Политиците тикали енергетиката към колапс

Експерт: Законопроектът за "Южен поток" ще ни навлече гнева на ЕС
Обновена: 4 апр 2014 14:48 | 4 апр 2014 09:04, Елена Кирилова
28
Политиците тикали енергетиката към колапс
Снимка: Bulgaria On Air

“Опасявам се, че съзнателно и целенасочено политическите сили в България тикат енергетиката към колапс”,заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air енергийният експерт инж. Христо Казанджиев. Той коментира предложението морската част от газопровода “Южен поток” да бъде изключена от европейските правила.

Според Казанджиев законопроектът, който предстои да бъде гласуван днес в парламента, е предпоставка за конфликт с Брюксел. По думите на експерта ЕС ще реагира негативно на предложението, защото то суспендира правилата, приети в цялата общност.

"Виждаме арогантност от страна на политиците, които неглижират правила, приети и от тях, с единствената цел реализирането на един проект, който е със спорна полза за България", обясни енергийният експерт. Той смята, че се правят опити с политически средства да се реши един чисто регулаторен проблем, но по този начин всички правила се нарушават, а процедурите не се следват.

Припомняме, че депутатите от БСП Таско Ерменков и Явор Куюмджиев внесоха в края на февруари предложения за промяна в Закона за енергетиката. Реално те предвиждат за приемащите съоръжения на морски газопроводи на територията на страната да не се прилагат европейските правила.

От опозицията тогава заявиха, че това би означавало, че акваторията или дори и сушата, където излизат тръбите, не трябва да се определя като българска територия, т.е част от ЕС. От Европейската комисия са изискали обяснение от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за готвените промени в Закона за енергетиката.

"Законодателните промени, които предлагаме с Явор Куюмджиев, целят не изключване на „Южен поток” от европейските правила, а хармонизиране на нашето законодателство с европейското", каза преди дни Ерменков.

Вчера министърът на външните работи Кристиан Вигенин заяви, че “Южен поток” трябва да се случи, но според Казанджиев проектът ще бъде лишен от всякаква икономическа логика, ако не стигне до Западна Европа.

“Големият проблем е, че проектът създава повече проблеми, отколкото ползи както за България, така и за другите страни”, подчерта Казанджиев. Той твърди, че проблемите с реализацията на газопровода тепърва започват, защото част от държавите вече се отказват от него, както направи и Австрия.

Според Казанджиев има вероятност проектът да се трансформира в южен газов коридор, който да преминава по сушата, защото сегашният преминава през територии, в които има силни настроения за присъединяване към Русия. Някои експерти смятат, че газопроводът може да мине през Крим, но Казанджиев твърди, че той може да премине през Източна и Южна Украйна. Причината за това е, че ако преминава през морето, разходите ще са огромни.

“Лошото е, че България е изпаднала в ситуация да бъде поддръжник на проекта на всяка цена, дори и да си навлече забележки от страна на Европейския съюз”, обясни експертът. Той припомни, че при блокиране на проекта от българска страна, Русия може да предяви претенции за нанесени вреди и срещу страната да бъдат въведени санкции.

“Ако за момент на България се натрупа да плаща такива неустойки, тогава БЕХ ще обяви несъстоятелност и ще се премине към някаква форма на компенсиране”, коментира Казанджиев. Той заяви, че се надява Европейската комисия да прояви разбиране и да помогне на страната. Експертът смята, че във всички случаи страната има възможности за положителни стъпки.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
мунчо преди 10 години
Мечтата на тези законотворци-рублоядци е цялата територия на България да се обяви за неприлежаща към ЕС!
19
0
 
2
 
! Отговори
АМИ ИСТИНА Е: преди 10 години
Запада ще позволи "южен поток"--ако има интерес от него !ЩОМ АВСТРИЯ СЕ Е ОТКАЗАЛА ОТ НЕГО , ЧУДНО КОЙ ЩЕ БЪДЕ КРАЙНИЯ ПОЛУЧАТЕЛ.В СВЕТЛИНАТА НА НОВОТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ РУСИЯ----ЯВНО ТОЗИ ПРОЕКТ ЩЕ БЪДЕ КОНСЕРВИРАН ЗА НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ!НЕ СЪМ МНОГО СИГУРЕН---ДАЛИ РУСИЯ ЩЕ РЕАЛИЗИРА ТИЯ КОЛОСАЛНИ РАЗХОДИ ПО ПРОЕКТО..САМО ЗАРАДИ БЪЛГАРИЯ И СЪРБИЯ!А, АКО ЕС, НАЛОЖИ САНКЦИИ НА БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ НЕСПАЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ НА ОБЩНОСТТА....НЕЩАТА ЯКО ЗАГРУБЯВАТ ЗА БЪЛГАРИЯ!!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предишните също крадяха, но имаха някаква граница. Ще откраднат, но ще оставят след себе си, я завод, я метро, я магистралка за да замажат очите на народа.У нас и занапред ще се продължава да се краде, но все пак трябва да има граница. Границата е премината с АЕЦ Белене, само кражби и нищо построене. Осъдени няма, и няма пречка да се случи отново. И то се случва пак - Южен Поток, само се краде без да се строи нищо.
17
2
 
5
 
! Отговори
аз преди 10 години
До до MiBНе знам дали следващото правителство ще оправи нещата (досегашния опит не е много обнадеждаващ), но знам, че сегашното не само няма да ги оправи, ами даже ще продължава да ги влошава!
16
1
 
