Войските на Кадафи навлизат в Бенгази

Военен самолет е бил свален и паднал в пламъци извън града
Обновена: 19 мар 2011 10:14 | 19 мар 2011 09:45,
294
Войските на Кадафи навлизат в Бенгази
Снимка: БТА

Либийските правителствени войски навлязоха в западните покрайнини на град Бенгази, който е основната база на противниците на Муамар Кадафи, съобщи Ройтерс, позовавайки се на телевизионния канал „Ал Джазира”.

Ал Джазира съобщава и за артилерийски обстрел срещу центъра на бунтовническия бастион. Военен самолет е бил свален и е паднал в пламъци, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Самолетът, който в продължение на няколко минути кръжал над града, внезапно бил обхванат от пламъци в дясната задна част на корпуса, след което се разбил в жилищен квартал в южната част на града. Чула се е експлозия и над мястото, където се е разбил.

Над югозападните квартали на Бенгази се издига черен облак.

Либийската опозиция е свалила военния самолет на правителствените сили над Бенгази, съобщи телевизия
Скай нюз, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Засега не е ясно как е бил свален самолетът, но падането му е било посрещнато с радостни изстрели в Бенгази, предаде Франс прес.

По-рано телевизия Ал Джазира съобщи, че силите на Муамар Кадафи са навлезли в западните предградия, а центърът на града е под артилерийски обстрел. Според нейния кореспондент е обстрелвана централната улица "Гамал Абдел Насър".

Правителствените сили се опитват да завладеят Бенгази преди авиацията на САЩ, Великобритания и Франция да подложи на бомбардировки техни обекти, коментират световните агенции. Според коментаторите днешните събития ще ускорят нанасянето на удари от силите на Запада срещу Либия.

Още по темата

Приетата резолюция на ООН изисква либийските власти да прекратят нападенията срещу мирното население и опозицията. Вчера режимът на Кадафи обяви прекратяване на огъня.

Правителствените сили обаче твърдят, че са били нападнати от бунтовници западно от Бенгази в нарушение на прекратяването на огъня.

Либийски правителствен говорител, цитиран от Ройтерс, заяви, че "няма изобщо никакви нападения" срещу Бенгази и че прекратяването на огъня се спазва.
 

Днес в Париж се провежда международна среща, свикана от президента Никола Саркози, на която се обсъждат мерките, които ще бъдат взети срещу режима на Кадафи след приетата от ООН резолюция за налагане на зона, забранена за полети, над Либия.

В срещата в Париж ще участват президентът на Франция Никола Саркози, премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, американският държавен секретар Хилари Клинтън, представители на ЕС, на Арабската лига и Африканския съюз. ООН ще бъде представлявана от генералния секретар Бан Ки Мун.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
0
 
4
 
! Отговори
пиринец преди 13 години
кой ще се цепи бе?????? Аз съм БЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЛГАРИНННННН, който каже обратното му *** и двете уши и зелката....и между другото цялата ми фамилия е от струга, брод и делчево, вардарска македония..Всички са на първо място Македонци и на ОЩЕ ПО - ПЪРВО МЯСТО - БЪЛГАРИ!!!!! Стига глупави примери...
287
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
BBC цитира BFM - френска тв , че френски самолети летят над Бенгази
286
4
 
13
 
! Отговори
Виктор Ашер преди 13 години
Стига сте писали глупости.Ако пиринско реши да се цепи от България и тръгне с Македония,какво ще стане бе.Правителствените воиски подкрепени от целокупния български народ ще водят сражения с отцепниците.Цялата демократична Европа пък ще застане на страната борците за свобода от български гнет.Ха сега де?
285
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
всичко е за гадния петрол, да не мислите, че някой го *** за ксъдбата на либийците. като нато са такива миротворци що не се намесят в изрел например или в кипър, или в чечня, или в турция. ****ицата им *** на западняците и най-вече на САЩ! то не беше интерес, то не бе чудо.
284
4
 
8
 
! Отговори
rumplam преди 13 години
От кръгове приближени на военното министерство научих ,че и ние се включваме във военните действия в Либия.По препоръка на французите пак ще правим френски *** на американските пилоти.Снощи полицията изненадващо прибра момичетата от бул. България в Русе.Леле какви *** правят,ще смаят американците
283
2
 
7
 
! Отговори
СТАЛИН преди 13 години
Воения самолет е свален с НАТОВСКА прашка ПВО, като камъка е разбил лявото огледало на либиския МИГ ,който пък не е успял да даде път на правителствения ФАЛКОН и БОИКО е наредил на НСО да го избутат в канавката.
282
0
 
