Хелзинкският комитет Vs църквата заради скандален поп

Преди дни отец Евгений призова гейовете да бъдат бити с камъни
Обновена: 11 юни 2012 21:22 | 11 юни 2012 20:08, Красимир Ангелов
359
Хелзинкският комитет Vs църквата заради скандален поп
Църквата е против провеждането на гей парада. Снимка: Булфото

Българският хелзински комитет (БХК) поиска от Светият синод на Българската православна църква да се разграничи публично от думите на сливенския свещеник Евгений Янакиев, който призова за насилие над хомосексуалистите по време на гей парада в София в края на юни.

Преди дни в интервю за столичен вестник отец Евгеней призова цялото общество "да се противопостави по всякакъв начин срещу гей парада, който се готви".

"Затова призовавам днес всеки, който се счита християнин и българин. Замерването с камъни е удачен вариант", отсече тогава божият служител.

Изявлението му срещна остра съпротива от страна на правозащитниците, които изпратиха писмо до Светия синод.

Още по темата

"София Прайд" има история на нетърпимост и опити за саботаж на провеждането му. Първото такова шествие в България през 2008 г. стана обект на насилствени нападения от десни екстремисти и футболни хулигани, които успешно бяха осуетени от полицията. От тогава насам, вече четири години, столичната полиция охранява успешно участниците в шествието и подсигурява професионално тяхната безопасност. Така ще бъде и тази година", заявяват в писмото си от БХК.

"Въпреки това, изказваме възмущение и тревога от призивите на ставрофорен свещеноиконом Евгений за насилие. Не приемаме, че подобна позиция може да е носител на демократични, морални или християнски ценности. Призивът за физическо насилие към други човешки същества може да бъде израз само на нетърпими човеконенавистни възгледи", се чете още в становището.

От БХК отчитат, че изявлението на отец Евгений не само е позорящо Българската православна църква, но и е противоречащо на разпоредбите на Наказателния кодекс на Република България, във връзка с което ще бъде сезирана прокуратурата.

"Ето защо ние, долуподписаните организации, се обръщаме към Светия Синод, като настояваме категорично да се разграничи публично с официално становище от всякакви призиви към насилие спрямо участниците в „София Прайд“. Настояваме още за поведението на ставрофорен свещеноиконом Евгений Янакиев да бъде сезирано църковно съдилище по компетентност", завършва писмото на БХК и организаторите на "София прайд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
1
 
3
 
! Отговори
до 328 преди 11 години
аз пък съм завършил задочно за папа на римокатолическата църква! :)
235
4
 
1
 
! Отговори
До 325 преди 11 години
Случайно съм завършил богословие и Писанието претендирам да го познавам по-добре от теб. Но не ми се занимава с такъв като теб, който е дочул нещо то попове като този в статията.
234
2
 
15
 
! Отговори
Abv преди 11 години
за всички не е ли ясно, че този комитет е сбирщина от гнусни хора, занимаващи се с гнусни дела, като онази съдиика Мирослава Тодорова.
233
1
 
3
 
! Отговори
до Кънчопуткодеров преди 11 години
И аз какво да направя сега, като има гейове в Църквата? - Да се отрека от Христос ли? Еми стани мюсюлманин бе брато като не те кефят някои неща при християните щом ти е толкова крива Църквата заради гейовете. - Мен специално ме интересуват нормалните свещеници от Църквата. Няма да променя света и един живот имам, така че ще се живее въпреки гейовете! А ти ако си търсиш причина да не отидеш да се помолиш, може и стъпалата на храма да ги прецениш като много криви! :)
232
6
 
3
 
! Отговори
до 318 преди 11 години
Хей специалиста с цитатите от Библията:) Защо не цитираш и това, че Исус казва на едно друго място (което ти още не си намерил), че не идва да промени Закона, а за да го изпълни!? (а закона е даден в Стария завет както ти я ясно:) и както ти е ясно там става дума за наказанията с камъните и останалите неща) Хубаво си го цитирал това, но то е извадено от контекста на една конкретна случка и изводите са конкретни, а не общи. Чети Закона, той не е променен! :)
231
2
 
3
 
! Отговори
Кънчопуткодеров преди 11 години
Е то у Българската църква има най-много гейове,та сигурно на попа му е писнало от тях.Та си мисля,че за това сега попа призовава да ги бият с камъни,от зор е не е от добро!
230
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха ха ха! Българския хелзински комитет поставял условия на Църквата! :) - Каквато и да е това си е нашата църква, която ни е извела от тъмнината на еднни минали години и ни е запазила като нация, а Комитета е просто слуга на масоните, създаден и спонсориран от тях, който също трябва да ни изведе на едно място..! Който има ум да мисли, който не - да става толерантен и "цветен"!!
229
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
319 Защо да не я намесвам?! Нали от Св. Писание попа взема своите морални и човешки ценности.
228
4
 