7
 
! Отговори
аз преди 10 години
До АнонименНапротив! Въпросния проект "Набуко" може да не съществува, но тази негова част, която стига почти до българо-турската граница си съществува. И няма проблем да се свържем към нея. Това ще е истинската диверсификация на доставките на газ. И източника на газ е различен, и държавите, през които минава доставка нямат нищо общо! Иначе казано няма държава, която да е в състояние да ни спре доставките едновременно от двете места!
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В крайна сметка няма да се построи нито АЕЦ Белене, нито Южен поток, НЕК ще бъдем осъден от международен съд да плаща повече пари отколкото са всичките му активи. Държавата няма да може да помогне, НЕК ще се разпродаде на частни лица и нещата ще се оправят.
14
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А европейският съюз отдавна си е навлякъл моя гняв.Не искам да използвам нецензурни думи за евробюрократите и платените им експерти като този на сникмката.Ако утре му платят по-добре ще се обърне точно на 180 градуса и ще твърди без какпка срам обратното.
13
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
щото са *** до сега до бг можеше да е построено ама те набуко набуко и спореха кое е по добре от двете е сега остана един вариянт кат не щете тъй да е къв е проблема. ама явно има доста дето се спестява
12
22
 
8
 
! Отговори
КОГАТО САЩ преди 10 години
Осигури "демократична" - разбирай по-евтина газ от руската - да заповяда. Дотогава трябва да си гледаме интереса. А той е: ЗАЕДНО С РУСИЯ
11
8
 
23
 
! Отговори
MiB преди 10 години
В интерес на истината, газта от Русия е по-некачествена от тази в западна Европа, колкото и странно да звучи. Карам кола на Метан и с едно зареждане в България имам пробег от 350км, а след зареждане в Германия минавам 550км. Предпочитам ако може газта да тече от запад към нас. Посто трябва да подаде оставка това правителство за да се оправи държавата.
10
16
 
22
 
! Отговори
MM преди 10 години
Енергетиката ни е 80% зависима от Русия. Да се строи нов руски проект е лишено от логика по всички параметри. Едно спиране на газ не стига, за да се научат. Дори партиите, които се представят за про-западни в България са всъщност послушни кученца на Кремъл и банките свързани с Русия. Лошото е, че и голяма част от народа е влюбен в Русия, защото така са научени, не защото има разумна причина.Хайде, ред е на червените "ПР агенти" да ми кажат какъв съм *** и евреин. (Де да бях :-) )
9
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредната марионетка на ЕС.
8
12
 
11
 
! Отговори
ххх преди 10 години
такива смешни експерти излизат, че чак ми се плачи от Трайков до незнам си кой.единствено само Гамишев ли беше? само той говори истински но се загуби. Ясно, че ерп искат да участват в разпродажбата на НЕК. Не си плащат и затова трябва всичките да ги изгоним. защото ограбват бедния български народ и се правят на жертви, Ама смях.
7
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прав е, *** правят последен напън да фалират нек и да го подарят на *** за една рубла!
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Казанджиев Казанджиев,каквати енергетика бе братче цялата държава е в колапсис той енергетиката.Всички професори Писатели Радиво Телевизии всички учени хора сте мекерета,никoй не защитава България.България се разпада всеки ден невиждатели не чувате ли.Енергетиката е била в колапсис,***.Москва е наредила че БГ щее руска и те това чакат,Станишев и Доган се юрнаха да заместят бай Тошо.Покойният българин Радой Ралин е казал "ТЪРПИ НАРОДЪТ НАШ, ТОЙ ИМА ПЕТСТОТИН ГОДИШЕН СТАЖ"
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само медиите тикат всичко към колапс. Посещението на Нюланд беше премълчано и вместо това цъфна Ричард Ран да обяснява какви сме и що сме, в другия сайт има дълга статия от Стратфор, отвсякъде канят онзи фалирал известен с това че известен Каролев като "експерт", какво пове да коментирам...
4
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето за какво Русия превзе крим и иска южна украйна,зада прекара от там газопровода,а не да защитава руските малцинства.Лакомия до шия.Комонистите са най големи 6пецове за лъжи кражби и разбойничества.После се сърдят като хоръта бягът към западът.Не на ***.И Китай полека лека вече неги иска.
3
26
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Законопроектът за "Южен поток" ще ни навлече гнева на ЕС"Знаеш ли колко ми пука какво мисли ЕС по въпроса?
2
13
 
19
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Защо разсъждавате така, като че ли ЕС ще векува? Ами утре като се разпадне, тогава ли пак "ще се изненадаме"? Ние трябва да си вържем нещата със или без ЕС. И ако това трябва да стане чрез хитрост - да се направи. Как така ще "предоставяме" на трети страни нещо, което е наше? Като е наше, ние ще си решим какво да го правим. Утре Украйна като спре преноса пак - този път завинаги, пак ли ще ревем, че нямаме откъде да вземем газ? Колкото повече тръби, толкова по-добре за нас.
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Инж.Казанджиев,ПОЛИТИЦИТЕ НИ СА ПИОНКИ!Не те,а тези,които ги движат по политическата дъска тикат енергетиката към колапс!!Сляпото и безогледно изпълнение на ДИРЕКТИВИ е...мамта на енергетиката!Вятърните електрически мелници,чрез кои директиви се издигнаха по чукари и паланки?По чий директиви се определи цената на енергията,която произвеждат?По чий директиви тези цени са държавно гарантирани?Лошото е едно:Когато Европа,ЕС и Брюксел пръднат,нашите политици се ***!Л....та чисти НАРОДЪТ с ЦЕНИ!!

Спонсорирани публикации