Новият шеф на БАН е за съкращенията

Преглед на печата за 14 юни 2012 година
Обновена: 14 юни 2012 08:41 | 14 юни 2012 08:02,
27
Новият шеф на БАН е за съкращенията
Акад. Стефан Додунеков. Снимка: БТА

Новият председател на Българска академия на науките акад. Стефан Додунеков е привърженик на съкращенията в БАН.

Той заяви пред "Класа",  че привличането на млади хора да работят у нас за родните институции и фирми не е проблем само в областта на академичната кариера, а национален. При това сериозен. Жизненият стандарт, който може да си осигури един човек, започвайки академична кариера, никак не е конкурентен. И това е бил най-сериозният въпрос.

Още по темата

"Ние сме силно заинтересовани от подготовката на следващата генерация изследователи. Българските университети също са заинтересовани. Но досегашното обучение във висшите училища е насочено тематично. Няма насочена подготовка на изследователи. Един академичен изследователски университет би бил идеално място, в което да се подготвя тази следваща генерация. Покрай навлизането в определена тематика, хората да се учат как се правят научни изследвания“, казва Додунеков.

„Не продаваме БДЖ на всяка цена“, пък заяви пред "Труд" Емил Караниколов - шеф на Агенцията за приватизация.

Забавянето на приватизационната процедура той обяснява с обстоятелството, че дружеството е било в забранителния списък за продажба и агенцията не е имала какъвто и да е поглед върху него.

„Дружеството не е малко. Не искаме приватизация на всяка цена и на всяка цена няма да продадем
дружеството. Точно и ясно трябва да знаем какво продаваме, на каква цена и какви са условията ни към инвеститорите. Те трябва да ни представят график на вложенията си за 3-годишен период", обяви Караниколов.

„Искаме държавно рамо за българското“, заявява пред „Стандарт“ Стелиян Стоянов - учредител на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители в Генерал Тошево.

По думите му старите проблеми в земеделския бранш си остават.

Няма безакцизно гориво за земеделието, а то поскъпва, няма яснота за националните доплащания до 2014 година, както и позиция за общата селскостопанска политика за периода 2014-2020 г.

Мултинационалните компании ежегодно натискат нагоре цените на семена, торове и препарати, машини и консумативи. Натискът е огромен, а правила няма.

„Искаме правила и устойчиво развитие на агросектора. Този сектор е локомотив в българската икономика, но и отрасъл, благодарение на който всяка нация просъществува. Ние имаме кауза - приоритет на българското земеделие, осъществено от български земеделци, и недопускане на унищожаването, замърсяването и похабяването на плодородната българска земя“, посочва Стоянов.

174 000 собственици на имоти в София догодина може да плащат по-високи данъци и такси, съобщава "24 часа". Увеличението за най-масовите жилища - 60 кв. м, ще е с 30 лв. за панелките и 40 лв. за сградите, ново строителство.

Поскъпването за 15% от столичани е заложено в проекта за ново данъчно зониране на града, представен вчера от заместник-кмета по финанси Дончо Барбалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Galabin_Boevski преди 11 години
Трябваше да изберат кучето! Все пак е доктор...
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ водят БАН и БДЖ към ликвидация.
18
1
 
3
 
! Отговори
Б преди 11 години
Едни ги съкращават, а други си вдигат заплатите!!!Ама то какво да очакваме от неграмотно правителство, в което постоянно гърмят скандали?Не можем да се оправим с проблемите със съдебната система, ама с науката можем!Историята показва, че диктатът или единовластието имат за цел да унищожат науката, защото неграмотна нация по-лесно се управлява!
17
1
 
2
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 11 години
Естествено нали е назначен от ГЕРБ,а тези управляващи не обичат науката.
16
2
 
