Харитонова призна: Токът е по-скъп, отколкото трябва

Поевтинее ли токът обаче, поскъпва парното
Обновена: 4 юни 2013 15:55 | 4 юни 2013 11:37,
128
Харитонова призна: Токът е по-скъп, отколкото трябва
Снимка: БТА

Цената на електрическата енергия е по-висока, отколкото трябва, призна председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова.

Заради кроссубсидирането поевтинее ли електрическата енергия обаче, ще поскъпне парното, допълни още тя, цитирана от агенция „Фокус“.

Припомняме ви, че служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев посочи кроссубсидирането като сериозен проблем за енергетиката.

Премахването на тази практика беше използвано в предложената промяна за ценообразуването на енергийния микс.

Методиката беше представена в края на миналата седмица, като идеята тепърва ще бъде дискутирана.

Евгения Харитонова заяви още, че тепърва предстои понижение на цената на соларните панели в Европа заради навлизането на китайски продукти. По този начин ще поевтинее и електричеството, произведено от фотоволтаиците.

Тя обаче смята, че в страната вече няма свободни мощности за фотоволтаични и вятърни централи.

Това становище се потвърждава и от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който е направил предложение за изграждане само на водни централи и централи за биомаса в някои райони на страната.

Харитонова коментира още и становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), според което има дискриминация към производителите на топлинна енергия. Според председателя на ДКЕВР това касае наредбата за топлоснабдяване, чийто автор е Министерството на икономиката и енергетиката.

Относно идеята за индивидуални договори между потребителите и топлофикациите тя коментира, че това ще наложи промени в Закона за етажната собственост.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
5
 
2
 
! Отговори
b преди 10 години
това че носим тъй наречените софиянци на гърба си е още от преди демокрацията не знам само като измрат още 2 поколения оная работа ли ще ми ядат
85
1
 
3
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
До обeктивенПрав си човече. Но не забравяй, че в София софиянци почти не останаха.
84
7
 
8
 
! Отговори
обeктивен преди 10 години
Taя зима - шопите на студено!И без това си го заслужават - те ни натресоха Бог Буда Ленторез! Избраха си престъпник за кмет, после ни го натресоха на цяла България! На студено! От къде накъде баба ми на село ще плаща с пенсийката си парното на софиянци?
83
4
 
8
 
! Отговори
strephen преди 10 години
СПОРЕД ДНЕШНА ИНФОРМАЦИЯ, В ГРАДОВЕТЕ ЖИЛИЩАТА СА 5 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ В СЕЛАТА! Т.Е. ОКОЛО 5.3 МЛН! ЯСНО Е, ЧЕ ТЕЦОВЕТЕ СА В ГРАДОВЕТЕ! ПОЧТИ СЪМ УБЕДЕН, ЧЕ ПАРНО СЕ ПОЛЗВА В НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 20% ОТ ТЕЗИ ЖИЛИЩА - Т.Е. ОКОЛО 1 МЛН! КАК Е ВЪЗМОЖНО, 6 МЛН ЖИЛИЩА В БГ - Т.Е. ПОТРЕБИТЕЛИ Е ЕЛЕКТОРМЕРИ Д АПЛАЩАТ ПАРНОТО НА 1 МЛН ЖИЛИЩА????!!!! АМИ КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА ДА ПОСКЪПНЕ ПАРНОТО? НИМА ДЯДО И БАБА НА СЕЛО ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ПАРНОТО НА СОФИЯНЦИ???!!!!!!!!!!!!!!!
82
6
 
12
 
! Отговори
енергетик преди 10 години
ЦЯЛА БЬЛГАРИЯ ЗАЛОЖНИК НА ПАРНОТО НА ШОПИТЕЕ ЗА ДА ИМ Е ГОТ ДА ПЛАЩАМЕ СКЬП ТОК ЗА ДА СЕ ТОПЛЯТ ШОПИТЕ!!! ИМА И ПАРАДОКСИ И ЛЬЖИ. ЛЬГАХА НИ ЧЕ ТОКА ОТ ГАЗОВИ ЦЕНТРАЛИ Е ЕФТИН, ЛЬГАХА ЗА ВЕИ И ФОТОВОЛТАИЦИТЕ. НА ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА Е ЯСНО ЧЕ НАЙ-ЕФТИН Е ТОКА ОТ АЕЦ СЛЕДВАН ОТ ВЕЦ И ТЕЦ ОСТАНАЛОТО Е ЛЬЖА. ЗА ДА ИМАШ КОНКУРЕНТНА ПРОДАВАЕМА ПРОДУКЦИЯ В СВЕТА ТРЯБА ТОК ОТ АЕЦ!!! ОСТАНАЛОТО Е ЛЬЖА И ПАК ЛЬЖА! ИЛИ КОЛОНИАЛНА ПОЛИТИКА!
81
0
 
5
 
! Отговори
До Гешев преди 10 години
Това е така от много време. Топлофикация София има когенериращи мощности и заради това се води ВЕИ производител и получава една "скромна" цена от около 210лв за МВ ч. При което хората защо да правят продукт в който да калкулират цената на топлоенергията и ел. енергията като нещо произведено от един исходен продукт и да намаляват цените. По изгодно е да не правят топлоенергия и да продават само скъпата когенерация. Честито на печелившите които са всички понеже тази енергия влиза в енерг. микс.
80
1
 
