Китайците разбиха на пух и прах руския танк "Армата"

Той отстъпвал на VT-4 – Made in China по маневреност и цена
Обновена: 10 юни 2015 14:16 | 10 юни 2015 11:33, Елка Василева
450
Китайците разбиха на пух и прах руския танк "Армата"
Снимка: Reuters

Опитите на руското политическо ръководство да изгради партньорски, а може би дори съюзнически отношения с Китай, не попречиха на китайските експерти да направят доста неласкави изказвания за най-новите образци руска военна техника.

Този път това стана по отношение на перспективния руски танк Т-14 "Армата", който според китайските специалисти отстъпва по много показатели на основния боен танк трето поколение VT-4. Това се казва в материал в "Женмин жибао", който е официалният печатен орган на централния комитет на Китайската комунистическа партия.

Още по темата

Изданието се позовава на компанията Norinco, която е основен производител на танкове /включително и VT-4/ в Китай. Според китайците "Армата" отстъпва на техния танк по маневреност, качество на автоматиката и системите за управление на огъня, да не говорим пък, че руският танк е значително по-скъп от китайските, пише Утро.ru.

От Norinco не пропускат да отбележат и спирането на танка "Армата" по време на репетицията за парада на Червения площад на 9 май. Според китайските експерти проблемът бил свързан с недостатъци на трансмисията на руската машина. Съдейки по това с какви трудности спрелият „Армата“ беше евакуиран от дошлия влекач, най-вероятно е била счупена скоростната кутия, смятат китайците. Не е нужно да си експерт, за да разбираш, че подобна авария в бойни условия ще е равнозначна на гибел на бойната машина.

Китайците не пестят критика и за огневата мощ на танка, както и за двигателя на „Армата“.

Доколко са прави китайските експерти в изводите си за превъзходството на VT-4 над „Армата“, е трудно да се каже. „Армата“ обаче представлява абсолютно нова платформа, която и до момента не е придобила окончателните си очертания. А VT-4 се произвежда серийно, пише Утро.ru.

Нещо повече, не бива да се забравя, че повечето съвременни китайски танкове са резултат от дълбока преработка и модернизация на основните съветски и руски модели. VT-4 е единственият модел, който в конструкцията си няма „руски предци“. Опитът от неговата експлоатация е сравнително малък, така че е безсмислено да се говори за пълно превъзходство на китайската машина над руската, пише руското издание.

Единственото, за което е наистина трудно да се спори с китайците, е невероятно високата цена на руския танк. Предвид високата технологичност на „Армата“ е рано да се говори за скорошно започване на масово производство. И дали "Уралвагонзавод" ще успее да намали себестойността на перспективния танк и кога ще се случи това, засега не може да се каже.

Според руското издание реакцията на китайците е продиктувана не толкова от военно-технически, колкото от търговски фактори. От Norinco посочват, че в условията на намаляване на световното търсене на танкове потребителите би трябвало да се насочат към китайската продукция, която е по-евтина от руската и западната.

Друг извод, който руското издание прави, е че въпреки изявленията за партньорство и приятелство, китайската страна продължава да се държи понякога неоправдано твърдо към всичко, свързано с Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още по темата: КитайРусиятанкАрмата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
6
 
2
 
! Отговори
Многознай Плевнелиев преди 8 години
Абе сега едно е ясно американските АБрамс и Немският Леопард си имат съперници които ги превъзхождат в лицето на китайските и руските машини. Не само технически но дори и ценово западните образци са на светлинни години от руските и китайските танкове. Освен това многослойната броня на Абрамса направена от Броня , обеднен уран, кевлар и фибростъкло не щади екипажа при пробив. Обеднения уран излъчва опасна радиация а при пробив от фибростъклото излитат осколки и отровен газ
244
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 299Не съм казал че няма да се справят. Само едно ще ти кажа Руските танкове се нуждаят от 2 човека за да оперират с НОРМАЛНИ БОЙНИ ВЪЗМОЖНОСТИ Западните им трябват 3 задължително(един е пълнача). Армата може принципно да се справи с един човекТова е Автоматизация.
243
0
 
5
 
! Отговори
Днес преди 8 години
Нашият отговор е Т -1300 ,,*** В.''!
242
1
 
1
 
! Отговори
Ники13 преди 8 години
До хайдутингрешка Китай е първа икономическа сила
241
2
 
