Политиката вън от ВУЗ-овете, зове министър Клисарова

"Не може да подчиняваме образованието на политиката"
Обновена: 30 окт 2013 16:30 | 30 окт 2013 16:30, Веселина Йорданова
83
Политиката вън от ВУЗ-овете, зове министър Клисарова
Министър Анелия Клисарова. Снимка: БТА

Образованието е над политиката. Не може да подчиняваме образованието на политиката, напротив,  политиката трябва да е подчинена на образованието, заяви ресорният министър проф. Анелия Клисарова по повод продължаващата студентска окупация в Софийския и други университети в страната.

"Висшите учебни заведения не са място за политика, те са място за образование, но нека уважаваме мнението на всички млади хора", допълни министърът.

Клисарова отново заяви, че студентите имат право да изразяват своята гражданска позиция.

Още по темата
"Живеем в демократично общество и трябва да дадем възможност и на другите студенти, които искат да учат, да бъдат в аудиториите", изтъкна още тя.

Министерският съвет прие днес Стратегия за намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система. Срокът й на действие е до 2020 г., а целта, заложена в нея, е делът на отпадналите от училище да спадне до 11% при 12,5% през 2012 г.

Около 4000 са отпадналите от училище ученици през миналата година. Малко над 600 от тях са отпаднали заради слаб успех, а мнозинството по социални и семейни причини, отчете министърът.

Правителството актуализира и списъците на защитените и на средищните училища в България.

Към досегашните 127 защитени училища са добавени нови девет. Те са в селата Добромирка, Коритен, Габрово, Пасови, Калище, Дрен, Върбина, Габра и Бояново.

За защитено се определя държавно или общинско училище, което, ако бъде закрито, поне 10 ученици в задължителна училищна възраст ще пътуват на не по-малко от 20 км до най-близкото друго училище.

Статут на защитено придобива и училище, което, ако бъде закрито, неговите ученици няма да могат да се обучават в най-близкото средищно училище поради липсата на капацитет и невъзможност да бъдат изпълнени здравно-хигиенните изисквания в него.

Защитените училища получават всяка година допълнително финансиране. В законопроекта за държавния бюджет за 2014 г. за тази цел са предвидени 5,530 млн. лв.

Правителството одобри и актуализация на списъка на средищните училища за 2013/2014 г., с която от него отпадат осем от вписаните и се включват нови 11 средищни училища от 10 населени места в 10 общини.

Така общият брой на учениците в новите средищни училища е 2039, като 394 от тях са пътуващи.

С направената актуализация общият брой на средищните училища за настоящата учебна година става 796. Те се намират в 646 населени места на 238 общини.

Средищните училища са посещавани от общо 199 747 ученици, като пътуващите до 16-годишна възраст са 45 181 деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
13
 
! Отговори
Ben-Adam преди 10 години
Не може да подчиняваме образованието на политиката"*******************Ако неможе да подчиним образованието на политиката, ще подчиним политиката на образованието за да има най сетне някакъв ред в твзи стрвна.Поспожо Клисарова знаем че вашата варварска политика най добре властва изолирана от образованите хора ! На вас ви трябва *** народ и *** които ви помагат повече да крадете и тъпчете българския народ ?Всяко нещо има своя край ! Крайно време е и за вашия край на грабежи и лъжи !
44
1
 
11
 
! Отговори
:) преди 10 години
Когато не ви изнася зовете да излезе политиката от висшите учебни заведения. Защо не зовяхте за това в годините, когато политиката влизаше в учебната програма още от 3-ти клас?
43
2
 
9
 
! Отговори
en taro adun преди 10 години
Мас от прасе и власт от комунисти се взима само с дране. ОСТАВКА!
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
какво ли ще измъти накрая Орешарски то голям зор голямо чудотака се е вкопчил че оттърване нема --ще векува в премиерското кресло
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
оставка бе гад
40
3
 
14
 
! Отговори
en taro adun преди 10 години
ОСТАВКА! Ами ние точно това правим, подчиняваме политиката на образованието, образованите хора казаха НЕ на олигархията. ОСТАВКА!!!!!
39
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Клисарова, НАПУСНИ! ВЪН!
38
0
 
4
 
! Отговори
До 37 преди 10 години
До АнонименАма не си прав! Ние всички сме слуги на нашите политици! Просто живеем в такава държава! И понеже не можем или не искаме да променим нещата са такива каквито са!Ние им плащаме заплатите и всички облаги! Ако нещо се случи между политик и обикновен гражданин, в 100% от случаите пешкира обира гражданина!Ако на някой политик отрочето направи някой гаф, това е невинна постъпка направена заради младостта на невинното създание! Ако някой обикновен гражданин сгази лука - това е рецидив ...
37
1
 
