Бунтовниците в Либия екзекутирали верни на Кадафи

"Хюман райтс уоч" се съмнява, че диктаторът е убит в престрелка
Обновена: 17 окт 2012 15:06 | 17 окт 2012 14:55, Елка Василева
61
Бунтовниците в Либия екзекутирали верни на Кадафи
Бунтовниците са убили десетки от бойците на Кадафи в хотел край Сирт, твърди "Хюман райтс уоч".Снимка: архив, Reuters

Има доказателства, че либийските бунтовници са екзекутирали множество бойци, верни на Муамар Кадафи, и вероятно самия диктатор след превземането на родния му град Сирт миналата година. Това заяви правозащитната организация "Хюман райтс уоч", цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Муамар Кадафи и синът му Мутасим са заловени в Сирт два месеца след превземането на Триполи. Правозащитната организация оповести днес доклад, описващ последните часове от живота на Муамар Кадафи на 20 октомври 2011 г. В него са събрани доказателства, че милиции от Мисурата са заловили и обезоръжили хора от силите, придружаващи диктатора, и са им нанесли жесток побой.

Още по темата

Според "Хюман райтс уоч" бунтовниците са убили десетки от бойците на бившия либийски лидер в хотел край Сирт, което по оценка на организацията е било най-голямата документирана екзекуция на задържани лица, извършена от силите, борили се срещу режима на Кадафи при конфликта миналата година.

"Доказателствата сочат, че опозиционните милиции са извършили масова екзекуция на най-малко 66 заловени членове на конвоя на Кадафи в Сирт. Също така изглежда, че те са отвели в Мисурата Мутасим Кадафи, който е бил ранен, и са го убили там. Нашите разкрития поставят под въпрос твърдението на либийските власти, че Муамар Кадафи е бил убит в престрелка, а не след залавянето му", каза представител на организацията.

В доклада "Смъртта на един диктатор: кърваво отмъщение в Сирт" правозащитната група е събрала доказателства, включващи направени от бунтовници записи с мобилни телефони, интервюта с бунтовнически командири и оцелели бойци от придружавалите Кадафи сили.

На един от клиповете се виждала голяма група заловени членове на конвоя на Кадафи, които били обиждани и малтретирани от бунтовниците. "Хюман райтс уоч" е установила с помощта на снимки, направени в болничната морга, че най-малко 17 от задържаните, виждащи се в клипа, са били по-късно убити в хотел "Махари" край Сирт.

Екип на организацията е посетил мястото, където придружавалите Кадафи бойци са водили последна битка с бунтовниците на 20 октомври 2011 г., и са открили над 100 тела на хора, повечето от които са загинали в сражение. По-късно екипът намерил в хотела разлагащите се трупове на най-малко 53 души, някои от които били с вързани зад гърба ръце. Телата на други загинали били открити преди това от техни роднини, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
7
 
! Отговори
ДО коко преди 11 години
Абе не знам защо Кадафи го набедихте за приятел на Руснаците. Той им беше даже конкурент и противник. Него го предадоха френскитеи американските му приятели, защото либия беше станала твърде влиятелна и искаше да определя цените.
50
9
 
