Груевски към Борисов: За името ще решават македонските граждани!

Спорът за името ни е с Гърция, заяви македонският премиер
Обновена: 11 юни 2012 15:07 | 11 юни 2012 13:11, Елка Василева
453
Груевски към Борисов: За името ще решават македонските граждани!
Никола Груевски. Снимка: архив, Reuters

За името на Македония решение могат да вземат само македонските граждани – така премиерът на Македония Никола Груевски отговори на българския си колега Бойко Борисов, който каза, че на София не й харесва името Северна Македония, пише на сайта си македонската телевизия Алфа.

Груевски коментира изявлението на Борисов само в частта му, отнасяща се до НАТО и проблема с името, без обаче да каже нищо за обвиненията, че в последно време Македония непрекъснато предприема действия, които не са в духа на добросъседските отношения, посочва телевизията.

Още по темата

"Искам да приветствам позицията на Борисов, че Македония трябва да стане член на НАТО. Второ, ние отделяме много време и усилия за решаването на спора с Гърция и ще продължим да решаваме този въпрос. Открити сме за всички предложения от всички други държави, но накрая трябва да се намери решение, което ще е приемливо за гражданите на Македония на референдум", заяви Груевски.

Преди дни Бойко Борисов каза, че България не може да приеме име на Македония, съдържащо географско понятие, като например Северна Македония, тъй като може да има проблеми след това с териториални претенции.

"Когато има думичката "Северна" Македония и като знаем как обичат да коментират подобни теми, впоследствие могат да кажат, че Благоевград е техен. Аз не се меся в работата на други държави. Как ще се казва Македония, това си е тяхно суверенно право", заяви Борисов.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


453
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди време пак по подобен повод писах, че българската общественост, медии, правителство, политици и т.н. да наричат тази страна с истинското й име, а то е БЮРМ Бивша югославска република македония. Защото по време на Югославия беше създадена тази измислена държава. Македония никога не е била държава, а географска област на Гърция още от едно време. Това, че Тито и Москва създадоха от тази част на Балканите югославска република, която е била населена с 80 % българи, които в годините успяха да асимилират чрез терор и всякакви забрани от сръбските тайни служби до степен хората напълно да се сръбчеят и да мразят България не дава основание тази новоизмислена държава да има териториални претенции към България. Спомням си преди 20-30 и дори повече години как постоянно югославската република настройваше т.н. македонци срещу България и че Пиринска македония трябва да мине към тях! Тези наглеци продължават да плюят срещу нас, а от няколко години се опитват да променят историческата действителност и да си присвояват нащи национални и народни герои като техни! Твърдят, даже направиха голям паметник на Хитър Петър, бил македонец, присвоиха си Кирил и Методи и те били македонци, Самуил един от най-българските царе също твърдят, че бил техен цар, а не български. Просто наглостта и безочието им няма граници, но лошото е, че това не са само журналистически писаници, а се превърна в тяхна национална политика. Тъй като си нямат собствена история, крадат от нашата история и с цялото си нахалство ни обвиняват, че уж ние сме си присвоявали тяхната история, а те просто нямат такава! За това браво на Борисов и трябва даже още по-твърда политика срещу тези наглеци! Не заслужават никаква подкрепа за тяхното членство в ЕС и трябва да си останат БЮРМ, това е най-точното име за тая измислена република!
14
2
 
16
 
! Отговори
Бо преди 11 години
Ако продължават в същия дух, след време името на Македония ще е Източна Албания
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
жал ми е ,че имат такъв премиер.вместо да казват истината те лъжат за да крадът парите на хората.може утре да се казва и източна албания.ще поживееме и ще видиме.но тогава да не опрат до нас за признаване и подкрепа че вече се уср..............
12
3
 
23
 
! Отговори
Никакви компромиси к преди 11 години
Никакви компромиси към ФИРОМ !Да стават част от Албания и да млъкват, не искаме нито да ги знаем, нито да ги чуваме !
11
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Македония се управлява от предатели, плюли на собствената си кръв......един ден историята ще ги съди жестоко за предателство!
10
9
 
20
 
! Отговори
Българин националист преди 11 години
Ще изринем тази смешна държавица Македония!От нея ще остане само пепел и пръст, на която ще засеем картофи.
9
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Слабо ме интересува общо взето браво на Македонците поне референдум правят апропо сев България в Румъния ли се намира или границите очертават държавите ?
8
3
 
29
 
! Отговори
МД преди 11 години
Просто са им малко психиатрите на тия ***. Или не си пият редовно хаповете и им личи! И то много!!!
7
4
 
45
 
! Отговори
ПФУ! преди 11 години
МАКЕДОНЕЦ - Българин с объркано самосъзнание, говорещ сърбо-български, винаги недоволен, живеещ на територия която от древността е позната като Македоники...
6
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой знае ли какво е Скопие в момента - все едно сте в Дисни ленд, паметници, паметници, идиотщини, глупости, а само преди месец албанците викаха Алах е велик в центъра на Скопие и чупиха прозорците на Правителството
5
4
 
49
 
! Отговори
МД преди 11 години
Те макетата ще си решават за името - така е. Ама пък ние ще решаваме дали да го приемем или не... Гърците са в слаба позиция в момента в ЕС, но не и ние, така че макетата, ако имаха акъл колкото грахово зърно, щяха повечко да внимават какво правят и какво ни говорят... Ако имаха...
4
4
 
88
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЕВЕРНА КОРЕЯ НА БАЛКАНИТЕ, ТОВА ИМ Е НАЙ ПОДХОДЯЩОТО ИМЕ.......ПОМПОЗНИ, КИЧОЗНИ ПАМЕТНИЦИ НА ВСЯКА КРАЧКА, ИЗОЛАЦИЯ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ, КУЛТ КЪМ ИДИОТИЯТА И ИКОНОМИЧЕСКА РАЗРУХА - ТОВА Е ДЪРЖАВАТА НА Г-Н ГРУЕВСКИ
3
3
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"решение могат да вземат само македонските граждани". И след референдум,проведен през 2020 г. ще се казва Източна Албания...
2
4
 
79
 
! Отговори
Житан преди 11 години
За името да си решават макетата,ама за влизането им в европа ние ще решаваме!
1
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е пак сбъркахте, точно македонските граждани ги манипулират и лъжат яко от Правителството.......как да избират македонските граждани като им промиват яко мозъците постоянно......какви антични истории, какви Македонии.....горките хора живеещи в Македония.....подлагат ги на промиване на мозъците от малки и ги държат изолирани от света само и само заради някакви лъжи, за да не бъде Македония част от България......жалко, жал ми е за тях!

Спонсорирани публикации