Безработни ще започват собствен бизнес

Отпускат до 20 хил. лв. на хора с управленски умения
Обновена: 20 апр 2012 14:39 | 20 апр 2012 14:37,
126
Безработни ще започват собствен бизнес
Снимка: БТА

Безработните ще имат шанс да започнат свой бизнес, финансиран с евросредства, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Най-малко 2500 хора без работа ще могат да реализират своя бизнес идея и да стартират собствено предприятие. За целта те ще бъдат финансово подкрепени с до 20 хиляди лева, отпуснати по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Министър Младенов уточни, че за започване на собствен бизнес от безработни лица са предвидени общо 75 млн. лв. До 60% от сумата може да се използва за оборудване и ремонт на новосъздадените малки предприятия, съобщиха от ведомството на Младенов.

Подробен бизнес план безработните ще трябва да представят в бюрата по труда.

По новата схема могат да се включат безработни, завършили успешно обучение за предприемачески, управленски и бизнес умения, както и хора, които имат необходимата квалификация, знания и умения за развиване на самостоятелна стопанска дейност.

В рамките на 10 дни, считано от днес - 20 април 2012 г., всички заинтересовани лица могат да дават своите мнения и препоръки към Агенция по заетостта за условията за кандидатстване по схемата. Тези препоръки ще се вземат предвид,  преди да започне самото набиране на проектните предложения в бюрата по труда. Кандидатите могат да подават проектните предложения от 7 май до 31 май 2012 г.

Схемата предвижда безвъзмездна финансова помощ за безработни, регистрирани в бюрата по труда, които имат желание да започнат самостоятелна стопанска дейност. Те ще придобиват специализирани знания и умения или получават компетентно консултиране за разработване на бизнес планове.

Досега общо 18 200 безработни са изявили желание да преминат подходящо обучение за придобиване на професионална подготовка и умения за стартиране и управление на собствен бизнес. От тях над 12 000 са одобрените да получат ваучери за обучение, 9 800 са се включили в обучение, а близо 4 800 са завършили успешно обучението.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
5
 
! Отговори
мъртви души преди 12 години
ехаааааа как цункаха 75 милиона само.......пак
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Раздаваме муфарчетата с пари ОТНОВО!Е този път са по-малки куфарчета но все пак РАЗДАВАМЕ.С Тиквата НАПРЕееееД.Бай Тошоооо,стани от гроба бе!Ставай че твоето време се върна.Шлявенето започна СКОоооо.
55
0
 
7
 
! Отговори
Parcuc преди 12 години
Пълни глупости...
54
0
 
4
 
! Отговори
НИЕ и ВИЕ преди 12 години
НИЩОТО този път ще е ---НЕНАДМИНАТО !-----САМО ФЪФ Бг!БЪЛГАРИТЕ ----опитни мишки на който ги докопа ,....яхане до дупка !
53
0
 
2
 
! Отговори
само в Бг преди 12 години
А *** и........следващ ,още един бизнес,под крилцето на ПОЛИТИЦИТЕ ,нали са с еднакво мислене ----ДАЛАВЕРА И ТЪРГАШ!
52
0
 
10
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Ееех... наближават избори... Почва се с обещанията. Ама да обещаваш не е като да даваш.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредното голямо нищо. В Абсурдистан колкото и да искаш да бъдеш изряден работодател; в това число, да спазваш законите, да плащаш редовно заплати, да внасяш всякакви осигуровки върху реалните възнаграждения и изведнъж когато теглиш чертата края на месеца се оказваш на загуба. Е, Младенов, така ли се бори безработицата?
50
1
 
6
 
! Отговори
kolega преди 12 години
Само дето трябва да започнеш с твой капитал в началото и регистрация на фирма на твои разноски и евентуално после ти отпускат пари на части. И как безработните да ги извадят тия пари при положение, че не работят?
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Свежа идея мога да дам само ако има закон, Без държавен закон не давам нищо
48
0
 
8
 
! Отговори
до-gtf * 52 преди 12 години
Преди да направим каквото и да било първо трябва да разкараме *** защото каквото и да направим те ще го унищожат. Развъждаме си и си отглеждаме хуни после се чудим защо сме зле
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди две години през 2009г. пак са давали пари ,но по 50 000лв.ето четете:Безработните в цялата страна могат да започнат нов бизнес с пари от държавата, ако предложат свежи идеи.Най-добрите техни проекти могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ в размер на 50 000 лева за всеки, посочи Пламен Начков, шеф на Бюрото по труда във Варна. Мащабният проект е подкрепа за предприемчивите българи и ще се осъществява от Агенцията по заетостта.Някой дали е получил от тези пари?
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Без държавен зако на този етам най удачно е да се прекъстя на хасан и да стана ***. Хем ще крада, хем ще съм сит стоплен всяка година по 1 *** ще правя и закона няма да ме пипне. Малките *** като пораснат стават голями *** крадливи, мързеливи, мръсни.Това е актуалното бъдеще на България. Днеска кучета ни ядът утре *** кожите ни ще дерът и на пазара ще ги продават
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не съм съгласеб пари платени от мен като данъци да се раздават на някави мухльовци!!
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя на снимката като го гледам си е направо бизнесмен...
43
0
 
3
 
! Отговори
gtf преди 12 години
до 38 - в белите държави това го има - държавата дотира ~50% от разхода. Нали сме страна от ЕС - за акцизите може да гледаме, ама като трябва да се дават пари за нещо наистина полезно - не може.Съвсем нормална излиза цената да станеш енергийно независим ако ти отпуснат тези 50% ...ама нали трябва да се прибират комисионни от монополите ...Хич да не чувам, че държавата предприема мерки и има политика в тази насока - от 20-те % "отстъпка" за кредит енергийна ефективност, полза имат само банките
42
0
 
6
 
! Отговори
45 преди 12 години
Тази грешка най-редовно и по всички телевизии я правят, явно освен вица ще трябва и видеофилм :)
41
0
 
13
 
! Отговори
политици и цигани преди 12 години
"Да вземем и на безработните -----ДАНЪЦИТЕ "!
40
0
 
4
 
! Отговори
до 45 преди 12 години
Изпреварил си ме :-)
39
0
 
8
 
! Отговори
Свиреп преди 12 години
"Най-малко 2500 хора" - ах, език прелестен на моите деди.Като онази история:Детенце: Мамо, мамо - едни човеци са паднали в дупката.Майката: Казва се `едни хора` моето дете.На следващия ден детенцето: Мамо, мамо - днес само един хор е паднал в дупката.
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия който успеят по някакъв начин да вземат пари по тази програма веднага ще си купят нови коли.Със сигурност!

Спонсорирани публикации