Висенето пред компютъра вреди на костите

Намалявала минералната им плътност
10 апр 2014 10:57,
3
Висенето пред компютъра вреди на костите
Снимка: Reuters

Норвежки изследователи твърдят, че колкото повече време прекарват децата пред телевизора или пред монитора на компютъра си, толкова по-ниска е минералната плътност на костите им, съобщи The Times of India.

Установено е, че скелетът расте от самото раждане до края на тийнейджърската възраст, съобщава БТА. Най-голямата маса на костната тъкан, свързана със здравината и размера на костите, се наблюдава в началото на тийнейджърския период.

Освен храненето физическата активност също оказва силно влияние върху процеса на растежа. Като изхождат от тези факти, норвежките учени стигат до извода, че колкото повече време прекарват през почивните дни децата пред компютъра, толкова е по-ниска минералната плътност на костите им.

Специалистите са проверили твърденията си с експеримент. В него са участвали 463 момичета и 484 момчета на 15-18 години, които живеят в гр. Тромсьо.

Минералната плътност е била измервана с помощта на двойна енергийна рентгенова абсорбциометрия. Отчитана е била още информацията за начина на живот (предварително участниците са попълвали въпросници и са беседвали с медиците).

Било е регистрирано колко часа на ден прекарват тийнейджърите пред монитора на компютъра си или пред телевизионния екран, както и колко време отделят за спортуване през свободните си дни.

Норвежките учени са открили пряка връзка между времето пред компютъра и ниската плътност на костите при момчетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Редовната почивка, правилната стойка и раздвижването са изключително важни при работа с компютър - това го знаем всички. И въпреки това много малко хора спазват тези толкова леснички и основни правила.
2
0
 
7
 
! Отговори
Balgarin преди 10 години
Висенето пред компютъра вреди на много неща,не само на костите!
1
0
 
16
 
! Отговори
МаНеКеНа преди 10 години
За т'ва е хубаво, ако работите пред компютър на всеки 30мин да ставате за по 5мин почивка, или ако сте Геймър, на всеки час по 15мин почивка. В чужбина тия неща са със закон и те карат да го правиш, ако работите в компания или офиси.

Спонсорирани публикации