7
 
! Отговори
факт преди 10 години
С гласовете на: Слави Бинев, Филиз Хюсменова, Станимир Илчев, Ивайло Калфин, Евгени Кирилов, Владко Панайотов и Антония Първанова, Европейския парламент прие резолюция за увеличаване на дела на зелената енергия. Преценете си сами от кои партии са тези европарламентаристи.
79
2
 
4
 
! Отговори
Наглост преди 10 години
Егати наглостта...Аз приднавам,че Ви бъркам в джоба и Ви крада, но така ще бъде защото в противен случай трябва да крадат други....
78
4
 
16
 
! Отговори
гешев преди 10 години
демек, цяла българия ще плаща скъп ток, за да могат само софиянци да ползват евтино парно?!
77
3
 
3
 
! Отговори
До Румен от пост 61 преди 10 години
Господине, не че нещо но най скъпият Вятърничав ток в България е не повече от 191 лв. по договор. След като се вземат 10% за такса достъп и разни други налози тази цена пада и повече. Да започнем от това 191 - 19,1 =171,9 лв. Цена която е равна на тази от Мариците(частните) но е постигната без грам въглеродни емисии. Да не казвам, че произведената енергия на генератори с кафезен ротор е 140 лв(най-високата) и това без да махна такса достъп. Много ви моля не спекулирайте с вятърната енергия.
76
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо тези които не ползват парно трябва да плащат ток за компенсирането на други които ползват парно.Това го няма никъде по света.
75
0
 
10
 
! Отговори
Махайте парното! преди 10 години
Оставете топлата вода и махайте парното. При наличие, че не ползвам парно плащам 50 лв. за двустаен сградна инсталация. А отоплението ми зимата с климатик - една стая е 50 лв. Писна ми да плащам за нещо, което не ползвам!
74
0
 
7
 
! Отговори
сизиф преди 10 години
в по-голямата част от България се използва електричество като средство за отопление или собственно локално парно и т.н. Мисля че София все още не е България и мисля чее парното няма чак толкова да поскъпне така че не виждам къде е проблема в поетиняването на тока.
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не си ли подадете оставката ще ви я поискаме ние.
72
1
 
2
 
! Отговори
Иван преди 10 години
До 77Че толкова плащаме за 2.5-те милиарда куб. метра природен газ! А това са ВСИЧКИ топлофикации."Зелен"! съм, ама от яд!
71
2
 
9
 
! Отговори
гост5 преди 10 години
Задайте си въпроса защо някои хора толко се натиска да се построи АЕЦ БЕЛЕНЕ ,не че толко им пука за хората а ще падне голямо крадене до като се построи.И си гарантират десетки години за напред също да скубът и крадът.
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По думите на шефката на ДКЕВР Евгения Харитонова за покриване на зелената енергия тази година са нужни около 1.2 млрд. лв.
69
0
 
2
 
! Отговори
strephen преди 10 години
До Одисей 1ОСКЪПЯВАНЕТО МОЖЕ ДА Е С 0.01 СТ, НО ТОВА Е НА КВ.Ч!!!! ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ЕДНО СЕМЕЙСТВО ИЗРАЗХОДВА ОКОЛО 1000 КВ.Ч ЗИМНО ВРЕМЕ - ТОВА ПРАВИ 10 ЛВ В КРАЙНАТА СМЕТКА!!! НЕ ТЕ ЗНАМ ДАЛИ 10 ЛВ ЗА ТЕБ Е МНОГО ИЛИ МАЛКО, НО ЩЕ ТИ КАЖА, ЧЕ С 10 ЛВ ЕДИН ЧОВЕК СЕ ХРАНИ НОРМАЛНО ЗА 1 ДЕН!!!! ДРУГОТО Е ТЕОРИЯ, КОЯТО НЯМА НИКАКВО ОТНОШЕНИЕ КЪМ РЕАЛНОСТТА!!! ТАКА ЧЕ УВАЖАЕМИ - НЕ МИ ГОВОРИ ЗА ФАКТУРА, А ГЛЕДАЙ ПОРЯДЪЦИТЕ!!!
68
0
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
не са проценти ,а лв на киловат -----------------------------------------73 Съжалявам Г-жо Дякова , но на Квч са точно 0,0111 лв по ф-ра на ЧЕЗ , което в зависимост от дела на дневното и нощното потребление на даденото домакинство са между 5 и 7% или на 100 лв сметка между 5 и 7 лв , съгласен съм , че всеки лев е нужен особено когато го няма , но при всики случаи това си е мизерия щом като говорим за такива числа. Въпроса е в доходите и тяхното реално повишение .
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Одисей 1, Виждам че сте образован човек и най-добре е да спрем до тук. Ако дискусията ни продължи, ще е досадно за форумците. Мисля че по-голямата част тук избиват или комплекси или изпускат "парата" от ежедневните проблеми. А " Кризата " е тема, която се преекспонира от политиците за оправдание пред електората.

Спонсорирани публикации