Започват проверки за 4-часови трудови договори

ГИТ и НАП са избрали над 2000 предприятия
Обновена: 3 сеп 2014 14:09 | 3 сеп 2014 12:38, Анисия Иванова
15
Започват проверки за 4-часови трудови договори
Снимка: Reuters, архив

Институциите започват кампания за ограничаване на нерегламентираната заетост. Проверката ще бъде съвместна на Главната инспекция по труда и Националната агенция по приходите, които ще инспектират предприятия за подписани 4-часови трудови договори. Това съобщиха от ГИТ.

От приходната агенция са избрали над 2000 предприятия, в които голяма част от персонала е нает на непълен работен ден без икономическа логика за това.

В следващите две седмици всяко от тези предприятия ще получи писмо, че е поставено под наблюдение заради риск за укриване на данъци и осигуровки чрез договаряне на по-кратък работен ден и съответно по-ниско възнаграждение от реално получаваното. Ако няма промяна в поведението на фирмите по отношение на сключените договори, ще последват съвместни проверки на инспекторите по труда и на данъчните инспектори, уточняват от ГИТ.

От 2012 г. инспекторите по труда имат право да обявяват трудови договори, сключени за част от законоустановеното работно време, за договори за работа с нормална продължителност, когато се установи полагане на труд извън установеното работно време, без да са налице условия за извънреден труд.

През 2013 г. са установени 146 случая на преминали на пълно работно време работници и служители след намесата на Главна инспекция по труда.

От началото на 2014 г. до края на юли случаите са 46. Най-често нарушенията са в ресторантьорството, търговията на дребно, строителството, в производството на облекло и на хранителни продукти.

Доказването на полагане на труд на пълен работен ден при сключен договор за непълен е трудно, особено без съдействието на работниците и служителите, които обикновено отказват да помагат на инспекторите по труда, уточняват от агенцията.

В тези случаи се налагат няколко последващи проверки, за да бъде доказано безспорно, че работникът или служителят редовно полага труд на пълен работен ден.

Очакванията са чрез съвместните проверки с инспекторите на НАП ефективността при доказването на това нарушение да се увеличи.

От ГИТ напомнят, че чрез съгласието си да сключват писмени трудови договори за непълен работен ден и срещу по-ниско от реално получаванoто възнаграждение работниците и служителите губят и социални права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Ванката преди 9 години
Всички тези шмекерии се правят И със съдействието на работниците. Андрешко е жив и докато няма зверски глоби и за работодател и работник, все ще ги има. А като не си устоява правата, самият работник губи.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ех сега както съм ит специалист да бях в българия...
9
0
 
2
 
! Отговори
Стършел преди 9 години
На вниманието на проверяващите: Непременно направете обстойна проверка за четири часовият работен ден, а в действителност работят по14 часа, но имайте предвид, че има и 2 /два/ часов работен ден, а всъщност се работи на 24 /двадесет и четири/ часа. Моля, ако "изловите" някоя такава фирма, нека да има фиктивно наказанение, а не само препоръчително и отчитане на дейност?!
8
1
 
12
 
! Отговори
с. преди 9 години
Повечето "работодатели" и "бизнесмени" в България са абсолютни ***!Предлагат повече от смешни заплати на фона на меко казано нереалистични изисквания и претенции!Освен това се държат като робовладелци!Четох наскоро,че в момента в чужбина работят 2.5 милиона българи при 2.2 милиона в България!Иска се изключителен талант за да изгониш 2.5 милиона души в трудоспособна възраст от страна с мащабите и населението на България!Определено доста жалка история!
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алоо, идете в Червен бряг на пазара и вижте как се печат кебапчета десет часа на ден и шест дни в седмицата на 4 часов договор ? Идете по селата с обори от крави и животновъди получаващи субсидии за да видите истински клетници работещи за хляб и покрив с говедата ?
6
0
 
8
 
! Отговори
до НАП-Добрич преди 9 години
Проверете внимателно най-големия супермаркет в центъра на Кранево.
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ам че те НАП поддържат изкуствено ниски заплати в самото НАП и какви проверки ще правят. ГИТ пък живеят с рушвети от чорбаджиите иначе заплатите в ГИТ са смешни и мизерни.
4
2
 
18
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Преди години,сезирах ГИТ в Ст.Загора,за точно такива 4 часови работни дни в една фирма,След проверката ми казаха,че шефът имал право на това,в рамките на 3 месеца в годината!Казвам им - има право,добре,ама ние си работим по 8 часа,а той ни води на 4,това не го ли видяхте?Нищо не последва,а аз напуснах след няма и два месеца,като му направих хубав номер на тоя "работодател"!
3
1
 
5
 
! Отговори
Dido преди 9 години
Saschto tschak sega??? Srama niamate´.
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама разбира се, свърши сезона по морето и вече почват проверки. Де спахте цяло лято ?
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тя нап,ако си гледаше работата,нямаше да има отворени нито заведения нито гаражи,нито нищо,да се хващат на работа тия и не само 2000 набелязани,и не само в софия,е и до търговище да идат,там пък чух 8 часова работа на смени,без почивен ден де факто,за 280 лева,абе пародия

Спонсорирани публикации