Липсата на допълнително финансиране пречи на бизнеса у нас

Потенциал за разширяване на бизнеса и иновативност - най-важни при кандидатстване за евросредства
Обновена: 28 яну 2014 14:08 | 28 яну 2014 11:46,
1
Липсата на допълнително финансиране пречи на бизнеса у нас
снимка: Bulgaria On Air

При за започването на бизнес у нас е важно да се избере правилният начин на финансиране, каза Боян Иванов в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air. Проектът на неговия екип е едни от спечелилите европейски средства по програмата "Джереми". Иванов разказа какви са изискванията, перспективите и трудностите при кандидатстването за получаване на финансиране по европейските програми.

"Основните предимства, които един проект трябва да притежава, за да получи европейско финансиране, са силата на екипа, иновативност на проекта и потенциал за разширянане на бизнеса", заяви Иванов. Той подчерта нуждата да се избере най-подходящото за спецификата на проекта финансиране при кандидатсване по европейските програми.

Като пример за това младият предприемач даде своя собствен проект, ориентиран към съхранението на данни в IT сектора, за чийто начален стадий програмата "Джереми" се е оказала напълно съвместима поради облекчената работа от гледна точка на бюрокрацията, но не е подходящ за банково финансиране например.

IT секторът има голям потенциал в България и е много подходяща ниша за започване на бизнес, смята Иванов.

"Имаме много квалифицирани служители и изграден имидж навън. В IT средите България се свързва с квалифицирани кадри и сериозна иновация. Има програми по "Джереми", които са много добре насочени към този сектор", заяви той.

Като основна пречка и риск пред развитието на подобни проекти Иванов посочи последващото финансиране.

"Добрите проекти се подпомагат от рисково финансиране и голяма част от тях се оказват неуспешни. Тези, които се оказват успешни обаче, преди да се разраснат, обикновено имат нужда от няколко допълнителни рунда на финансиране и специално в България липсва тази следваща стъпка, което наистина прави развитието много трудно", завърши Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На бизнеса пречат огромния брой чиновници и *** които стоят на ясла грабят и пречат по всички възможни начини.Докато администрацията расте прогресивно бизнеса почти няма шанс особено дребния който не може да си плати измислените държавни такси и полагащия се рушвет на церберите.

Спонсорирани публикации