5 бири и алкохоликът почва да... чисти

Новите чистачи в Амстердам - с фас и бира в ръка
Обновена: 8 ное 2013 14:44 | 8 ное 2013 07:49, Александър Попов
14
5 бири и алкохоликът почва да... чисти
Снимка: Reuters

Жителите на Амстердам стават свидетели на колоритна гледка - рано сутрин с бира в ръка и фас в устата десетина хронични алкохолици се готвят да отидат да почистят улиците.

Заплащането им за деня е десет евро, половин пакет тютюн с хартия за свиване на цигари и преди всичко пет кенчета бира, които да изпият на място - две сутринта, две по обед и едно в края на деня.

"Става дума за група хронични алкохолици, които са отговорни за нарушаването на реда в Остерпарк в Амстердам - сбивания, шум, не особено приятни забележки към жените", обяснява Гери Холтерман, натоварена с проекта на Фондация "Реденбог", финансиран от държавата и от дарения.

"Целта беше да се занимават с нещо, да ги накараме да правят друго, за да не създават повече проблеми в парка", добавя тя, като уточнява, че те са разделени на две групи по десетина човека. Всяка група работи по 3 дни в седмицата.

Денят на алкохолиците започва към 9 часа сутринта. Те получават по две бири, а ако искат, могат да пият и кафе, преди да отидат да събират отпадъците, които се търкалят по улиците. От фондацията пък следят някой да не надвиши дажбата си с някое и друго питие.

"Мисля, че мога да кажа от името на групата, че ако не ни даваха бира, нямаше да идваме. Имаме нужда от алкохол, за да функционираме, това е недостатъкът на хроничния алкохолизъм ", обяснява Франк, който казва, че е бил в затвора за насилие, никога не е работил и няма официален адрес.

По обяд, на връщане в дома на кварталната асоциация, те получават още две бири и топла храна. След това тръгват за нова обиколка на квартала следобед. Денят приключва с последна бира към 15:30 часа.

"Трябва да се погледне от добрата страна - всички печелят. Те вече не са в парка, пият по-малко, хранят се по-добре и имат занимание за деня. Има много места, където се дава хероин на наркозависими, защо да не направим същото и с бирата?", добавя Гери Холтерман.

Жителите на квартала, също изглеждат доволни, че чистачите вършат нешо полезно, вместо да се мотаят в парка.

Самите чистачи признават, че ефекта на заетостта им върху пиенето е различно. Един от тях признава, че вече пие по-малко, а има вечери, в които дори не посяга към бирата.

Франк обаче се показва по-циничен: "Сега пием по по-подреден начин със сигурност, но не мисля, че пием по-малко. Когато излезеш оттук, отиваш в супермаркета и превръщаш банкнотата си от 10 евро в бири. А в другите дни просто се връщаме към навиците си. Когато супермаркетът отваря в 8 часа, сме първите, които отиват да купят пиене".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Амстердамалкохолици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
0
 
! Отговори
дасс преди 10 години
това е само началото!! скоро време ще прилагат това като в заплащане ще дават хляб и шпеков салам...
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пък на нашите *** без да работят им даваме парички - това е идея дайте им работа
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много практично и просто решение! Браво на холандците! Кога у нас слагаха видео камери в зоологическата(да дебнат кой дава чипс на животните), в Холандия слагаха автомати дето ти пускат чаша фураж за 50ст, хем животните хапват добре, хем касичката пълна...
8
2
 
14
 
! Отговори
ц-ц-ц преди 10 години
Ако си гледат добре работата, ще ги пратят за награда лятото в Слъчев бряг.Заедно с подобни от всички евро градове. Тук хем ще се изживяват като випове, хем и друг ще им е виновен, хем и ще ни чернят страната пред света.
7
2
 
25
 
! Отговори
бре преди 10 години
Хе хе биричка и 10 евро на ден, това си е мечта за много хора тука.Ама така е в развитите общества и алкохолиците си живеят по добре от нормалните хора в неоправени държави като нашата
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хората знаят как да се борят с алкохолиците, при нас подобни служители се уволнявят защото давали алкохол на пияниците
5
2
 
20
 
! Отговори
Ани преди 10 години
Според мен за нашите пияници бирата ще им е слабо питие.
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви бири, какви алкохолици. Тук ако на някой нашенски алкохолик му дадеш да пие бира, най-много да получи тремор от абстиненцията. Още от сутринта се почват на разреден спирт от аптеката. Наздраве!
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това кога ще се приложи тук :) хем хората доволни хем и градът чист :)
2
2
 
23
 
! Отговори
Пиянде преди 10 години
А в БГ нищо не дават ...
1
3
 
17
 
! Отговори
онзи преди 10 години
Искам и аз...........

Спонсорирани публикации