3
 
! Отговори
коко преди 11 години
А братушките защо гледаха безмълвно крушението на своя приятел..?През 1913 година по време на междусъюзническата война Русия въпреки договора за военна помощ не се намесва когато Румъния напада България.Безрезервната вяра в Русия довежда България до първата национална катастрофа.И век след това страдаме от последствията на руското двуличие.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щ.долар е дотолкова обезпечен доколкото е обезпечена използваната тоалетна хартия с кафяв цвят по-нея даже и по-малко.За това братя българи вие в момента работите -не да обзпечите лева, а безконтролно напечатания щатски долар, дето не е вложено абсолютно нищо в него освен хартийка.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Na bivshi chlenove na bkp,respektivno na tehni deca i vnuci da im se nalozhi dozhivoten berufsverbot.asocialna paplach!
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблемните организации са се -творения на сащ и това са NAFTA,НАТО, ЕС, СВЕТОВНАТА БАНКА, МВФ и ЕЦБ.Последните 4 ги използуват с икономически и финансови инструменти да крадат от другите народи и държави, като основен двигател играе печатането на необезпечения с абсолютно нищо щатски долар който се печата от частната печатница FED.И така тъй като е необезпечен за да го обезпечат те крадат ресурси /петрол, газ и т.н./ и всеки който оперира с тяхната валута е окраден /труда му и т.н./с вашия труд
46
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Slushajte kvo she vi kazha: dolu komunizma!Da zhivee zapada! Juhu!
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Vsichko,sazdadeno ot komunistite v bg do 44-ta e gadnoTova e fogma
44
1
 
5
 
! Отговори
Адам Смит преди 11 години
Добре са подредили кучетата - до стената и с автомата...а тук същите тези кучета ги дават по ТВ7
43
2
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
MRAZQ AMARIKANCITE VAV VSI4KITE IM FORMI
42
2
 
2
 
! Отговори
Chuk преди 11 години
OSHTE EDIN GVOZDEI V KOVCHEGA NA PROSLOVUTATA ZAPADNA "DEMOKRACIJA". RAZBERETE CHE "KOMUNIZAM" I "DEMOKRACIJA" E EDNO I SASHTO NESHTO I TO NE SAHSTESTVIDA VSE OSHTE DNES PRI HUMANOIDITE , NIKADE PO ZEMJATA , VSICHKO E DEMAGOGIJA. "KOMUNIZMA" E DEMAGOGIJATA NA MARX, ENGELS I LENIN , "DEMOKRACIJATA" E DEMAGOGIJATA NA KAPITALIZMA
41
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРОСТО НЕНАВИЖДАМ АМЕРИКАНЦИТЕ И ВСИЧКИ ТЕХНИ ***...
40
1
 
3
 
! Отговори
коко преди 11 години
USA Patent N&1 Democrat maker...
39
1
 
8
 
! Отговори
до 41 от славянин преди 11 години
По страшен от либерастко-толерастко-демократичният тероризъм в света няма и не е имало! Хаосът в целият свят днес го доказва по-най-безспорния начин!
38
1
 
19
 
! Отговори
славянин преди 11 години
А кога ще съдят ''демократите'', които унищожиха българската икономика, армия, селско стопанство, образование, здравеопазване, наука и култура от 10. 11.1989г, насам!?
37
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А, кога ще съдят тези, които от 1944 до 1989 продадоха на Кадафи оръжието, с което той изби и постави в нищета и страх собствения си народ?
36
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А, кога ще съдят тези, които от 1944 до 1989 създадоха, развиха и упражняваха най-зловещия бич в историята на България - комунистическия тероризъм?
35
1
 
9
 
! Отговори
до 39 преди 11 години
ти,гейберче ли си само или малоумно такова?
34
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А, кога ще съдят тези, които от 1944 до 1989 ограбиха българската хазна, а с откраднатото днес се гаврят с обикновения българин, гледайки го нагло и иронично от пиедестала на комунистическата олигархия?
33
0
 
2
 
! Отговори
ДО 29 ОТ СЛАВЯНИН преди 11 години
Анонимко, и друг път съм ти казвал да изтрезнееш и да се детоксикираш от дрогата, която те докарва до тези ментални халюцинации! Освен това си твърде *** за да пробуташ на някого халюцинациите си!
32
1
 
7
 
! Отговори
до 35 от славянин преди 11 години
Думата ''бунтовници'' трябва да се изписва ''ислямистки терористи''! А на USA не им дреме не само за посочените от теб, но не им дреме и за собствените им поданици след като от 15 години са ги подложили на ГМО диета водеща до тумори, автоимунни заболявания и стерилитет! Типично по ''демократски'' и ''хуманистки''!

Спонсорирани публикации