Национализмът – минава за млад, мил, секси

Албанското националистическо движение има над 80 000 фенове във Facebook
Обновена: 28 май 2012 14:53 | 28 май 2012 13:20, Елка Василева
57
Национализмът – минава за млад, мил, секси
Национализмът си симпатизира с популизма и в кризисно време се радва на добра конюнктура. Снимка: архив, Reuters

Той минава за млад, мил, секси и прокламира себе си с агресивни модерни средства. Думата е за национализма, който си симпатизира с популизма и в кризисно време се радва на добра конюнктура - особено в Източна Европа, пише Дойче веле.

Томислав Николич, новоизбраният президент на Сърбия, минаваше в миналото за екстремист и отявлен враг на Европа. Сега той обещава, че ще продължи проевропейския курс на страната.

Журналистът и публицистът Саша Илич дълбоко се съмнява в искреността на новия държавен глава. "Неговата политика ще бъде в крайна сметка продължение на досегашния му светоглед. За това говори неговото минало като член на гвардията на Воислав Шешел. Николич участва във военните действия срещу Хърватия, защитава Ратко Младич и бленува за Велика Сърбия", заяви Саша Илич на проведената неотдавна в Тутцинг конференция "Национализъм и популизъм в Югоизточна Европа".

Илич критикува и досегашния проевропейски президент Борис Тадич, който никога не е бил готов на компромиси по косовския въпрос. И до днес Сърбия отказва да признае независимостта на своята бивша провинция. С политиката си Тадич всъщност винаги е насърчавал националистическите чувства на сърбите. Много сръбски интелектуалци отдавна предупреждават за опасността тази политика някой ден да предизвика рязък завой на дясно в сръбското общество.

80 000 фенове във Facebook

В много държави в Югоизточна Европа обещанията на популистите придобиват почти фантастични измерения. Създаденият наскоро албански съюз "Aleanca Kuqezi" настоява например за въвеждането на албански паспорти за всички етнически албанци в Косово, Македония, Южна Сърбия и Черна Гора и се опитва да наложи великоалбански икономически протекционизъм.

Подобни цели преследва и албанското движение "Самоопределение" в Косово, което междувременно е представено и в парламента. Двете движения се радват на симпатиите на много млади албанци благодарение на ефективното ползване на социалните мрежи в интернет, казва Стефани Швандер-Сивърс от университета "Roehampton" в Лондон.

"Великоалбанският национализъм минава за млад, мил, секси и често бива прокламиран чрез агресивни и модерни средства", споделя Швандер-Сивърс, която е експерт по албанските въпроси.

Албанското националистическо движение вече има над 80 000 фенове във Facebook. Най-голямата опозиционна партия в Албания - социалистическата има едва 25 000 привърженици в социалната мрежа.

Колко важна роля играе интернет за популярността на екстремистите показва и възходът на ултрадясната унгарска партия "Йобик", която от две години е и в парламента. "Партията се възползва от съществуващите нагласи в унгарското общество. Тя спечели популярност и в медиите, като въведе темата за ромската престъпност", казва Арон Бузогани, изследовател от университета в Шпайер.

Безпомощни медии

Партията "Йобик" борави с митични елементи и непрекъснато подчертава единството на унгарската нация. Същите отличителни белези се забелязват и в други популистки движения в Югоизточна Европа. Много често медиите са безпомощни срещу националистическа реторика. Такъв е случаят с гръцката дясноекстремистка партия "Златна зора", казва журналистката от "Нойе Цюрхер Цайтунг" Елена Панайотидис. "Те често се появяват в сутрешни и вечерни блокове и човек има усещането, че говорителят на партията "Златна зора" направлява предаването, а не водещият журналист", казва тя.

Популистките движения имат една обща характерна черта. "В центъра на политиката им за идентичност стои народът, възприеман като хомогенна маса с морални атрибути, най-често насочени срещу корумпирания елит", твърди австрийският политолог Вернер Бауер.

Изкушението на популизма

Навсякъде съществуват екстремистки партии, казва Хайнц-Юрген Акст, вицепрезидент на дружеството за Югоизточна Европа. "Колкото по-голямо влияние придобиват екстремистките партии, толкова повече нараства и изкушението сред утвърдените партии да посягат към популистки лозунги", казва той. Във Франция например консерваторът Саркози умело заимства популистки теми от дясноекстремистката партия на Льо Пен. Докато в икономическо отношение всичко върви добре, десните настроения са приглушени. Но съществува опасност при следваща криза популистите да вземат връх.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Затова, както Той викаше, а те не слушаха, така и те ще викат, казва Господ на Силите, но Аз няма да слушам; а ще ги разпръсна като с вихрушка между всички народи, което те не познаваха. Така страната запустя след тях, нямаше кой да заминава и да се връща, защото запустиха плодородната земя."
53
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Захария 7:9-14Съдете справедливо и показвайте милост и състрадание всеки към брат си, не угнетявайте вдовицата, сирачето, чужденеца или бедния и никой от вас да не измисля зло в сърцето си против брат си.Но те отказаха да слушат, оттеглиха плещите си и запушиха ушите си, за да не чуват. Дори направиха сърцето си на камък, за да не слушат закона и думите, които Господ на Силите беше пратил чрез Духа Си чрез предишните пророци; поради което дойде голям гняв от Господа на Силите.
52
0
 
33
 
! Отговори
do 54 преди 11 години
Грешиш фрапантно !
51
4
 
31
 
! Отговори
БИЛГАРСКИ МЪУСУЛМАНИ преди 11 години
а православен билгарин млад сежи и мил имали? НЯМА!!!
50
0
 
