Чалгата губи влияние, БГ поп-ът с шанс да излезе от кризата

2012 е една от най-интересните за родната сцена
Обновена: 8 авг 2012 15:06 | 8 авг 2012 13:22,
305
Чалгата губи влияние, БГ поп-ът с шанс да излезе от кризата
Преслава все още държи фронта в попфолка. Снимка: Dnes.bg

2012 година се очертава като една от най-любопитните в новата история на българската музика. Настъпват сериозни размествания в пластовете, които до голяма степен ще определят развитието й през следващите няколко години.

Попфолкът е в криза, която няма нищо общо с икономическата. Независимо какво ни убеждават представителите на този жанр. С всеки изминал месец влиянието на тази музика намалява, което е повече от естествено, и ще заеме своята нормална ниша.

Ако някой бърза да отвори шампанското в чест на залеза на чалгата, обаче бърка. Това е жанрът, в който се инвестират най-много средства, изпълнителите се радват на най-много участия, сравнително добри приходи, разполагат с шест телевизионни канала. Клубовете, където се пуска тази музика, са най-рентабилни на пазара. 

Няколко музикални поколения израснаха предимно с попфолка, като основна заслуга затова имат певците, продуцентите и всички музиканти извън лекия жанр.

Той се разрастваше благодарение на тяхното бездействие. Дори имаше един момент, в който фолк продуцентите бяха напът да завземат и поп сцената. Защото срещу себе си имаха певци, които творят песни, които да се харесат на тяхната компания. Или пък създаваха претенциозни парчета, които били разбираеми от интелигентната аудитория.

Ако някой дръзнеше да направи комерсиално парче, веднага бе обявяван за чалгар.

Създаваше се усещането, че българската поп музика е някаква елитарна, извънземна, за хора с IQ над 150. А всъщност с две думи си беше кръгла нула.

Поп певците са тези, които се радват на най-голям медиен комфорт, но когато имаш една песен за година, просто се превръщаш във фалшив герой от екрана, печатната или интернет медията.

Кризата в попфолка обаче е в своя пик. Тя е логична, защото жанрът се наводни с много безобразни изпълнители, които се представят за "звезди". И тук вината е на продуцентите. Цедката е твърде широка, а всяка девойка, решила да става известна, идва с някакви пари и започва да се върти по музикалните телевизии. Решени са да изживеят своята петминутна слава или да си намерят богат мъж, независимо че с микрофон в ръка са бедствие.

В същото време има и изпълнители, които са 10 години на сцена, но защо - и те самите не знаят. Нямат хитове, слушат ги предимно роднините, но продължават с някакъв неясен ентусиазъм. Май единствено да си чешат егото.

Друга причина за отлива на публика от попфолка са самите песни. Гюбеци и елементарни текстове може да са подходящи за дискотеките след полунощ, но основната аудитория не е по сепаретата и с право критикува, че жанрът се връща с 10 години назад.

В същото време при поп музиката се забелязва възход, големите хитове на лятото са именно там. "Дим да ме няма" на Графа, Бобо и Печенката, "Почивни дни" на Криско, "Сама" на Лилана, "Кой ден станахме" на Ангел и Моисей, "4321" на Рафи са само част от парчетата, които се въртят нонстоп. Дори фолк клубовете възвръщат една позабравена схема и започнаха да канят поп певци за участия. И е пълно.

През последните години свежите попълнения в попа бяха единствено от телевизионните предавания, като тази година трябва да отличим участниците от X Factor. Няма как да правим някакви генерални оценки, тъй като практиката през годините сочи, че те са на сцената година-две и после "дим да ги няма".

В хип-хопа също се надигат, имат вярна и многобройна публика, но трябва да признаем, че този жанр винаги е бил на приливи и отливи. Къде обективно, къде не, рап певците са най-онеправдани в медиите и техните парчета се разпространяват предимно в интернет.

Българите се определяме като рок нация, но май сме поклоници на чуждата музика. Готови сме да заделим по 100 или 200 лева за концерт или фестивал, но трудно вадим 5 лева, за да видим родна група.

За съжаление българската рок музика все още трудно излиза от клубната сцена, въпреки че има страхотни групи. Голяма част от бандите не искат да напуснат ъндърграунда, някои търсят късмета в чужбина. Като цяло обаче публиката не е толкова близко до музиката им, особено в по-малките градове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
32
 
9
 
! Отговори
xaxa преди 11 години
Правите се всичките на важни, ама като идете на дискотека с приятели какво слушате ??? Метъл? Друсате гюбеците на песни на Преслава и после сигурно се правите,че не сте били там :D:D
221
10
 
2
 
! Отговори
do 252 преди 11 години
towa koeto wie smeshnicite koito ne slushate chalga prawite se naricha zavist.. ti prosto ne pari i si prevuzmogvash fakta che az si imam pari pravq si kefa po chalgotekite na moreto a ti si stoish u vas s vmirisanata kosa
220
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ooooh Tiger TigerDo you have the doughDo you have the dou-U-u-u-Uu-u-ughPretty chicks for you
219
0
 
