Харитонова призна: Токът е по-скъп, отколкото трябва

Поевтинее ли токът обаче, поскъпва парното
Обновена: 4 юни 2013 15:55 | 4 юни 2013 11:37,
128
Харитонова призна: Токът е по-скъп, отколкото трябва
Снимка: БТА

Цената на електрическата енергия е по-висока, отколкото трябва, призна председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова.

Заради кроссубсидирането поевтинее ли електрическата енергия обаче, ще поскъпне парното, допълни още тя, цитирана от агенция „Фокус“.

Припомняме ви, че служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев посочи кроссубсидирането като сериозен проблем за енергетиката.

Премахването на тази практика беше използвано в предложената промяна за ценообразуването на енергийния микс.

Методиката беше представена в края на миналата седмица, като идеята тепърва ще бъде дискутирана.

Евгения Харитонова заяви още, че тепърва предстои понижение на цената на соларните панели в Европа заради навлизането на китайски продукти. По този начин ще поевтинее и електричеството, произведено от фотоволтаиците.

Тя обаче смята, че в страната вече няма свободни мощности за фотоволтаични и вятърни централи.

Това становище се потвърждава и от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който е направил предложение за изграждане само на водни централи и централи за биомаса в някои райони на страната.

Харитонова коментира още и становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), според което има дискриминация към производителите на топлинна енергия. Според председателя на ДКЕВР това касае наредбата за топлоснабдяване, чийто автор е Министерството на икономиката и енергетиката.

Относно идеята за индивидуални договори между потребителите и топлофикациите тя коментира, че това ще наложи промени в Закона за етажната собственост.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
10
 
! Отговори
гост5 преди 11 години
До rumen221Какъв АЕЦ Белене какви 5 лева.Ти работил ли си в Козлодуи знаеш ли какво крадене става там,аз не искам с мой пари да се прави поредната АЕЦ и Р.Овч. и подобни като него да лапат милиони.Аз се върнах от Козлодуи преди 5 дни и мога да ти кажа че това е най голямата хранилка за определени 2 фирми надната е на Руман Овчаров а другата на Ковачки.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
О 67 най-големите фотоволтаици са на Ц.Бориславова и Ц.Минев и на други хора с които ББ няма нищо общо.Е може би 50% от фирмите но нищо.
64
2
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 11 години
67 в областа на ВЕИ се занимават над 3000 фирми повечето малки , със сигурност има и на депутати има и на олигарси , има и на ЕРП-та за това никой нищо не казва , но в енергийни сектор са възможно най безобидните и наистина ще има масови фалити
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това парното в българия е такава разсипия и безмислено хабене на ресурси,че не виждам какво му е лошото да се занули окончателно!?
62
0
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 11 години
62 съгласен съм че е преждевременно , знаете ли какво беше 2008-2009 особено след като избухна кризата и строитеството умря , останаха само инвеститорите във ВЕИ и понеже процедурата е първо подсигуряваш земя , второ сменяш статут и трето СКЛЮЧВАШ ПРЕДВАРИТЕЛЛЕН ДОГОВР С ЕРП за присъединяване и изкупуване , защото ти трябва по някакъв начина да си направиш бизнес-плана за инвестицията , нали теглиш кредити и после на края строиш лошото е че трябваше до 2020 да бъдат 16% а те влязоха още 2012
61
0
 
9
 
! Отговори
гост5 преди 11 години
До неверикА ти защо не обърнеш внимание че повечето ВЕИ са на депутати от БСП.
60
0
 
6
 
! Отговори
макето преди 11 години
до 65 у европата на дръва се греят само богаташите а ся сериозноя мислим дека и ракията е по скъпа откокото требе а за виното да не думаме
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Егати майтапЪТ ?Отиваме в Европа ,а още се греем с дърва ...?
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дУ румен 221Румба ,..питай ---ДПС/БСП ,защо ЗАСЕКРАТИХА ---договорите ?Защо се правиш на щур??????????????????
57
1
 
3
 
! Отговори
Natural Dialectics преди 11 години
Продължавайте да шикалкавите , ще ви поевтинее живота.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Одисей 1,Господине, не искам да споря с Вас, защото сте пристрастен към ВЕИ. Сам казвате че са построени 900 МВТ . Всеки нормален човек би си задал въпроса, ЗАЩО СА ИНСТАЛИРАНИ ТЕЗИ 900 МВТ ВЕИ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО. Там е разковничето на проблема.Несъответствие на доходите с изкуствено наложените високи цени. Би трябвало да има равновесие по въпроса.
55
8
 