36
 
! Отговори
Djimi преди 11 години
ALOOOO JURNALQTAA DE STE VIDQLI MIL FA6IZAM LUDI LI STE BRE I MIUSUILMANSKI OTGORE ZA KOGATO RABOTIE BRE BALGARI LI STE ZASRAMETE SE BRE LEVSKI V GROBA 6TESE OBARNE
49
1
 
35
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
NE ZNAM KOI E PUSNAL TAQ PORA4KOVA STATIQ NO NIE SE KEFETE TQ RABOTI SRE6TU BALGRAIQ I PRAVOSLAVIETO .AMERIKANCITE LANSIRAT TIQ 6IPTARI IISKAT DA UNI6TOJAT PRAVOSLAVNITE BALKANI NEIM VQRVAITE NA DEMOKRACIQTA ZA6TITAVAT NACIZMA I MASLINITE
48
1
 
34
 
! Отговори
галактика преди 11 години
Няма нищо по-хубаво от това човек да си обича държавата и да я защитава. Не е важно как ще бъде наречено - национализъм, популизъм, или каквото и да е. /мнението ми е попринцип/
47
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много лесно е да НЕ си националист, когато си богат, живееш в палати и вили по ривиерите, и се возиш, защитен от маймуни и всякакви *** и мюсюлмани, в джипове и скъпи лимузини!
46
0
 
32
 
! Отговори
Силвио Берлускони преди 11 години
Горе-долу същото изказване направи и Силвио Берлускони за другаря Баракий Хусейнович Обамовский...Точните му думи бяха:"Той е млад,мил,секси и има приятен слънчев загар".
45
1
 
38
 
! Отговори
Ние смеНаистина мили преди 11 години
млади и секси! Защо тогава ни ругаят, когато казваме истината за жителите на "Столипиново", "Аджисан махала", "Токайто", "Факултето" и т.н.?!Ние ги превъзпитаваме, те пищят, че сме искали да ги набием.Ние ги караме да учат, да работят и да раждат толкова деца, колкото могат да изхранят без да дрънчат помощи от хазната! Те обаче ни обвиняват, че им нарушаваме правата. Това, което се мъчим да ги убедим, че е правилно, било в разрез с традиционната им култура.
44
0
 
40
 
! Отговори
от 30 до 35 преди 11 години
Само ще добавя, че тук не става въпрос за мир ли ще е война ли ще е. Като имаш кърлеж ти го махаш. Нали? В момента *** паразитират в/у българския народ, а турците се опитват да ни претопят културно. Ти какво искаш? Да седим и да бъдем мачкани и да изчезнем ли? Твоята логика "Абе ние сами сме си виновни" е много невярна.
43
0
 
36
 
! Отговори
от 30 до 35 преди 11 години
Но ти и тези писали ти плюсове явно живеете в някаква паралелна държава, където всички имат равни права и "Ние лошите националисто-нацисти" подтискаме другите етноси. Истината за мен е съвсем друга - под натиска на политици, "правозащитни" организации и външен натиск в България има дискриминация срещу българите. Нямам намерение да ти излагам МНОГОто факти, които показват това, защото явно *** и турци са ти приятни и за мен си промит мозък и не виждам смисъл да споря с теб.
42
0
 
37
 
! Отговори
от 30 до 35 преди 11 години
Това че няма голяма раждаемост е от това, че българския народ тъне в мизерия. Ние плащаме и сметките на ***. Българския народ е дискриминиран в собственната си страна. И българите не са като *** да правят деца на поразия, които после да превръщат в просяци и да разчитат на социални помощи. Българите за разлика от *** се грижат за децата си. И когато за едно младо семейство е трудно да изхрани дори едно дете не можеш да очакваш да отглежда по 5-6 като ***.
41
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 42 има и такива , но има и други , които си работят в Германия , било то в строителството или в услугите , не забравяй че бяха част от Титова Югославия и докато ти тънеше в социалистическия рай на Тодор Живков те шетаха по Европа , познавам много шиптери и всики те имат роднини я у Немачко я у Швайцерско , не знам тогава кой е *** в цялата история.
40
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Жар птица , кой искаш да им е идол Путин или Елцин или може би Милошевич , въпреки че не знам защо точно Буш по скоро би трябвало Бил Клинтън , той ги освободи от сръбския национализъм.
39
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Албанците никой не ги има за нация, нито за народ в Германия. Не ги знаят къде са на картата, само знаят, че са "цу агресив"-много агресивни, защото албанската мафия минава за една от най-жестоките и безскрупулните след украинската. Не са много за завиждане.Толерастите са САЩ под диктатът на ционистите-банкери. На тях им е нужна слаба и разединена Европа. Смешно е да се твърди, че европейците, особено Германия толерира националистични и верски изцепки.
38
1
 
35
 
! Отговори
До 40 преди 11 години
Представям си да си имаха някой, като Уорлик. Сигурно щеше да му вдигнат паметник! Шиптъри, какво да ги правиш...
37
3
 
43
 
! Отговори
Жар Птица преди 11 години
Най-голямия герой във албания е БУШ,ПРЕДСТАВЕТЕ СИ го само,оня психопат е ИДОЛ на албанците,затова и те са ***.
36
0
 
31
 
! Отговори
bg преди 11 години
*** sorry e globalistko govedo.
35
0
 
35
 
! Отговори
bg преди 11 години
Ti si ovca i v dvata slu4aja-Nikoli4 ili mladi4.Ovca si tiiiii,ovcaaaaa.