4
 
! Отговори
до 254, Ваню преди 13 години
Момче, на мене и на всички им е ясно, че тази случка не се е случила, но проблема ти е, че имаш такива фантазии. За отстрел си...
281
0
 
4
 
! Отговори
тъпчо до 281 преди 13 години
споко.главното е да има все по-мощна цивилизация. каквито и беди да се случат някъде и някому- да има кой и с какво да помогне.проблемите по света са живителен стрес за цивилизацията.диктатурите се израждат и руините им са негоден материал-точно като нас след комунизма.затова сега не се плашете толкова от края на кадафи-важното е да се променят нещата.когато се променят-има възможност за разни варианти, а не само за вашите страшни сънища.
280
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз не искам мюсюлмани в християнска Европа. Ако може да се намесват, да им свалят диктатора, но да си седят там с фереджетата, джамиите и нефта, който западняците им вадят щото онея не знаят как. Да си раждат децата там, да ходят на почивка до Рим и после обратно. Стига ревахте за арабите. Колкото по-малко, толкова по-добре. Планетата изнемогва, не може да храни всички.
279
5
 
4
 
! Отговори
Ционист преди 13 години
Не се притеснявайте, всичко върви според плана, а той включва - редуциране на мюсюлманите, поемането на контрола на държавите им от наши хора, дестабилизиране на Европа запълвайки я с мюсюлмани и разбира се поемането на контрол над петролните им залежи.
278
1
 
2
 
! Отговори
До Голям праз преди 13 години
Аз не вярвам, въобще не вярвам, това е и моята теза. Ще се постигне временно решение. Рано или късно ще има сблъсък на цивилизациите. Тази бомба е заложена отдавна. Не може да започнем света наново. Няма как. Всичко сега е закърпване на положението - относителен мир в Близък Изток, относителен мир между двете Корея и т.н. Въпроса е ние къде ще сме, като дойде момента.
277
0
 
7
 
! Отговори
Голям Праз преди 13 години
# 279Ти си тийнейджър, нали?
276
13
 
2
 
! Отговори
Киряк Цонев преди 13 години
Ще слушате какво ви говоря, аз съм пътеводната звезда на заблудените комунистически души. п.п. Като знаеш език, значи може да осмислиш, че говориш глупости нали?
275
2
 
17
 
! Отговори
Голям Праз преди 13 години
# 276..Не забравяй че "Свобода" беше и мотото на Социалистическата революция, както и на революцията на аятоласите в Иран. Странно ми е, как вярвате че едни полу-диви арабски племена ще се демократизират, след като виждате, че един стар европейски народ като нашия от 21 години все се "демократизира" и все не успява да го направи?
274
1
 
17
 
! Отговори
Голям Праз преди 13 години
# 275Ю кен рид инглиш? Ни думай! Ай ем ашеймд, ю ар супириър ту ми бикоз у ноу ди инглиш ленгвич анд ю рид дъ джуиш прес! Така че аз свиря отбой и се оттеглям, пред силата на тез, които знаят английски. P.s.Я па знам американски и австралийски, ама нема да си призная!
273
0
 
3
 
! Отговори
до Голям Праз преди 13 години
Точно за това говорех - отстрани изглежда, че изведнъж всички арабски диктатури, които са по- особен модел, изживяват последните си дни, но сами по себе си те са много различни, а мотивите "да свалим диктатора" са общовалидни временно. Какво ще се случи после, предвид особените им религиозни, културни възгледи и географско положение не е ясно. Думата "свобода" сега е опиум за масите там, но колкото и да не искаме да признаем, те няма да успеят без запада, а алтернативата е опасна за нас.
272
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Голям Праз , не ми пука кои е най големия аабист в България. 21 век е има интернет, знам езици и чета мненията на хора от почти цял свят (написани на английски естествено) и си вадя заключения и тези, които отстоявам.
271
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Който се чувства *** и иска да мре си е негов проблем.Моля не обобщавайте.Това е до 268 .
270
1
 
3
 
! Отговори
Голям Праз преди 13 години
# 270Добре, вече за външнополитическите неща ще се осланяма само на либералстващи пубери, дето нямат грам обща култура като теб. Прав си, за какво ми е да слушам какво казват най-големите арабисти в българия. Та нали тийнейджърите-мутанти са по-компетентни от тях. Боже, събери си вересиите!
269
2
 
4
 
! Отговори
Jolly Roger преди 13 години
Хах. Нормални избори там където ходжата в джамията казва на надупените кое е правилно? Хах.

Спонсорирани публикации