9
 
! Отговори
versaux преди 10 години
Припарили Ви под краката, червени *** и *** трипери !?!?!? Още малко и ще ви припари и под заниците.... Треперите??? Нали, защото .... си спомняте недалечното минало, когато точно студентите Ви еб***х@ м***м***т@ ! ! ! ! !
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
когато трябва да гласуват ,студентите трябва да са политически активни,но когато те трябва да изразяват виждания,мнения и оценки за вашето управление-тогава нямат право?!?!? ОСТАВКА!!!!
35
0
 
8
 
! Отговори
Правилно преди 10 години
"Не може да подчиняваме образованието на политиката"Правилно, трябва да подчиним политиката на образованието! Това е единствената надежда страната да тръгне на някъде. Жалко ако не го разбирате, още по-жалко ако не искате да го разберете. Във всички случи си търсете друга работа.
34
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
ВИЙ ,ОТНЕХТЕ ЗЕМЯТА И РОДИНАТА НА НАШИТЕ ДЕЦА! ВИЙ 24-ГОДИНИ ГИ ПРОГОНИХТЕ ОТ РОДИНАТА! ПРОДАВАТЕ НА ПАРЧЕ ,ТИХОМЪЛКОМ НА МЮФТИЙСТВА,НА ТУРСКИ И АРАБСКИ БИЗНЕСМЕНИ,ЧРЕЗ ПОСТАВЕНИ ЛИЦА! ВИЙ ИГРАЕТЕ ПО СВИРКАТА НА ЕДНА НЕ БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ-ДПС И ЕДНА НЕ ПАТРИОТИЧНА ПАРТИЯ-АТАКА! ОСТАВКА!!!ВИЙ ЗАТРИХТЕ ЕДИН НАРОД!!ОСТАВКА!!!
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"Да дойдат танковете"... -- ***... и двата ли? Щото май до там я докарахме, последните 20 години...
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хората не са малки деца или *** за да бъдат поучавани снизходително от политиците. Политиците забравят че са СЛУЖИТЕЛИ на хората а не техни господари. Не са и с нищо по-специални и нямат никакви привилегии. Затова тези трябва да си ходят. Основно прочистване и реконструкция на системата!
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е,как през 90; 97;...... политиката беше приемливо да се прави във вузовете,сега не?Как токава науката не беше над политиката,а сега ,,трябва да е над политиката и надпартийна'' Впрочем,това че не ви харесват и умните и интелигентни българи/не *** от автобусите/ ,това че виждат колко изродена е вашата политика,не ги прави партийни.В крайна сметка,политика е всичко свързано с живота ни.Когато той не ни харесва,трябва да го променим и вие с вашето т.н. правителство не се носители на новото.
30
1
 
14
 
! Отговори
!@#$5|| преди 10 години
Имам една отлична идея за да избегнем обявяване на нулева учебна година и то е КАТО СИ ПОДАДЕТЕ ОСТАВКАТА!!!!И още нещо...Университетите се блокират,защото това е ПРОТЕСТ!!!Ако хорана не протестираха-нямаше да блокират-много е просто г-да управляващи,ни и вие сте много пр*сти...Така че престанете да давате акъл къде е РЕДНО И КЪДЕ НЕ да се протестиреа...За вас никъде не е редно-това на нас ни е ясно...ДАНО ЖИВИ И ЗДРАВИ ДА УМРЕТЕ!!!
29
1
 
21
 
! Отговори
sawall преди 10 години
Мястото на политиката е точно в университетите. Иначе как може да се очаква младите хора да се научат на социална активност и... А, забравих, вие не искате младите хора да се социално активни и да имат мнение. Хе хе, как ми се изплъзна. Ама разбира се, вие искате да им казвате какво да правят, а те да се оставят да бъдат управлявани и много да не ритат. Ахъм, да. Хе хе.
28
2
 
8
 
! Отговори
дедо пич преди 10 години
Нали за това са Вузовете?Студентите да се научат да мразят червените ***,все пак те са следващите поемащи щафетата от убирачите *** на мандри-терористи както е модерно да ги наричат сега!!!
27
0
 
11
 
! Отговори
EK преди 10 години
Борбата за морал не е политика!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато управлението се изражда към престъпност съпротивата е задължителна. Всеки живее и учи или работи в някаква област, като тези неща по принцип са извън политиката. Но когато някаква мафия е обсебила управлението на тази страна и само сменя куклите на сцената тогава всичко става политика. Защото условията в които живеем, работим или учим, бъдещето което има тази страна (или няма) - всичко това е политика. След като кукловодите са обсебили нормалните средства за корекции - тогава ПРОТЕСТИ!!!

Спонсорирани публикации