Безработни ще започват собствен бизнес

Отпускат до 20 хил. лв. на хора с управленски умения
Обновена: 20 апр 2012 14:39 | 20 апр 2012 14:37,
126
Безработни ще започват собствен бизнес
Снимка: БТА

Безработните ще имат шанс да започнат свой бизнес, финансиран с евросредства, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Най-малко 2500 хора без работа ще могат да реализират своя бизнес идея и да стартират собствено предприятие. За целта те ще бъдат финансово подкрепени с до 20 хиляди лева, отпуснати по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Министър Младенов уточни, че за започване на собствен бизнес от безработни лица са предвидени общо 75 млн. лв. До 60% от сумата може да се използва за оборудване и ремонт на новосъздадените малки предприятия, съобщиха от ведомството на Младенов.

Подробен бизнес план безработните ще трябва да представят в бюрата по труда.

По новата схема могат да се включат безработни, завършили успешно обучение за предприемачески, управленски и бизнес умения, както и хора, които имат необходимата квалификация, знания и умения за развиване на самостоятелна стопанска дейност.

В рамките на 10 дни, считано от днес - 20 април 2012 г., всички заинтересовани лица могат да дават своите мнения и препоръки към Агенция по заетостта за условията за кандидатстване по схемата. Тези препоръки ще се вземат предвид,  преди да започне самото набиране на проектните предложения в бюрата по труда. Кандидатите могат да подават проектните предложения от 7 май до 31 май 2012 г.

Схемата предвижда безвъзмездна финансова помощ за безработни, регистрирани в бюрата по труда, които имат желание да започнат самостоятелна стопанска дейност. Те ще придобиват специализирани знания и умения или получават компетентно консултиране за разработване на бизнес планове.

Досега общо 18 200 безработни са изявили желание да преминат подходящо обучение за придобиване на професионална подготовка и умения за стартиране и управление на собствен бизнес. От тях над 12 000 са одобрените да получат ваучери за обучение, 9 800 са се включили в обучение, а близо 4 800 са завършили успешно обучението.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
8
 
! Отговори
ddd преди 12 години
ЧИНОВНИЦИ И КОНСУЛТАНТИ ПАК ЩЕ СЕ НАГУШАТ ЗА СМЕТКА НА БЕЗРАБОТНИТЕ !!!
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 78.Народът няма вяра вече на никого,особено когато се дават обещания и то за пари пред избори!
75
0
 
5
 
! Отговори
Мира преди 12 години
Разбрах,ама нали надеждата умира последна,нали все се надявамда прочета,че някой от моята черга е спечелил тия пари,а не дъщерята на не знам кой си бизнесмен...А наскоро четох,че от европейските пари са отпуснали 600 000 евра на английската кралица за частното и стопанство,предсравяте ли си????Че тя завалийката е бедна и няма пари...
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
20000 хил.лв. за бизнес?А стига бе?Вие верно за *** ни взимате!Дори публичен дом не мога да отворя с тези пари.
73
0
 
0
 
! Отговори
Мира преди 12 години
Не те разбрах 93????????
72
0
 
5
 
! Отговори
Мира преди 12 години
Иаз си мисля,че парите ще ги вземат някои хора,защото пак трябва да имаш средства да започнеш бизнес и ако те одобрят ти ги дават на траншове тия пари,а ние като безработни ако имахме пари,нямаше да се редим по опашките и да се надяваме...
71
0
 
7
 
! Отговори
Мира преди 12 години
До Антон-Има най-различни курсове по различни програми,можеш да кандидатстваш и ако си безработен,аз завърших преди няколко дни такъв-''Сътрудник в малък и среден бизнес'',и оттук вече е страшно-ЕС отпуща пари,обаче ние обикновените хора си оставаме с курса,тия от бюрата по труда са абсолютно некомпетентни и не вършат никаква работа,трябва сам да се интересуваш и задаваш въпроси към агенцията по заетостта и т.н. и има страшни изисквания...
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да естествено. И сега пак ще вземат парите "определени хора пак" тук таме ще отпуснат на някой безработен. С тези измислени критерии..... Едно време само висшистите ли са правели бизнес. Измикяри
69
0
 
5
 
! Отговори
безработен балък преди 12 години
Не се коси и *** ще го вземем.Тя безработицата ще скача така ,че не мисли за членската маса.
68
1
 
8
 
! Отговори
АЗ РАЗБРАХ ДРУГО преди 12 години
Доколкото разбрах- Трябва да имаш пари с които да започнеш / и бизнес план/ Тези пари за които говорят ти ги възстановяват, ако всичко потръгне ок! Това е ИСТИНАТА! А човек ако ги има....защо му е да взима заем?!
67
1
 
12
 
! Отговори
безработен балък преди 12 години
Само знаете да се подигравате с хората,които са безработни.Нужно е всички безработни да регистрират партия и да им го *** на тези мундювци.Да се сменят малко ролите.Условието е само да си безработен.Роднините на безработните също може да се включат.
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредната уловка, Нищо конкретно точно ясно и напътващо не виждам, Имена, подписи, дати, място всичко това липсва
65
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е най-голямата лъжа и измама. Истината е,че никога не е имало по-голяма дискриминация спрямо безработните. Почти никакви курсове,никакви възможности за квалификация и преквалификация. Идете в Испания да видите колко възможности имат.Дори курсове за пилоти се предлагат.Друг е въпросът дали има пазар.
64
3
 
4
 
! Отговори
НВ преди 12 години
за тези 75 мил. може да се построи един завод за преработка на отпадъци на някоя площадка в Кремиковци и да се реши въпросът с *** на София, че и околността, и голяма част от тези 2500 безработните ще има къде да работят... С 20 000 лв. не можеш да започнеш никакъв бизнес, никакъв! Дори да притежаваш и земя, не можеш да станеш истински земеделец, защото с 20000 лв не можеш да купиш дори един трактор... Може би парите са достатъчни за ремонт на някоя селска къща и се започне селски туризъм..
63
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо сте такива злобари всичките бе.Аз направо им съчувствам на политиците какъв жалък народ им се налага да ръководят.
62
0
 
4
 
! Отговори
мъртви души преди 12 години
хайде народе само тук и никъде другаде ....СИНИ СЛИВИ ЗА СМЕТ.....;))))))))))))
61
1
 
5
 
! Отговори
мъртви души преди 12 години
20 000 ха ха ха ха ха ха ха не мога да се спра да се хиля ....ооооо немога!!!!! ........те убиха змея с кюфтета....
60
1
 
3
 
! Отговори
мъртви души преди 12 години
абе порцеланов петел скубали ли сте......;)))))))))))
59
0
 
7
 
! Отговори
Да,да преди 12 години
Да,да ще отпуснат по 20 бона ама не сега!Този народ го взехте за ***.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези калъфи ако ставаха за бизнИесмИени ОТДАВНА да бяха станали такива!

Спонсорирани публикации