"Витошка" - следващата цел на големите вериги

Възможностите за експанзия на търговците обаче са ограничени
Обновена: 9 окт 2014 14:12 | 9 окт 2014 12:29, Миглена Иванова
18
"Витошка" - следващата цел на големите вериги
Снимка: архив, Булфото

Столичният бул. „Витоша“ е следващата стъпка в експанзията на големите търговски вериги, прогнозира консултантската фирма за имоти Forton, стратегически партньор в България и Македония на глобалната компания Cushman & Wakefield.

Според специално проучване за бул. „Витоша“ - водещата търговска улица на София, причините са отсъствието на редица компании от основната търговска улица и очакваното затихване на строителството на молове.

През септември беше открит търговският център Мега Мол в столичния квартал „Люлин“, а през ноември се очаква да отвори врати и Sofia Ring Mall на Околовръстното шосе, до магазина на IKEA. През следващата година се очаква откриването на Plaza West също в „Люлин“, с което приключва новата вълна молове.

Предвид отварянето само на един мол в София през 2015 г. търговците ще трябва отново да разгледат възможностите да се позиционират на места с постоянен поток потребители и по-ниска конкуренция“, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

Търговията на дребно в центъра на София ще има все по-корпоративен облик, доминиран от водещите световни марки – така както е в повечето европейски страни“, допълва тя.

Големи и малки на „Витошка“

В момента организираната търговия – големи национални и местни вериги – е равнопоставена на самостоятелните концепции на булеварда, сочи проучването. Малките и средни независими марки заемат 46% от общия брой магазини срещу 44% за български и международни брандове. По размер обаче големите вериги имат превъзходство с 54% от площта на търговските помещения срещу 35% за самостоятелните магазини и 5% за корпоративни наематели като банкови и телеком офиси, посочва се в доклада на консултантската компания.

Картината ще се промени в полза на големите играчи – така както стана в сегмента на търговските центрове“, прогнозира Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ във Forton.„В периода 2006-2008 г. бяха въведени и изпробвани множество нови марки и концепции, като местните независими играчи бяха водещи. След 2008 г. обаче профилът на водещите търговски центрове е определен от имена като Zara, H&M, LC Waikiki, Reserved, NewYorker, Humanic, Deichmann и др. От тях единствено първите две марки са представени на основната търговска улица“, допълва той.

През последната година на пазара продължиха да навлизат нови търговски компании като испанските Cortefiel и Mango. Те уплътняват конкуренцията в търговските центрове, което на свой ред прави търговската улица по-привлекателна за бизнес, смятат експертите

Още за пазара на търговски площи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не съм съгласен
13
1
 
12
 
! Отговори
Оптимит преди 9 години
Ще се опитам в качеството си на живущ в една от пресечките на пешеходната зона на Витошка, да отговоря на негативните коментари.1.Помните ли булевардът с коли, светофар на Солунска и трамвай по него?2. Разходете се в пресечките,за да видите колко много и качествена тротоарна настилка е подновена.3. Който иска да ходи на шопинг с кола да отиде на мол,а който иска просто разходка и шопинг да се разходи в центъра, както правят хората в Европа. 4.Никъде в Европа не се паркира в центъра безплатно
12
0
 
9
 
! Отговори
36 преди 9 години
строят молове които са на загуба , защото са строени с крадени пари и не ги боли какво ,ще стане.Хотелите по морето и те така оправдани
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ба Витошкъ, ми аз си купувам оригинали от старата колекция на цената не секънд хенд! Кфо ми дреми кво се продавъ на Витошъ? Там са високи цините, аз за 5 лева си купувам ориджинъл дънки, ноо важно че са стояли едно лето на меникен, то и на Витошъ стоят три лита на винтинъта ама са по 150 кинта.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбирам само защо не сте упоменали,че публикацията е платена.
9
0
 
7
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Ако можеше да има толкова фабрики колкото молове икономиката щеше да е в разцвет,но уви......
8
0
 
12
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Същите дето, ограбиха хората сега ще се чудат, защо хората не купуват - ми вие им откраднахте парите бе!
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
koi 6te hodi na vito6ka be. kyde 6te si parkira kolata, a i kak 6te sa zenite na stokata v idealnia zentyr, kydeto magazin struva skypo, a i naemite sa bezbojni.
6
2
 
5
 
! Отговори
ДС преди 9 години
Оффф, няма да отида в някой мол ами ще си губя времето по Витошка. Да гледам нацупени продавачки.
5
4
 
15
 
! Отговори
Суека преди 9 години
Адската тъпня 100000000 мола нека да построят направо вместо блокове молове то и без това тъпата част от населението прекарва по-голямата част от живота си в тези клоаки с изкуствено дигнатите си цени! Но общината естествено ,че ще разрешава още и още всичко е заради скапаните , *** , миризливи пари които Фандъка и цялото и обкръжение от хора лапат за всеки по-голям а и малък мащабен проект! България трябва да развива селата и производството я на КАНАБИС я на зеленчуци и плодове!
4
4
 
7
 
! Отговори
Рентиер Про преди 9 години
До Първи!Много си простичко.
3
3
 
18
 
! Отговори
Отговарям на №1 преди 9 години
1) Молове има и в страната. Аз се чудя, при това безпаричие, защо вместо молове, не откриват цехове, за да не мизерства народът?2) Реституирани имоти по бул."Витоша" има, но не са чак толкова много. Част от жил.сгради са строени след 09.09.1944 и са раздавани на ведомства, та бивши соц.офицери и др. подобни с лопата да ги ринеш.3) *** днес не носи опинци, а китайски маратонки ментета на големите марки.4) Жълтите павета не са на "Витошка", а малко по на североизток от нея.:)
2
2
 
18
 
! Отговори
то преди 9 години
Вместо да е пешеходна зона е Търговска с хиляди маси и столове пречещи на живущите в идеалния център.Кой е този *** който дава денонощни разрешителни в жилищна зона и после прикрива жалбите на гражданите ?Дори една вело алея няма ,и от екологична гледна точка трябва да въртиш по всички вътрешни улички докато стигнеш до вкъщи и трафика е ужасен!Не се мие изобщо а метенето с метлите е от времето на баба яга това ли е най-доброто за една европейска столица?
1
11
 
21
 
! Отговори
Първи! преди 9 години
Е няма ли малко хейт тука бре. Направо скука :)Давам няколко опорни точки:1) Пак ли всичко за София (тази ми е любима)2) Гадните реститути пак ще се налапат3) Какви големи марки, на хората им трябват опинци4) Витошла и без туй прилича на селски пощад с тези жълти плочки (абе Герберска работа), само големи марки и трябват

Спонсорирани публикации