Само три партии сигурни за парламента – ГЕРБ, БСП и ДПС

Коалиционното управление изглежда неизбежно, отбелязват от "Афис"
Обновена: 13 юни 2012 14:56 | 13 юни 2012 14:15, Красимир Ангелов
303
Само три партии сигурни за парламента – ГЕРБ, БСП и ДПС
Само три партии са сигурни на следващия парламент. Снимка: Булфото

Само три партии – ГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни за следващия парламент, сочи социологическо проучване на "Афис".

Данните са от представително за страната изследване, при което са интервюирани 1010 пълнолетни български граждани през периода 9 - 12 юни 2012 г.

Според социолозите на по-ниско ниво избирателна активност - ГЕРБ на практика възстановява електоралния си потенциал от изборите през 2009 г., като се преизчислят данните спрямо потенциалните гласуващи.

БСП също е възстановила напълно потенциала си и е прибавила около 3% над това, което получи на предишните парламентарни избори.

Според проучването ако няма непредвидими събития е ясно е, че следващото управление на страната ще бъде в коалиционен формат. Той ще зависи основно от това около коя от двете водещи политически сили – ГЕРБ и БСП ще се завърти коалиционната вихрушка от страна на по-малките партии, твърдят социолозите.

От останалите партии на този етап потенциал за успех демонстрира единствено учредената от Меглена Кунева формация "България на гражданите".

Следва да се вземе предвид, че стартовият ресурс на тази партия е много добър и пред нея има цяла година за развитие и разширяване на влиянието, отчитат ог "Афис".

Именно бъдещата партия на Кунева е довела до интересни размествания в политическото пространство.

Най-силно от появата й страдат двете формации в разпадналата се "Синя коалиция" – СДС и ДСБ. От друга страна, част от разочарованите десни избиратели са обърнали поглед към НДСВ, което като че ли за пореден път възкръсва царската партия.

Според проучването на "Афис" НДСВ е стигнала СДС по подкрепа и подсказва наличие на стартов потенциал, който би могъл да я направи желан коалиционен партньор.

Най-важните въпроси пред жълтата партия е дали ще успее да сложи граница между себе си и новата формация на Меглена Кунева, както и да не допусне жълтите избиратели да изтекат в посока на по-рекламирания проект на тяхната бивша съпартийка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
14
 
6
 
! Отговори
akud преди 11 години
тази статия е на станишев, личат си бледите му мечти
207
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
a zashto tezi partii ne se zabraniat izobshto ,daite vlasta na naroda izmenici vsichki ste za pandelata predateli dolni oligofreni boklyci .
206
10
 
11
 
! Отговори
Десен преди 11 години
Пълна пародия са тези платени проучвания, как пък въднъж за толкова години мен никога не ме питаха. Мята прогноза е БСП и ГЕРБ с почти равни позиции не се наемам да кажа кой ще е първи, все пак везните с малко, но клонят към ГЕРБ, 8-9% за Кунева, 6-7% за ДПС, СДС 4-5%. Друг едва ли ще влезе в парламента. Ключа за коалцията ще го държи Кунева и тъй като тя се определи за дясна най-вероятната коалиция ще е ГЕРБ-КУНЕВА-СДС. Запомнете това което ви казах и ще си говорим след време.
205
5
 
2
 
! Отговори
азз до комунистите преди 11 години
абе,дрогари,символа цвете в ръчичка,от къде пеоизхожда?бг или франция?питам че незнам!
204
3
 
28
 
! Отговори
случаен преди 11 години
Може да ре редите на опашка да ми пишете минуси. Преи години в България , дойде един френски певец , комунист от френската компартия. Навалица. След години този човек каза: НЕ ИСКАМ ДА СЪМ ПОСЛУШНИК НА НИКОЯ ПОЛИТИЧЕСКА РЕЛИГИЯ!!!ЩЮ Всеки де може да палите свещ пред иконата на своя политически лидер. И пак няма да мръднеме от последното място в Европа за трите години. И още по зле ще ставаме. Кунева е гадна крадла. А неговата Цветелина от закуски ли стана милардерка,а???*** нация.
203
13
 
