Древна Тракия – родоначалник на средиземноморската митология?

Излиза нова книга на Димитър Попов
12 юни 2012 16:04, Петя Славова
11
 Древна Тракия – родоначалник на средиземноморската митология?
Снимка: ИК „Изток-Запад”

Древнотракийските митове и легенди традиционно са смятани за част от елинската митология. Вероятно това се дължи на факта, че тракийското небе се населява силом от същите божества, които обитават планината Олимп, макар и под променени имена. Известният траколог проф. Димитър Попов опровергава тези твърдения в новата си книга „Приказна Древна Тракия”, защитавайки тезата, че древнотракийските митове не са съставна част на гръцката религия и митология, а нейни предшественици.

Богата на архетипи и образи Древна Тракия притежава много лица. В нея могат да се различат черти на минойския и на ахейския свят, но тя предразполага към паралели и с типологическите модели от ирано-кавказката и от малоазийско-анатолийската етнокултура. В дадени моменти Древна Тракия напомня до голяма степен и на типичната и добре позната Елада. Вероятно това е една от причините мнозина да не разграничават ясно тракийските от древногръцки митове и легенди.

В „Приказна Древна Тракия” Димитър Попов успява да разграничи местното от гръцкото като обяснява защо и как се пренебрегва възможността легендите да са наистина тракийски, а не елински и именно местните култове и митове да са усвоени по-късно от южните ни съседи. Попов защитава твърдението си като отбелязва, че е много по-вероятно древнотракийските митове да са в основата на древногръцките. Доводът му е, че в процеса на приемане и преосмисляне на едно наследство и традиции и на тяхното пречупване през собствения идеологически мироглед, те загубват първоначалната си същност и се променят до неузнаваемост. Попов допълва, че гърците постъпват по същия начин и с приспособяването на идеи, влияния, заемки и умения от цялото Източно средиземноморие.

„Приказна Древна Тракия” има за цел не само да посочи разликата между елинските и древнотракийските митове и легенди, но и в контекста на живата действителност на преден план да изведе тракийските легендарни и митологични образи. Към безценното количество енциклопедична информация и прекрасна аргументация книгата прибавя и чудесно приложение със снимков материал, който разкрива огромна част от тракийското културно наследство.

Попов е професор, доктор на историческите науки към Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Води лекции в областта на античната история и култура. Неговите тесни и специализирани изследвания се отнасят до културните взаимодействия в средиземноморския свят и до религиите на индоевропейците, в частност на траките. Автор е на редица монографии, сред които великолепното и радушно прието миналогодишно издание „Траки. Исторически и културен обзор”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: митовелегендибогове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Galina преди 10 години
До Терес Точно така - никой не смее да каже че гърците са едни обикновени крадци на история и артефакти. За митологията - то е ясно - крали са, та се отплеснали! Що ли ми приличат на едни други...дето също много обичат крадат чужда история и да я представят за своя - евреите!
10
0
 
0
 
! Отговори
Mirko Grgić преди 10 години
Naravno da je profesor u pravu. Ja već 20 god. uvjeravam javnost da su Grci ukrali NAŠU povijest. Povijest naroda od Jadrana do Rusije. Hrvati, Srbi, Makedonci, Crnogorci, Albanci, Bugari, Rusi, Bjelorusi, Ukrajinci, Poljaci, Česi, Slovaci i Slovenci potomci su Trojanskog naroda, a drevna Troja bila je na prostoru današnjeg Skadra u Albaniji. Središte svih zbivanja u ratu Trojanaca i Grka događalo se oko znamenite tvrđave ROZAFA. Poslije pada Troje Trojanci su bježali svojim savezni
9
0
 
15
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 11 години
ТРАКИЯ - земята на Българите! БЪЛГАРИ=ТРАКИЙЦИ!
8
0
 
0
 
! Отговори
див преди 11 години
Що - теб нещо те е страх ли...
7
2
 
13
 
! Отговори
ew преди 11 години
Браво!п.с. какви са тия коментари бе? Като не сте запознати с нещо не е задължително да си давате неадекватните мнения.
6
2
 
17
 
! Отговори
Шуман Зергер преди 11 години
Хм, това е доста интересна и основателна хипотеза всъщност.
5
17
 
2
 
! Отговори
ее преди 11 години
Браво професоре само трябва да допълниш че тракия е владяна от македонците и всичко ще се подреди по македонската история:} Случайно да е получил проф. титла др.Хонориз - Стоичков ???? :};}:]
4
2
 
17
 
! Отговори
Терзиев преди 11 години
Адски адекватни са доводите на проф. Димитър Попов, страхотен материал!
3
2
 
32
 
! Отговори
Терес преди 11 години
Браво на професора! Най-накрая някой да посмее да каже, че така наречената древногръцка митология е заемка от тракийската митология. Истината е, че гърците са се довлекли от северна африка и всичко са си присвоили.
2
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С тая Тракия стаахме като македонците. Запрете се малко бре !
1
9
 
8
 
! Отговори
reee 1 преди 11 години
колега хората тук пишат за митология какъв герб какъв овчаров каква газ какви 10% те гонят????Това с газта е схема на РОвч.А за горе написаното този професор сигурно е бил на специализация в Македония.

Спонсорирани публикации