Областните управители ще могат да продават държавни имоти до 500 хил. лв.

Предложенията за поправки в Закона за държавната собственост са публикувани на сайта на НС
Обновена: 16 дек 2013 14:09 | 16 дек 2013 13:27, Миглена Иванова
5
Областните управители ще могат да продават държавни имоти до 500 хил. лв.
Снимка: БТА

Областните управители да могат да продават имоти частна държавна собственост с данъчна оценка до 500 хил. лева. Това предвиждат предложения за промени в Закона за държавната собственост, внесени за обсъждане в парламента от група депутати от „Коалиция за България“.

Текстовете са публикувани на сайта на парламента.

За имотите частна държавна собственост с данъчна оценка над 500 хил. лева се предвижда да бъдат продавани от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол и по реда на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол.

С промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавната собственост се предлагат аналогични поправки и в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Сегашните разпоредби предвиждат областните управители да могат да продават имоти частна държавна собственост с данъчна оценка до 10 хил. лева.

Преди повече от три години (през лятото на 2010 г.) беше направен опит да се прокара същия регламент за продажбата на имоти частна държавна собственост. Тогава парламентът прие на първо четене промени в преходните и заключителни разпоредби в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които се променяше Закона за държавната собственост. В последствие обаче тогавашният премиер Бойко Борисов се намеси и спря поправките.

В предложенията за промени на Закона за държавната собственост се предлага още 10 на сто от приходите от договори за наем и разпоредителни сделки с имоти – държавна собственост, предоставени за управление на областния управител и сключвани от него, постъпват по бюджета на съответния областен управител.

Сумите областните управи ще могат да ползват за покриване на разходи, свързани с управлението и поддръжката на имоти – държавна собственост, управлявани от областния управител и на разходи, свързани с подготовката и провеждането на разпоредителните сделки с имоти или части от имоти – държавна собственост.

Редът и условията за разходване на постъпленията се предвижда да се определят от Министерския съвет.

Още за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Държавни имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
???? преди 10 години
Какво още има за продаване та разрешавате тази простотия - в тоя парламент е пълно с *** и продажници?
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А така. Да може турските областни управители да продават на техни хора и да помагат за ислямизирането и отделянето на Тракия от България.Да може областните управители, верни кучета на *** да им продават имоти по морето и покрай пристанищата. Еваларката!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП и ДПС пак си уредиха областните да тупат в сметките си милиони.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Az mislia che izkupiha vsichko, pak to imalo oshte za pradan v tazi strana?! Napravo e za top news!
1
0
 
8
 
! Отговори
ХА ХА преди 10 години
ПАК СЕ НАМЕРИ НАЧИН ЗА ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ-ПЛАЧИ БЪЛГАРИЯ ПЛАЧИ

Спонсорирани публикации