че някой друг му е виновен. Идете в една германия да плащате 50% корпоративен данък. други примери?
80
1
 
10
 
! Отговори
Не вярвам на ЕС ! преди 13 години
Не вярвам на ЕС. Вярвам на Дянков и на Тотю, които през цялата 2010 г. и до сега продължават да твърдят , че при нас безработицата изобщо не е мръднала. Според тях тя е 9 %. Тези от ЕС ни завиждат защото сме първи от всякъде. Първи излязохме от кризата през 2010 г. ( дори на два-три пъти). Тази година ще излезем още три-четири пъти. Със строителството на осемте магистрали, тунела, залата и двата моста намалихме безработицата с 1 млн. човека. Сега безработните не са повече от 1,5 млн.
79
3
 
1
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
ДО ----> 80добавен от: Дени преди 2 минути Дени, ти щом пишеш ( цитирам те ) "Нови хора , нови лица и нов начин на управление с кадърни ,знаещи и можещи хора." следователно всееееее още вярваш (в Дядо Мраз ИЛИ Коледа ...) значиии за тебе спасение НЯМА ! ясна работата брех ! кадърни ,знаещи и можещи хора. БРЕЕЕ БРЕ БРЕ БРЕ , КОИ ЛИ ЩЕ ДА СА ТЕЗИ, че 20 годни не ги забелязахме дори ?
78
11
 
6
 
! Отговори
разтревожен мениджър преди 13 години
Какво ви е виновно правителството бе, ние сме пазарна икономика, а не правителствена! Народът е непредприемчив, мързелив и крадлив - това е генезисът на безработицата!Германците - безбожно скъпа работна ръка, върлуваща глобализация и изтичане на работни места - и пак им расте заетостта - да не би Меркел да ги храни, а?
77
4
 
1
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
78добавен от: Бай Колю преди 1 минута ти си мислиш, че имаш паранормални способности, които ти изпратиха сигнал към мозъка, криптиран с информация ЗА МЕНЕ , че съм неквалифициран ? калибрирай си "способностите" моля ! освен квалифицирания ми труд съм и със ЗАНЯТ ;) в Англия ( все още непревзетата от *** и турци ) не си мисли , че квалифицираните са много , никак даже не са много И ПАК живеят СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ПО-ДОБРЕ ОТ ЕДИН жител на *** занят + нюх = НАВСЯКЪДЕ ЩЕ МОЖЕШ.
76
2
 
7
 
! Отговори
Дени преди 13 години
До 76 Разбира се ,че има начин за излизане от това положение. Нови хора , нови лица и нов начин на управление с кадърни ,знаещи и можещи хора.Всеки да си знае мястото ,който е учил за възпитател по физ. да си намери подходяща работа .Който е учил да гаси пожари да си хваща пътя ,а не да разпалва пожари и да излиза ни чул ,ни видял ,ни неразбрал. Който е изучавал египтология да хваща самолета за Египет и да им каже какво да правят .Всичко ,което пиша е метафора ,но у управлението е ......
75
2
 
5
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
до 76добавен от: sofeto преди 1 минута казах ти бе КАЗАХ ТИ !!!!!!!!!!!!!! спасението е само 1 : ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ ОТ ТЕРМИНАЛ 1 ИЛИ 2 НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ да ти го жигосам на челото ли искаш ?????????????????????????????????????????
74
3
 
6
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Емигранте,пътят през двата терминала, там покрай оня футболиста-минтичар, е варинат, ама не е зле да се замислиш, от какво всъщост бягаш?! Знам, ще кажеш от мизерията, от ниското заплащане и т.н... И другият въпрос е, къде бягаш?! Къде ще отидеш през терминала?! И неговия отговор знам! Ще ми кажеш, в нормална, бяла държава! Но това бягство според мен, не е никакво бягство. Защото бягайки, тези проблеми за които писах одеве, ти си ги носиш! Носиш си и мързела, и ниската квалификация, и неуважението към труда, всичко! Е, там ще получаваш повече! За това спор няма. Ще живееш нормално с това което изкарваш. Но до къде ще стигнеш?! До къде ще стигнеш без образованието и без квалификацията?! Ще си останеш цял живот в някоя дюнерджийница при някой арабин, турчин или сърбин и там ще си кюташ докато дойде време де се пенсионираш. Знам, младите хора не се замислят много-много за такива неща! За тях е важно да изкарват пари, да живеят и т.н... Затова и си мислят, че само като заминат, и всичките им проблеми ще се разрешат. Но, позволете ми, аз като един маааалко по възрастен да ви дам съвет! Неизбежно ще дойде време, когато всеки ще си направи равносметка и ще се запита, какво направих с живота си, какво постигнах! Не вяравам, за нито един поне средно интелигентен човек, миенето на чинии или дюнерджийството в Германия да е върха на мечтите... Затова, опичайте си акъла! И си правете сметката! Без квалификация и добро образование, дори и на Луната да отидете, няма да прокопсате! Затова, аз се опитвам да насоча моя син по един трети път! Опитвам се да го науча, да му помогна доколкото мога, да получи добро образование, да има читава професия, да има някаква квалификация...пък после, ако реши, нека си потърси късмета и през терминала....

Спонсорирани публикации