9
 
! Отговори
съгласен преди 11 години
Иаз така си мисля.Била е еврокомисар, има доверие на елита от ЕС. Че що поканиха нея, а не Борисов , да американският вицепрезидент и руският външен министър? Това не е случайно.
202
14
 
6
 
! Отговори
случаен преди 11 години
Не зная нищо ново за Кунева , което да не сте го писали. Нищо нова. А в нашата служба са луднали по нея?Явно си струва.
201
11
 
9
 
! Отговори
micki преди 11 години
NIKOGA POVE4E BSP ILI TROINATA KRADIZIA. KOITO GLASUVA ZA TQH ILI SE E OBLAJIL ILI E NAPALNO KVALIFIZIRAN ZA PSYHODISPANSERA.
200
1
 
5
 
! Отговори
азз до Михайлов преди 11 години
забрави шивачките и криминалните подрастващи!а,и наркоманите!
199
13
 
20
 
! Отговори
123 преди 11 години
Мисля,че ще е по добре без ГЕРПП.Това са най не компетентните циркаджии-пожарникари,физкултурници,министри намерени по кръстовища,с фалшиви дипломи и т.н и т.н
198
8
 
6
 
! Отговори
азз преди 11 години
до незнам си кой!може светьо да няма потенциал за водене,ама като гледам досегашните водачи,потенциално съсипаха народа!не искам гласа ми,да отиде при мафиотите!може да не влезне в парламента,витковата партия,гласът ми да не е за престъпниците!
197
12
 
8
 
! Отговори
Различен преди 11 години
Като гледам коментарите и си мисля че врагове не ни трябват. Пак някакви безмислени спорове комунизъм-антикомунизъм. Държавата си отива, но ние продължаваме да *** клона на който седим. Кукловодите добре си вършат работата - ето сега новия проект на М.Кунева. Така ли не разбрахте скъпи сънародници, че не трябва да се гласува за никой от тези, които вече бяха във власта! Казвате няма алтернатива, а аз казвам, че има алтернатива и тя се казва НФСБ!!! Истинската патриотична партия!
196
5
 
20
 
! Отговори
Денерис преди 11 години
кунева е бай-голямото разочарование за народа, пролича си колко е продажна и непочтена оше когато беше евромоисар.,
195
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До юли 2013 г. има доста време и ГЕРБ може да се разпаднат и после да изпаднат и от парламента както се случи с НДСВ.
194
10
 
18
 
! Отговори
Кукловод преди 11 години
Единственото сигурно е, че българите ще обеднявате все повече, защото всичките сте кухи кратуни и чуждопоклонници. Мързеливи сте, злобни сте и все чакате някой да ви оправя наготово. Затова ще ви друсат яко и ще ви свалят и гащите от за*ника без да направите нищо, за да се защитите.
193
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кога НАП и прокуратурата ще проверят всички такива агенции,социолози и други индивиди за да се види какви пари се въртят там???Иначе от партии ми писна,вече не съм ***,за АТАКА ще гласувам и за никой друг!!!
192
2
 
19
 
! Отговори
Цецо преди 11 години
Светата троица! Как така и Кунева не е посочена от безпристрастното жури като сигурен подгласник? Нима е пропуснала да си плати абонамента към социологическите агенции...
191
0
 
19
 
! Отговори
цик преди 11 години
Който си продава гласа за тройка кебапчета, бира и 20 лв. заслужава да умре от глад и в пълна мизерия.
190
1
 
14
 
! Отговори
Мдаааа... преди 11 години
Кунева се явява като върхът на подмола .
189
2
 
11
 
! Отговори
Михайлов преди 11 години
Цената, която плаща и ще плаща страната ни за подобни корумпирани, некомпетентни, объркани и на моменти неграмотни правителства и политици е твърде висока, а последиците - опасни. България е на път да се превърне окончателно в коридорна държава с обслужващи функции, населена от спасяващите се поединично индивиди, сред които на мъжете се одрежда задължението да са основно охранители и сервитьори, а на жените се вменява правото да са главно камериерки и жрици на любовта (най-меко казано)..

Спонсорирани публикации