10
 
! Отговори
Минчо Карабатаков преди 11 години
Очакваше се, то и без това чалгарите се чудят кво' да откраднат от Сърби, Гърци, Турци, че даже и Румънци. Крайно време е БГ изпълнителите да спрат да се оплакват, а да започнат да натискат още повече!!!Ще добавя, че и на чалгарите им е писнало във всяко парче да присъства фразата "ай-ле-лей-лей" хахахахах
218
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз друга музика освен чалгата не признавам друго пиене освен ракията не пия и друг строй освен комунизма за мене няма
217
1
 
13
 
! Отговори
Ozzzy до № 240 преди 11 години
Ако може да се видиш отстрани колко си жалък, ще ти приседне. Да, аз съм рокаджия, отдавна не нося дълга коса, но рока е менталност (ти не я разбираш тази дума, сигурен съм), свобода, ... Искам да протегна ръка и да те изтегля от блатото в което си затънал, но твоя случай изглежда е безнадежден.
216
2
 
10
 
! Отговори
Nosferatu до 231 преди 11 години
Иска ти се всички да я слушат, но все още се намират интелигентни хора :) Чалгарче... Така най-обичам - да се намери някой, който да ви натрие носа на всички, да се почувствате ***, заради поведението ви и "музикалния ви вкус" и почвате да леете омраза с кофи :) Yeah, I'm loving it
215
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само Азис а и оня да не забравя с мустачките Милко ли беше
214
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според едни речници чалгата е термин, обозначаващ субкултура в България и Македония в края на 90-те години на 20 век, според други това е популярната развлекателна музика в България.Според "Urban Dictionary", цитиран от Lifestyle.bg, чaлгата е "не особено приятна музика, създавана от слабо интелигентни "творци", пристрастени към нискокачествен алкохол.Създава се предимно за хора от ромски произход (***) и леки момичета (***), а песните са с безсмислени текстове, които не казват абсолютно нищо."Освен определението, на сайта е публикуван и част от текст на чалга песен: "Oh bathroom, oh joy the village bathroom is the greatest joy!" (в превод "Ох баня, ох кеф, селската баня голям кеф.")Разбира се ние също сме впечатлени от богатия словесен речник на поета, създал тази така емблематична песен за страната ни.Днес той може да бъде малко по-щастлив, защото успехът му премина извън граница и "творчеството" му ще бъде четено от всички хора, които искат да разберат какво значи "чалга" и проверят думата в "Urban Dictionary".
213
14
 
0
 
! Отговори
до 231 преди 11 години
написал си го дълго, написал си го с цитати - БРАВО! Но защо не каза за какво пее един рапар, да не би те да не използват думи като(секс,*** и т.н.) Всеки да слуша каквото му е на сърце - но всички плюят по чалгата - ама всички я слушат и ти 231 я слушаш тая гнусна чалга която оплю в своето изказване
212
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вече в света има много изследвания,за вредата на някоя музика-като такива са посочени,рапа,чалгата и др.Академик Н.Левашов също е говорил ,че последиците ,особено при младите хора са необратими.Слушането на неподходяща музика ,води до частичното разрушаване на астралното тяло на клетките.Разрушават се горноастралните структури,които при младите хора са в процес на развитие.По Дискавъри също показаха,вредата за човешкото здраве от неподходящата музика.
211
0
 
7
 
! Отговори
От Nosferatu до 240 преди 11 години
Ти явно виждаш свое олицетворение в чалга индивидите, за които говори UK. Съжалявам, но това ти е диагнозата. Спешно вземи мерки, защото никога не е късно да се излекуваш от мазното в съзнанието ти :)
210
3
 
27
 
! Отговори
s преди 11 години
Дано тази помия скоро изчезне .
209
2
 
7
 
! Отговори
Nosferatu преди 11 години
UK, благодаря ти, че си събрал всички истини на едно място и всичко написано е много добре структурирано. Според това колко минуса ще получиш ще разберем колко чалгаджии четат статията и коментарите :)
208
2
 
29
 
! Отговори
diavolcheto преди 11 години
Заглавието на публикацията стопли сърцето и душата ми!Очаквам с нетърпение и следващото заглавие, което да бъде: " Чалгата окончателно бе обезглавена! ".
207
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Веско Маринов е изготвил хит за Башар Асад,но се колебеае дали да го издаде защото не знае дали той ще се задържи на власт
206
20
 
1
 
! Отговори
do #239 преди 11 години
ti qvno si ot rokadjiite kade nqmat sobstven jivot s dulga vmirisana kosa uvi nqma da ima skoro diskoteki za vas shtoto ne ste hora.. chalgotekite nqma da zatvorqt chalga do sutrinta i tva e
205
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички чалга-парцаляци,мазни *** и други ***,които се наричат музиканти и певци трябва да се разстрелят!!!
204
3
 
2
 
! Отговори
До 233 преди 11 години
Хаха, къде го тества IQ-то бе? Сигурно с онези *** тестове които искат да протиш СМС, а въпросите са като "Кой е текущия президент на РъБЪ".Много си помирисвал тест на МЕНСА. Я сега кажи сега колко минумума от IQ за МЕНСА Интернешанъл :)?
203
3
 
16
 
! Отговори
do 221 преди 11 години
Секса продава всичко, дори лай*о в целуфан и понеже чалгата е такова те са принудени да я продават чрез секс !!!

Спонсорирани публикации