Китайците разбиха на пух и прах руския танк "Армата"

Той отстъпвал на VT-4 – Made in China по маневреност и цена
Обновена: 10 юни 2015 14:16 | 10 юни 2015 11:33, Елка Василева
450
Китайците разбиха на пух и прах руския танк "Армата"
Снимка: Reuters

Опитите на руското политическо ръководство да изгради партньорски, а може би дори съюзнически отношения с Китай, не попречиха на китайските експерти да направят доста неласкави изказвания за най-новите образци руска военна техника.

Този път това стана по отношение на перспективния руски танк Т-14 "Армата", който според китайските специалисти отстъпва по много показатели на основния боен танк трето поколение VT-4. Това се казва в материал в "Женмин жибао", който е официалният печатен орган на централния комитет на Китайската комунистическа партия.

Още по темата

Изданието се позовава на компанията Norinco, която е основен производител на танкове /включително и VT-4/ в Китай. Според китайците "Армата" отстъпва на техния танк по маневреност, качество на автоматиката и системите за управление на огъня, да не говорим пък, че руският танк е значително по-скъп от китайските, пише Утро.ru.

От Norinco не пропускат да отбележат и спирането на танка "Армата" по време на репетицията за парада на Червения площад на 9 май. Според китайските експерти проблемът бил свързан с недостатъци на трансмисията на руската машина. Съдейки по това с какви трудности спрелият „Армата“ беше евакуиран от дошлия влекач, най-вероятно е била счупена скоростната кутия, смятат китайците. Не е нужно да си експерт, за да разбираш, че подобна авария в бойни условия ще е равнозначна на гибел на бойната машина.

Китайците не пестят критика и за огневата мощ на танка, както и за двигателя на „Армата“.

Доколко са прави китайските експерти в изводите си за превъзходството на VT-4 над „Армата“, е трудно да се каже. „Армата“ обаче представлява абсолютно нова платформа, която и до момента не е придобила окончателните си очертания. А VT-4 се произвежда серийно, пише Утро.ru.

Нещо повече, не бива да се забравя, че повечето съвременни китайски танкове са резултат от дълбока преработка и модернизация на основните съветски и руски модели. VT-4 е единственият модел, който в конструкцията си няма „руски предци“. Опитът от неговата експлоатация е сравнително малък, така че е безсмислено да се говори за пълно превъзходство на китайската машина над руската, пише руското издание.

Единственото, за което е наистина трудно да се спори с китайците, е невероятно високата цена на руския танк. Предвид високата технологичност на „Армата“ е рано да се говори за скорошно започване на масово производство. И дали "Уралвагонзавод" ще успее да намали себестойността на перспективния танк и кога ще се случи това, засега не може да се каже.

Според руското издание реакцията на китайците е продиктувана не толкова от военно-технически, колкото от търговски фактори. От Norinco посочват, че в условията на намаляване на световното търсене на танкове потребителите би трябвало да се насочат към китайската продукция, която е по-евтина от руската и западната.

Друг извод, който руското издание прави, е че въпреки изявленията за партньорство и приятелство, китайската страна продължава да се държи понякога неоправдано твърдо към всичко, свързано с Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още по темата: КитайРусиятанкАрмата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
17
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Със същия успех китайците могат да твърдят, че автомобилните им ментета са по-добри от оригиналите. :D
4
38
 
34
 
! Отговори
ха-ха-ха-ха :))) преди 8 години
Даже и "съюзниците" се подиграват на алкохолизираните крепостни за некадърността :)))
3
16
 
17
 
! Отговори
VT-4 преди 8 години
не може да бъде, а уж били съюзници
2
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едиснтвеното, по което отстъпва на китайския танк е цената, защото не се произвежда по занижените китайски стандарти от местни "доброволци".
1
9
 
33
 
! Отговори
Drugarcheta преди 8 години
Axaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa

Спонсорирани публикации