11
 
! Отговори
djani преди 11 години
Не се ли разбра, че Хелзинкския комитет е рупор на световната плутокрация. От тези адвокати морал не търсете. Това население от 7 млрд. какво да се прави. Освен да се *** еднополово, за да няма деца. Явно и куробранките не са достатъчни. А мен гейовете не ме кефят. Аз съм си нормален. Защо да обръщам резбата?
227
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
318 Не намесвай библията! Никой от нас не е против тях, защото са различни. Напротив, те са си направо за съжаление.Всички сме категорично против да демонстрират това.Подкрепям свещеника, защото не искам детето ми да гледа извратеността им.
226
7
 
6
 
! Отговори
Библията VS Евгений преди 11 години
"Учителю, тази жена биде уловена в самото дело на прелюбодейство. А Моисей ни е заповядал в закона да убиваме такива с камъни; Ти, прочее, що казваш за нея?{...} А Исус се наведе на долу и пишеше с пръст на земята. Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е безгрешен нека пръв хвърли камък на нея.{...}А те, като чуха това разотидоха се един по един, като почнаха от по-старите и следваха до последните {...}" (Йоан 8:3-11)Сам да си прави изводи попа!
225
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като са толкова загрижени, БХК да помогне на тези хора да се лекуват. Това си е умствено отклонение, психично заболяване. Ако един луд се чувства , че е Айнщайн трябва ли да го изкараме на площада да парадира с изкривеното си мислене?
224
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никой нищо не налага насила, нито може да ти наложи сексуалната си ориентация. Тя нито се избира, нито се променя, защото е неделима част от идентичността на човека. Сексуалността не е блуза или панталон от магазина, за да ги избираш и сменяш. Заради догмите и предразсъдъците на западното християнство в миналото са били избити стотици хора и са горени на кладата велики умове като Жана Д'Арк, Николай Коперник, Галилео Галилей и пр. Това ли смутно време да се върне, тази ли църква?!
223
1
 
6
 
! Отговори
поп преди 11 години
ДО 308Онова е Стария завет! Има Нов завет, който довежда до съвършенство Стария:"Не съдете, и няма да бъдете съдени; не осъждайте, и няма да бъдете осъждани; прощавайте, и ще бъдете простени" (Лука 6:37)Или как можеш да речеш на брата си: Брате, остави ме да извадя съчицата, която е в окото ти, когато ти сам не виждаш гредата, която е в твоето око? Лицемерецо! първо извади гредата от своето око, и тогава ще видиш ясно, за да извадиш съчицата, която е в братовото ти око. (Лука 6:42)
222
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички тук големи християни и вярващи се изкарахте, за малко да ме убедите, че Библията ви е настолна книга сутрин и вечер. В тази държава има и невярващи или вярващи в други религии, различни от християнската. Будизмът, например, не е агресивен и не сочи никого с пръст, не анатемосва гражданите, защото са различни и не ги замеря с камъни.
221
4
 
4
 
! Отговори
вярвяща преди 11 години
Нашите попове не са чели Библията, а имат наглостта да се наричат -божии хора. Безбажници! Превърнахте вярата и църквата в бардак. Скъпи коли , златни ланци с крътове, скъпи заведения, разврат отвякъде. Сега когато се намери един , който да каже ,право куме в очите, скочиха ония от Хелзинския камитет. Кого защитавете ви бе? *** , *** разни. Нас трябва да ни защитавате,от набезите на крадливите ***. От ония извратените. Да правят каквото искат ,под юргана,а не да ни се натрапват.
220
9
 
4
 
! Отговори
Сокол преди 11 години
В Древна Гърция да си *** е било привилегия:) Сега тия нрави се завръщат отново...Църквата пък какво се обажда, след като при тях има най-много такива сбъркани сексуално и морално?!
219
4
 
18
 
! Отговори
vlady преди 11 години
Браво на свещеника! Крайно време е да се въведе задължително смъртно наказание с максимално съкратена процедура тричленка и публично изпълнение за особено опасни престъпления срещу обществения морал - хомосексуализъм, травестити, проституция, просия, запис, процудиране, разпространение, публично излъчване, публично изпълнение, композиране и писане на текстове на чалга.
218
1
 
26
 
! Отговори
дискримиран преди 11 години
Ей ,вие от този Хелзински комитет,нуждая се от вашата подкрепа!Ходя на работа, плащат ми 300лв. возя се в автобуса ,плащам си билетчето ,*** не.Без билет мен ме глобяват ,тях не.Плащам ток ,вода, данъци -те не. Нямам собствен дом ,ако се самонастаня някъде ,да строя нещо,изгонват ме, глобяват ме- тях не. Излиза ,че аз съм потърпевша от всякъде.Искам да ме защитите. Искам да не работя и да получа социални. искам дом. да не плащам нищо ва само да получавам. Чакам!
217
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Извикаха Лота и му думаха: де са човеците, които дойдоха при тебе да нощуват? Изведи ни ги да ги познаем... Тогава Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от Господа от небето, (Битие 19:5, 24)Толкова за това какво пише за педерастите в Библията...