10
 
! Отговори
rumen221 преди 11 години
ПИТАМ ДКЕВР- Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува ЧАСТНИЯ вятърничев ток, за 25 години на цена от 79 ст., а да отказва ДЪРЖАВНИЯ от АЕЦ-Козлодуй, струваща само за 4,4 ст.?- По Евродиректива трябваше до 16% да е от ВЕИ РЕАЛНО Е 25% - ЗАЩО?- Защо се изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-1 и 3 за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ-2 за 6,5 ст. А ГЛАДНИТЕ БЪЛГАРИ КУПУВАТ ЦВЕТЕЛИНКОВ "ФОТО" ТОК ЗА 75 СТОТИНКИ, СРАМ И ПОЗОР - "ДА" ЗА АЕЦ-БЕЛЕНЕ (Ток със себестойност 2,42 ст)! - ИСКАМ 100% ОТ КОЗЛОДУЙ И ОТ МАРИЦА-2 (ЕВТИН ТОК) ЗА ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР!!!.
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Баш ме боли за парното!
53
1
 
11
 
! Отговори
rumen221 преди 11 години
БНТ: " Панорама",08.04.2011г- Борисов:" - Ако послушаме сините и се откажем от "Белене", отиваме на Арбитражен съд в Париж. 2017г. спира 5-ти реактор на "Козлодуй" и Русия не удължава срока му, 2019-спира 6-ти, пак няма удължаване.- Токът поскъпва 18 пъти. - Икономиката загива. - Трябва да внасяме ток от Турция, а мен ще ме съдят за национално предателство."- ЕДИН ПЪТ И БОКО ДА Е ПРАВ (МАКАР, ЧЕ СЪЩИЯ СЛЕД ОБЯД СЕ ОТРЕЧЕ ТРИ ПЪТИ!)
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко ще си признаете вие мизерници долни!!!
51
0
 
14
 
! Отговори
БГ преди 11 години
ВСИЧКИ ПАРТИИ ЛАПАТ ОТ ОБЩАТА БАНИЦА НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА И НА ПРАКТИКА ПРОИЗВЕЖДАМЕ ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО КОНСУМИРАМЕ ,НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ И ПЛАЩАМЕ ТОВА НЕЩО ЗАРАДИ СКЮЧЕНИТЕ ДОГОВОРИ ,НО ВСИЧКИ СИ МЪЛЧАТ,А НИЕ ТЪРПИМ,ДОКОГА?
50
1
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 11 години
48 не съм в грешка проверете си последната фактура на ЧЕЗ примерно , точно 0.01111 ви е оскъпяването заради Зелената енергия , колкото до договорите те са в следствие на Европейската директива 2020 целящи стимуллиране на ВЕИ затова има защитена цена за изкупуване и дългосрочни договори , тази цена се регулира от националните регулатори и всяка година се коригира , проблема не в цената я в това че влязоха изведнъж 900 Мвт и покрихме критерии който трябваше да покриеме едва след 8 години
49
2
 
7
 
! Отговори
7 преди 11 години
Дърта ***, какво ми дреме на мен за парното?? Който иска да го ползва да си го плаща изцяло
48
1
 
11
 
! Отговори
БГ преди 11 години
ДКВЕР ДА СИ ГЛЕДАТ РАБОТАТА ,А НЕ САМО ДА ЛАПАТ ПАРИ И ДА ДАВАТ МЪДРИ ИДЕИ,ЗАЩО НЕ СЕ ПРЕРАЗГЛЕДАТ СТАРИТЕ ДОГОВОРИ С ТЕЦ-ОВЕ И ВЕЦ-ОВЕ И НЕ С ПРЕДЛОЖИ ПРИРАВНЯВАНЕ КЪМ ЦЕНАТА НА ТОКА ОТ АЕЦ?КОГАТО ИМА КОНКУРЕНЦИЯ С АЕЦ И ТЕЦ БОБОВДОЛ И ЦЕНИТЕ ЩЕ ПАДНАТ ,ЗАРАДИ 2000 РАБОТНИКА В МИНИТЕ СЪС ЗАПЛАТИ 3-4000ЛВ,СТРАДА ЦЯЛ НАРОД И ПЛАЩА СКЪП ТОК,ЩОТО ВИДИТЕ ЛИ ПЛАШЕЛИ СЪС СТАЧКА ,АМИ ДА ПЛАШАТ И НИЕ МОЖЕМ ДА ПЛАШИМ,ПЛАЩАМЕ НЕЩО КОЕТО НЕ КОНСУМИРАМЕ
47
4
 
11
 
! Отговори
Одисей 1 преди 11 години
Проблема ви не е в това , че сметката ви е 200 лв , а би могла да бъде 180 лв , друга не би могла да бъде , проблема ви е , че Работната ви заплата е примерно 500 лв а може и по-малко , друго щеше да бъде , ако взимахте 2000 лв и пенсиите бяха 1500 лв , сърдете се на комунизма , преди 60 години бяхме по-напред от Гърция сега те дори и в криза са в пъти по-добре от нас.Само, че продължавате да си гласувате за бившите комунистите от БСП/к/, които дори не крият , че са последователи на онез

Спонсорирани публикации