16
 
! Отговори
Учен до 13 преди 11 години
А възрастните, при цялото ми уважение към годините им, е добре да придобиете малко чуство за мярка, добре е да преценявате кога да се оттеглите с достойнство, за да може младите да ви запомним с добро. И не знам ние от какво ядем, но специално в научните среди всички пред-пенсионери и вече пенсионери лежите на гърба на младите. Бутате се във всички проекти, ама нищо не работите по тях, само хонарарите си чакате, а кой работи, а!! Хайде да не си отварям устата че.......
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всъщност на държавата наистина не й трябват учени. Трябва да се отварят училища за масажисти, *** и друг обслужващ персонал. - Това са бъдещите планове на държавите на които България слугува и на които нашите политици, начело със Супермена лижат задниците!
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко,ти си пич,съкрати държавата и изгони българите-само ти и твоите мутри ще останат......пардон извинете и твоите приятели-анадолците и ромеите...!!!
13
3
 
2
 
! Отговори
от 7 преди 11 години
Подкрепям 12
12
8
 
4
 
! Отговори
12 преди 11 години
Младите е хубаво да формирате малко трудови навици, че вече 23 години само ядете от приватицзацията и нищо не можете да произведете! Само претенции за заплати, ама трябва да работите малко!
11
3
 
26
 
! Отговори
Учен преди 11 години
Аз пък съм за това, пенсионерите в БАН да бъдат пенсионирани и да не заемат места за млади хора. Какво е това безобразие, станали по на 70-75 години още се натискат да работят, че и ръководни длъжности да заемат. Е толкова ли нямаше по-млад човек да този пост бе!!!! Как не се наядоха тея пенсионери! Пенсиите им са повече от заплатата на един млад учен, който евентуално има семейство и деца. Нахални до безобразие!!!!!!!!!!!!
10
3
 
2
 
! Отговори
до 8 от 7 преди 11 години
Нормално е човек да допусне грешка, била тя и правописна:)
9
2
 
5
 
! Отговори
До Ангелов преди 11 години
Би било редно техните заплати да са по-големи от твоята, защото ти си неграмотен.
8
4
 
5
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
Ей, след РЗС, АТАКА, СДС "пробиха" и БАН - действат като комунистите от БКП веднага след Девети. Всички партии от правителството на ОФ се оказват предателски и овчия народ гледа "умно", пък после ...яко стригане и клане. Добре правят герберите, дано имат и втори мандат, че да свършва веднъж завинаги с тази сбирщина от дребни душици наричащи себе си български народ. Цял живот търпи и се подлага да го стрижат още. Нека здравеопазването ще избие пенсионерите, а правителството ще се "погрижи" за дру
7
2
 
2
 
! Отговори
7 преди 11 години
Като ти гледам правописа, то правилно ненавиждаш по-умните от теб:)
6
6
 
3
 
! Отговори
Ангелов преди 11 години
Трябва да се направи профилактично съкращение, защото там сигорно има хора като в завода където работя който са назначени по семейна линия и незнаят за какво си получават заплатите. Да не говорим,че тяхните заплати са по високи от моята.
5
7
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Съкращавай Бойко, червените мастити професори и академици... - дай им пътя към парковете да играят шах и табла... - то те и за това не стават!!!...
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съкращаваййй! Трябва да има пари за двойните заплати на чиновниците! Боко се оплаква от ниска заплата и затова си докарвал от амфетки:) Ако му е висока заплатата щял да води "борба" с амфетките
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали за това са го сложили та - да забие последния пирон в ковчега на българската наука.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че нали това беше целта на смяната - съкращения! Друго си е да останат чиновниците по министерствата и милиционерите:)))
1
4
 
22
 
! Отговори
Егати преди 11 години
Съкратете БАН, и без това бюджета за кучетата е по-голям. А, както гледаме по новините, има ли голям бюджет, има и големи резултати. Ето, кучетата са все повече и повече по улиците, хората се превръщат в застрашен вид. Очаквайте: Професори в БАН поради недохранване станаха бавно подвижни. Охранени и тренирани във фитнес кучета изядоха всички професори и оглавиха българаската наука. Ново водещо изобретение - самовъзстановяващ се кокал ! Бойко, защо гласувах за тебе, Бойко ....