6
 
! Отговори
Църо преди 8 години
До Сър матаИменно - фърлиха *** една димка с тоя танк да има какво да пишат шперплатите като тебе. Иначе те и с Т90 екстра си се справят. Нали знаеш, че по-важно е задприкладното устройство. Жална им майна на тези, дето ще са не срещу руските танкове, а срещу руските танкисти! Щото и в Берлин през 1945 германските танкове и самолети беха мноо убави, ама на купчини за скрап...
240
7
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 292Умнико Леопард има 1500кс двигател - Танка е 70 тона и обема на МТО е 1,5 по-голям от обема на Абрамс или Льоклерк. Това си е Броня която трябва да защитава *** на Германеца. Вярно е че всичко вътре в двигателя е цивилно и евтино за намиране и ремонт но това води до поне 5 тона по голяма маса и по-голям обем - по-голяма поражаема площ. Руските танкове са около 50 т с 20 тона по-леки от западните. Ако им сложат 5 т за по-мощен двигател и 15 т броня ще са непобедими
239
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България с 5 танка дава акъл на Русия и Китай, и на цял свят!
238
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До хайдутин 293распраят, че до края на века китайците ще са направили изкуствени острови на северния полюс! сега измислят хапче за глава - да не ги боли от бързия световъртеж в една точка!
237
1
 
5
 
! Отговори
Ген. Александров преди 8 години
Танкът е отживелица! Военните стратези на Европа и САЩ вече разработват тактика, която ще докаже, че на нивото на съвременните технологии танкът е посмешище на бойното поле - просто купчина безпомощно желязо и гробница за екипажа. Достатъчно е да бъде оптимизирана връзката ДРОН - САТЕЛИТ - НАЗЕМЕН ЦЕНТЪР, подсилена от хеликоптери за борба с танкове. Колко дрона са нужни, за да унищожат с компютърна точност една танкова армия? Колко струва загубата на един дрон и колко на един танк + екипажа му?
236
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Танкът не угасна на парада, а на репетиция! На парада не рискуваха с газта и минаха малко бързичко.
235
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби 288 Ромел ПРАВИ 18 дена марш с бой Пълна4ите се справят това е рекорда в по ново време ИЗРЕЛ взе Синай за 72 4асова кампания ТАМ И СНАРЯДИТЕ СА ПО ТЕШКИ Пълна4ите пак се справиха .
234
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпроса е Китай или Запада ще завладее Изтока! Какво го топли Запада, че Китай щял да завладее Сибир, щом като няма да са те?
233
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До бъркаш батка 280Умнико или *** както си избереш. Кажи ми 99% от живота на танка къде преминава? На Трупчета в някоя незнайна база. След 5 години на трупчета и най-качествените уплатнения отиват по дяволите. Все пак бойните машини по принцип се движат на ръба на възможностите на техниката тоест на МАХ. Понеже са ремонтопригодни руските машини дори ръждясали пак стават за война след един "освежителен" ремонт тоест смени уплатненията и танка е готов за бой. Как се консервира западен танк?
232
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До hawaiiБреййй, ти колко войни спечели напоследък без танкове, та си се разпенявил тука да пишеш експертизи? Щото армия без танкове още никой не е виждал! Даже и ние имаме неколко железа!Войната, ***, не е телевизия и Каунтър среайк! Войната е нещо по-сложно от това, което ти можеш да разбереш!
231
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Църо 289Танкът още не е напълно завършен.що ба църо? меркел да не е забравила някъф чертеш?
230
2
 
6
 
! Отговори
хайдутин преди 8 години
Китай никога няма да се обърнат срещу Запада ! Само *** може да си помисли, че някой ще реже клона на който седи ! Китай е втората икономическа сила в света, благодарение на надеждния и богат пазар на ЕС и САЩ ! Както и хилядите Западни компании, които им поддържат икономиката на високо ниво! Като се има предвид скоростта с която се размножават, къде според вас ще потърсят територии китайците? В Западна Европа, Северна Америка или в Далечния Изток и Сибир? Да му мислят руснаците...
229
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби 275 бронята се мери в МИЛИМЕТРИ в броне обем мерят тези дето им е слаб двигателя що ли като се ка4и мошноста на руските двигатели и Арматата стана по голяма да направят по малка Като броне обема е важен
228
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ви ли се е случвало на кола с много електроника да не ще и да не знаете как да запали? Даже Слави на едно шоу не можаха да запалят подареното Ферари. С дрът Москвич който си има и манивела това не става.
227
2
 
3
 
! Отговори
Църо преди 8 години
Статията е пълен шит! Никой още не гое виждал руския танк отвътре, никой не го е пипал, не ли да го е тествал, за да му прави характеристики на системите и да го сравнява с други! Те в Русия само няколко човека извън КБ са наясно какво има под железата. Танкът още не е напълно завършен.Пълна измислица и с аварията на репетицията. Чак анализ на трансмисията направили чайниците! Танкът си тръгна на собствен ход, след като дойде грамотен водач от екипа на производителя - има и клип в нета!
226
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Filev и 273Автоматът дава винаги 10 изстрела в минута - Пълнача след 16 часа марш през пустоща като задължението му е да наблюдава с бинокъла еди кой си фланг ще даде 10 изстрела някой друг път.Американските танкове по принцип се правят да имат екстри за екипажа. От както са почнали да правят танкове при тях това е неписан закон. Руските са минималистични. Освен това единствения американскии танк сега Абрамс е с газова турбина - Пали се керосина от "поглед" от страни и от зад.

Спонсорирани публикации